Een goede hygiëne krijgt tegenwoordig meer aandacht dan ooit. We wassen – hopelijk – allemaal ons handen na bijvoorbeeld het toiletbezoek, na een bezoek aan de supermarkt of als we de vuilniszak hebben weggegooid. Maar een goede hygiëne in de keuken is minstens zo belangrijk. In deze blog lees je 4 tips voor een hygiënische keuken.
Een hygiënische keuken
In de keuken bereiden we ons eten. Een goede reden om extra aandacht te besteden aan de hygiëne in de keuken.
#1 was je handen geregeld
Het is ontzettend belangrijk om je handen regelmatig te wassen. Je komt de hele dag door in aanraking met bacteriën, virussen en andere ziekmakers. Wanneer je je handen bijvoorbeeld niet wast voordat je het eten bereid, kun je deze bacteriën en virussen overbrengen op bijvoorbeeld je voedsel, de koelkastdeur of op de knoppen van het fornuis. Door je handen regelmatig en goed te wassen kun je dit grotendeels voorkomen. Was daarom regelmatig je handen 20 seconde met (warm) water en zeep. Droog je handen vervolgens goed af.
#2 Het belang van schoon textiel
Als het gaat om een goede hygiëne, dan is het belangrijk om dagelijks de textiel in je keuken te vervangen voor een schoon exemplaar. In het keukentextiel nestelen zich namelijk veel bacteriën. Zorg er daarom ook voor dat je vaatdoekjes, handdoeken, theedoeken en keukensponsjes op een hoge temperatuur wast. Was af en toe ook de pannenlappen en ovenwanten mee!
Wil je een vaatdoekje vaker gebruiken op één dag? Nat in een hoekje nestelen bacteriën zich sneller. Zorg er daarom voor dat je het vaatdoekje goed uitspoelt, uitwringt en het liefst uithangt. Het beste is namelijk dat je een vaatdoek opnieuw gebruikt als deze droog is. Maar nogmaals, gebruik een vaatdoekje echt niet langer dan een dag en was ze op minimaal 60 graden.
#3 Een schone keuken
Een keuken kan er netjes uit zien, maar is deze dan ook echt schoon? Een schone keuken draagt ook bij aan een goede hygiëne. Maak de keuken schoon voor én na het bereiden van het eten, doe direct de afwas of plaats de vaat direct – afgespoeld – in de vaatwasser, laat de vaat liever niet op het aanrecht staan. Iets wat ook vaak wordt vergeten is het schoonmaken van de handgreep van de koelkast, de spoelbak en de prullenbak. Maak de handgreep van de koelkast en de spoelbak ook dagelijks schoon met een mild schoonmaakmiddel. Ook de klep van de prullenbak kun je hiermee schoonmaken.
Voor een goede hygiëne maak je ook regelmatig – alleen de grote lenteschoonmaak is niet genoeg – alle keukenkasten, handgrepen, het aanrechtblad, de emmer van de prullenbak en apparatuur schoon met een vaatdoekje en een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Heb je een lastige vlek? Maak dan gebruik van een wonderspons. Gebruik nooit een microvezeldoekje!
#4 Het voorkomen van kruisbesmetting
Kruisbesmetting is zo gedaan en door de bacteriën die ontstaan kun je heel erg ziek worden. Het is daarom fijn om voor groenten, brood, vis en vlees allemaal een aparte snijplank te gebruiken. Maak de snijplank na gebruik direct schoon met heet water en wat zeep en was je handen. Etensresten die aan de snijplank blijven plakken zijn een bron voor bacteriën. Heb je maar één snijplank en wil je eerst de groenten en daarna het vlees snijden? Maak de snijplank tussendoor dan ook goed schoon.
Wil je meer weten over een veilige en hygiënische keuken of wil jij misschien een nieuwe keuken die zo veilig als mogelijk is? Kom langs in een van onze showrooms of maak direct een afspraak voor advies op maat.
Wil je meer lezen over een goede hygiëne in de keuken? Dan zijn de volgende artikelen interessant:
- Oven schoonmaken – Tips om veilig en efficiënt jouw oven te reinigen
- Afzuigkap schoonmaken – 7 tips voor het reinigen van de afzuigkap
- Kookplaat schoonmaken – Tips voor elektrisch, keramisch, inductie en gas
- Of lees meer over de houdbaarheid van producten, etiketten lezen en hoe je groente en vlees veilig kunt bewaren.
VOLG ONS