Het is weer oktober, en dat betekent: winter is coming! Als het buiten koud is gaat er niks boven een heerlijke warme kop soep, lekker op de bank onder een dekentje. Om je goed voorbereid de winter in te laten gaan posten wij daarom vandaag dit lekkere, oer-hollandse erwtensoep recept.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1.5 liter water
- 350 gr spilterwten
- 350 gr schouderkarbonaden (varken)
- 15 gr zout
- gedroogd laurierblaadje
- 2 preien
- 1 grote winterpeen
- 1 middelgrote knolselderij
- 30 gr verse selderij
- 1 rookworst
Optioneel
- Roggebrood
- Katenspek
Bereidingswijze
- Doe het water in een grote soeppan en breng aan de kook. Voeg de spliterwten, de karbonades, het zout en het gedroogde laurierblaadje toe.
- Laat het geheel ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
- Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Neem een scherp mes, want knolselderij kan vrij moeilijk te snijden zijn.
- Snijd de onderkant van de prei af en verwijder en buitenste blad. Spoel de prei goed af om enige aarderesten te verwijderen, en snijd vervolgens de rest van de prei in ringen van ongeveer 1cm.
- Spoel de winterpeen en snijd deze in kleine blokjes of dunne plakjes.
- Snijd de selderij fijn. Vind je dit een vervelend klusje? Een keukenschaar werkt ook goed!
- Haal de karbonades uit de soeppan, verwijder de stukken bot, en snijd het vlees in blokjes.
- Roer de knolselderij, de prei, de selderij en het vlees door de soep.
- Leg de rookworst in de soeppan.
- Laat het geheel nog ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig in de pan roert.
- Neem de rookworst uit de pan en snijd deze in plakjes. Roer deze weer door de soep.
- En klaar!
Vindt u de soep aan de dikke kant? Je kunt hem altijd verdunnen met een scheutje water. Om het recept volgens de traditie af te ronden, serveer je de snert met roggebrood en katenspek.
Eet smakelijk!
VOLG ONS