Wat kunnen we nog eten en wat kan moet toch echt de vuilnisbak in? Het is goed om te weten hoe je het beste zelf kan beoordelen of je een product nog kan gebruiken na de houdbaarheid. Want wist jij dat we gemiddeld per Nederlander jaarlijks zo een 40 kilo voedsel weggooien? Hartstikke zonde. Daarom helpen we jou graag een eindje op weg met het uitvogelen van de houdbaarheidsdatum. Wat kan je nog eten en wat zal helaas toch echt de vuilnisbak in zal moeten…
Ontcijfer de houdbaarheid
Wat betekenen de lettercombinaties THT en TGT nou eigenlijk? We schreven er al eerder over maar zullen het toch kort en bondig even voor je op een rijtje zetten.
Hoewel de twee erg op elkaar lijken hebben ze een heel andere betekenis, welke goed is om te begrijpen. Zo betekend THT, ‘tenminste houdbaar tot’ en geef aan tot wanneer het product op zijn best is. Na deze datum kan je het nog best consumeren mist het niet gek ruikt of er raar uit ziet. Dit verschilt veel van TGT, ‘te gebruiken tot’. Bij deze laatste raden we het af om het product nog te consumeren na de genoemde datum. Wil je meer weten over het bewaren van eten? Klik dan hier voor ons volledige artikel over bewaaradvies.
Wat goed is om te weten over de volgende productgroepen…
Zuivel en Kaas
Melk is gevoelig voor bederven, vooral verse melk. Bewaar verse melk daarom ook altijd in de koelkast. Hier kan je een geopend pak verse melk drie tot vijf dagen bewaren. Lang houdbare melk, de naam zegt het al, is langer houdbaar en kan je zelfs buiten de koelkast een aantal maanden bewaren. Zelfs als de THT-datum is verstreken is deze melk nog prima te gebruiken. Controleer de smaak en geur wel altijd even.
Yoghurt is een gemakkelijk product en redelijk lang houdbaar na het openen van de verpakking, namelijk zo een vijf tot zeven dagen. Let er wel altijd goed op dat je de yoghurt niet te lang buiten de koelkast bewaard, want eenmaal warm geworden is de kans groot dat niet meer goed is. Dit zal je kunnen herkennen aan een bittere smaak, zure geur of een waterige substantie.
Heb je een stuk parmezaan, Goudse kaas of Pecorino in de koelkast liggen? Dan kan je daar lekker lang en rustig van genieten. Harde kazen zijn namelijk tot wel 2 maanden houdbaar in de koelkast. Bewaar ze in een gesloten verpakking, het liefst in kaaspapier of folie, om zweten te voorkomen. Ontdek je toch schimmel op de kaas? Dan kan je die heel gemakkelijk ruim wegsnijden. Plakken kaas zijn beperkter houdbaar, namelijk zo een 4 dagen na het openen van de verpakking en geraspte kaas kan je 2 dagen bewaren. Mocht de kaas flink zijn uitgedroogd of vreemd ruiken, dan is het toch beter om het weg te gooien.
Fruit en Groenten
Fruit en groenten worden eigenlijk niet voorzien van een houdbaarheidsdatum. Door de kleur en geur in de gaten te houden kan je vaak heel goed inschatten wat de status is. Als het product nog goed ruikt en er ook nog prima uitziet, dan is deze vaak nog wel een dagje te bewaren.
Appels en peren kan je zowel buiten als in de koelkast bewaren. In de koelkast zijn deze twee tot uiterlijk vier weken goed te houden. Leg je ze buiten de koelkast, dan rijpen ze sneller en zijn ze ongeveer een week te bewaren. Bananen daarin tegen zijn wat korter te bewaren, ook omdat deze fruitsoort niet bewaard kan worden in de koelkast. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor koudebederf. Wel kan je de bovenkant van de bananen omwikkelen met vershoudfolie, hierdoor kan je de houdbaarheid wat rekken. Wist je ook dat bananen je beste vriend zijn als je ander fruit snel wilt laten rijpen? Leg dit fruit naast de bananen en binnen no-time is het eetbaar.
Groenten als courgette en aubergine kan je wel tot een jaar bewaren als je deze invriest. Bewaar ze echter niet in de koelkast, want daardoor verliezen ze hun smaak en dat is zonde! Heb je restjes courgette of aubergine? Bewaar deze dan wel in de koelkast. Buiten de koeling zijn deze producten tot een week houdbaar.
Ook wortels kan je in de vriezer een jaar bewaren en om de houdbaarheid nog optimaal te rekken kan je het beste het loof verwijderen. Om de smaak te behouden is het aan te raden om ze te blancheren voordat je ze invriest. Dit doe je door de wortels schoon te maken, in een pan water aan de kook te brengen voor zo een drie tot vijf minuten. Giet de wortels daarna af en laat ze even lang in ijskoud water liggen als dat je de wortels hebt gekookt.
Heb je een zak aardappelen in huis? Bewaar deze dan op een droge, donkere en koele plek. Als ze te veel licht vangen ontstaat er een giftige stof, solanine en worden ze groen van kleur. Groene aardappelen kan je daarom beter weggooien. Heb je geen koele plek? Bewaar ze dan in de koelkast. Weet wel dat dit alleen kan met aardappelen om te koken, want in de koelkast ontstaan er suikers in de aardappelen. Deze suikers kunnen tijdens het frituren of bakken worden omgezet in een schadelijke stof, acrylamide. Heb je toch de aardappelen bewaard op een te warme plek, dan hebben ze waarschijnlijk uitlopers. Deze uitlopers kan je wel wegsnijden voordat je ze bereid.
Vlees en Vleesvervangers
Vlees is erg gevoelig voor bederf en heeft daarom een TGT-datum. Meestal kan je vlees tot twee dagen na aankoop bewaren in de koelkast. Als de TGT-datum overschreden is raden we je aan het product weg te gooien. Om de houdbaarheid te rekken kan je het natuurlijk ook invriezen. Dan is het tot wel drie maanden houdbaar. Bewaar je het te lang in de diepvries dan kan het vlees een vreemde geur en smaak krijgen.
Wil je vlees ontdooien? Leg het dan een dag van te voren onderin de koelkast op een afgedekt bord of in de oorspronkelijke verpakking. Waarom onderin de koelkast? Omdat het vleessap dan niet op andere producten kan lekken. Tijdens het ontdooien zal het vlees de vleessappen geleidelijk opnemen, waardoor het heerlijk mals blijft. Heb je een klein stukje vlees? Dan kan je het gemakkelijk in de magnetron ontdooien.
Voor vleesvervangers geldt ook de tweedagen-regel als bewaaradvies, net zoals bij vlees. Broodbeleg als kipfilet, boterhamworst en ham is drie tot vijf dagen goed te houden in de koelkast. Ook deze kan je voor een langere tijd bewaren in de vriezer, namelijk ook tot drie maanden.
Ontbijtgranen en kruiden
Veel Nederlanders bewaren brood in de diepvries. Daarmee verlengen zij de houdbaarheid van 4 dagen naar een maand. Ontdooien kan door het sneetje brood op het aanrecht te laten ontdooien of in de magnetron.
Beleg als pindakaas en chocoladepasta kan je met gemak een jaar bewaren in je keukenkastje. Heb je de pot nog niet geopend maar is de THT-datum verstreken? Geen probleem, deze producten zijn vaak nog tot wel twee maanden of langer te gebruiken. Wel is belangrijk om te controleren of de verpakking nog heel is en het product er niet raar uitziet.
Granola en andere ontbijtgranen zijn zo een twee tot vier weken houdbaar na het openen. Je kan de houdbaarheid verlengen door de producten vacuüm te verpakken. Inmiddels zijn daar heel handige gadgets voor te krijgen. Heb je deze niet? Dan kan je het ook prima bewaren in een voorraadpot op een donkere, koele en droge plek. Heb je een ongeopende verpakking ontbijtgranen in je voorraad gevonden waarvan de THT-datum al overschreden is? Geen probleem, je kan het zeker nog tot twee maanden na de datum eten. Havermout is zeker nog wel een jaar houdbaar.
Vruchtensap in fles of karton
Verse sappen zijn heel beperkt houdbaar, namelijk 2 tot 3 dagen. Bewaar verse sappen in de koelkast en controleer voor je het consumeert of de geur en smaak nog in orde zijn.
Vruchtensappen die buiten de koelkast bewaard kunnen worden zijn vaak een langere tijd houdbaar. Is de THT-datum gepasseerd? Gooi het dan zeker niet weg, want het sap kan zeker nog een jaar na houdbaarheid gedronken worden en soms nog wel langer. Test wel altijd even of het er nog goed uitziet en smaakt.
Rijst en Pasta
Pasta en rijst kan je heel goed heel erg lang bewaren, aangezien deze producten nauwelijks bedreven en zijn vaak wel een jaar houdbaar. De producten kan je het beste bewaren op een droge, donkere en koele plek. Kom je een zak pasta tegen waarvan de THT-datum al een tijdje geleden is. Ook dan kan je het gemakkelijk eten. Pasta en rijst zijn beide tot wel een paar maanden na de THT-datum te gebruiken.
Minder bederfelijk en daarom geen THT- of TGT-datum zijn; zout, azijn, suiker en kauwgom.
Natuurlijk kunnen we je nog veel meer vertellen over de houdbaarheid van producten en hoe je die beste je kan bewaren. Echter is het belangrijk altijd je zintuigen te gebruiken. Ruikt het product nog goed en hoe ziet het eruit? Dan kan je vaak nog heel goed genieten van het product. Lees hier meer over voeding. Invriezen is ook een hele goede optie om producten goed te houden. Lees alles over het invriezen en ontdooien van groenten en vlees en het bewaren van wijn in een van onze andere posts.
Lees ook onze blogs over het bewaren van groenten, vlees en wijn:
– Groenten bewaren
– Vlees bewaren
– Wijn bewaren
VOLG ONS