In Brabant brandt niet alleen licht, daar hangt ook die heerlijke worstenbroodjesgeur in de lucht! Wil jij thuis dat heerlijke aroma opsnuiven? En, uiteraard, genieten van een heerlijke hap? Met dit recept leer je zelf worstenbroodjes maken. Goed voor ongeveer 20 stuks. Smullen!
Ingrediënten voor het deeg:
- 500 gr bloem
- 10 gr suiker
- 50 gr boter
- Zakje gist
- Zout
- 250 ml water
- 1 ei (houd apart voor het bestrijken)
Ingrediënten voor de vulling:
- 800 gr varkensgehakt
- 1 ei
- Paneermeel
- 1 el mosterd
- Zout en peper
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten van de vulling. Verdeel in 20 worstjes. Leg deze afgedekt in de koeling.
- Meng alle ingrediënten voor het deeg (behalve het ei) tot een elastisch en soepel deeg. Een keukenmachine met deeghaken (rustige stand, 5 minuten) is hierbij handig maar het kan ook met de hand. Indien het deeg te droog aanvoelt doe je er wat water of boter bij.
- Doe het deeg in een kom en dek af. Zet een kwartier apart zodat het gist aan de slag kan.
- Verdeel het deeg hierna in 20 stukken.
- Rol met de zachte hand de stukjes deeg in een bolletje over het aanrechtblad.
- Gebruik vervolgens een deegroller om de bolletjes uit te rollen tot lapjes deeg.
- Leg het worstje in het lapje deeg en span het deeg eroverheen. Knijp het deeg samen. Doe dit ook aan de uiteindes. Rol het hele worstje goed na, zodat het een egaal ‘deeg jasje’ wordt.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de worstenbroodjes hierop met de naad aan de onderkant. Bedek met plasticfolie en laat ongeveer drie kwartier rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Kluts het ei met een scheutje water en wat zout. Bestrijk de broodjes met het mengsel.
- Bak in ongeveer een half uurtje af in de oven.
- Smullen!
Bereidingstips:
Houd je van een wat pittigere smaak? Je kan heerlijk losgaan met kruiden bij het mengen van het gehakt. Experimenteer met nootmuskaat, gehaktkruiden, paprikapoeder of bijvoorbeeld chilipoeder voor een pikante variant.
Benieuwd naar nog meer recepten? Lees dan:
– Heerlijke New York Cheesecake maak je zo.
– Zo maak je snel een ó zo lekkere cheeseburger.
– Altijd goed, deze pasta carbonara.
VOLG ONS