088 0101 200 [email protected]

Snijplanken komen in veel verschillende materialen. De meest bekende materialen zijn kunststof en hout, maar ook heb je er van glas en marmer. Deze laatste zijn hard materiaal en maken je messen in no-time bot. Dat is natuurlijk helemaal niet handig. Wat als je voor een houten snijplank kiest? Hoe houdt je die nu lang mooi en schoon?

 

Levensduur

Zo een houten snijplank ziet er mooi en klassiek uit. Daarbij is het een natuurlijk materiaal en een echte must-have in iedere keuken. Daarbij is een snijplank van hout hartstikke duurzaam. Als je een mooie dikke snijplank koopt kun je er, mits je hem goed onderhoud, heel veel jaren van genieten. 

 

Investeer

Om een goede houten snijplank in je keuken te kunnen leggen moet je best wel even wat investeren. Een goedkope houten snijplank gaat vaak gemakkelijker scheuren, wat er uiteindelijk toe zal leiden dat de houten snijplank niet zo lang mee zal gaan. Het is dus belangrijk dat je er eentje koopt van goede kwaliteit om er zoveel mogelijk jaren van te genieten.

 

houten snijplank brood

 

De beste vriend van je messen

Behalve de looks is hout ook een materiaal waar je met een gerust hart je beste messen op kunt gebruiken. Op snijplanken van bijvoorbeeld esdoornhout (zacht hout) beschadigen je messen eigenlijk nauwelijks. Nu is niet gezegd dat iedere houten snijplank zo vriendelijk is voor jouw messen. Bamboe is een stuk harder en daarom dan weer niet zo goed.

 

Hygiëne

Misschien heb je mensen wel eens horen zeggen dat houten snijplanken niet hygiënisch zijn. Dat is niet helemaal waar. Hout zou juist vloeistoffen absorberen en bacteriën doden. Je kunt een houten snijplank alleen echt niet in de vaatwasser doen en zult hem dus altijd even onder de kraan schoon moeten maken.  Wanneer je de snijplank hebt afgespoeld, droog hem dan af met een theedoek en zet hem vervolgens met de nerf verticaal tegen de muur om hem goed op te laten drogen.

 

Behandelen met olie

Een houten snijplank moet goed onderhouden worden om hem goed te beschermen tegen vlekken en uitdroging van het materiaal te voorkomen. Om de snijplank goed in de olie te zetten smeer je hem eerst in met wat citroensap en strooi je er vervolgens wat zout over. Wrijf dit goed in met een keukenpapier en laat het 15 minuten intrekken. Vervolgens spoel je de snijplank af met warm (geen heet) water en laat je hem rustig opdrogen. Zet hem dus niet op de verwarming of op een andere veel te warme plek, maar neem de tijd.

Als de plank droog is kun je hem vervolgens  inwrijven met olie. Welke olie? Vraag je je wellicht af? Je kunt hier speciale snijplankolie voor kopen, maar lijnzaadolie, arachideolie, druivenpitolie of walnootolie doen het ook uitstekend. Let wel op dat walnootolie geen goede keuze kan zijn als er iemand een notenallergie heeft.

Belangrijk: Gebruik geen olijfolie! Dit zal ervoor zorgen dat je snijplank juist heel vet en plakkerig zal worden.

 

Andere optie

Mocht dit allemaal net teveel gedoe zijn. Dan kun je natuurlijk ook goed voor een plastic snijplank kiezen. Hoewel het niet zo duurzaam is als een goede houten snijplank, is het een goede optie welke erg gemakkelijk is in onderhoud. 

 

Misschien is de snijplank niet het enige wat aan vervanging toe is, maar wil jij ook wel heel je keuken eens vernieuwen. Van renovatie tot aan een compleet nieuwe keuken, het is allemaal mogelijk. Maak hier een afspraak om met een van onze specialisten aan tafel te schuiven om jouw droomkeuken uit te zoeken.

 

Meer lezen?

 

 

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest