088 0101 200 [email protected]

Op een veilige manier met eten omgaan en eten bewaren is natuurlijk zeer belangrijk. Het voorkomt gezondheidsproblemen, en zorgt voor een behoud van kwaliteit. Daarom staat het etiket van voedingsmiddelen vol informatie, zoals de THT, TGT en andere bewaaradviezen.

Maar wat betekent het eigenlijk allemaal? Is één dagje over datum al gelijk een reden om voedsel in de afvalbak te gooien? Of zijn we onbewust toch eten aan het verspillen?

Om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen hebben wij deze blog geschreven, waar je leest over:

  • Het verschil tussen THT en TGT,
  • Wat de verschillende bewaaradviezen op het etiket betekenen,
  • Allerlei handige tips om eten op een veilige en gezonde manier te bewaren.

Het Verschil Tussen THT en TGT

Op het etiket van voedingsmiddelen staat vaak een THT of een TGT datum. Vaak worden etensmiddelen waarvan deze datum verstreken is weggegooid. Wist je echter dat deze afkortingen verschillende betekenissen hebben, en dat voedingsmiddelen ook soms na datum nog goed zijn?

Betekenis THT

De afkorting THT staat voor ’tenminste houdbaar tot’. In andere woorden, de kwaliteit van het product is gegarandeerd tot deze datum. Na de aangegeven datum kan de kwaliteit verminderen, maar meestal is het product nog prima eetbaar.

Natuurlijk verschilt dit per product. Echter hoef je een paar dagen na de THT datum het product niet weg te gooien en kan het nog goed genuttigd worden.

Betekenis TGT

De afkorting TGT staat voor ’te gebruiken tot’. Dit staat meestal op het etiket van verse producten, die over het algemeen een kortere houdbaarheid hebben.

Indien de TGT datum verstreken is kun je op jouw zintuigen vertrouwen. Ben je net een dag of twee te laat, maar ruikt, oogt en smaakt het product nog goed? Dan is het naar alle waarschijnlijkheid nog goed. Bij twijfel kan je echter het product beter weggooien om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Betekenis Bewaaradvies op het Etiket

De bewaaradviezen op voedingsmiddelen worden steeds uitgebreider. Toch zijn ze niet altijd even duidelijk. Wist je namelijk dat gekoeld bewaren niet hetzelfde is als koel bewaren? En waar zit dan het verschil?

Gekoeld Bewaren

Bewaren in de koelkast, oftewel tussen de 3 en 4 graden.

Koel Bewaren

Bewaren op een koele plaats. Dit hoeft niet per se in de koelkast, maar op een plek waar het maximaal 18 graden kan worden. Een kelder kan dus ook geschikt zijn, of bijvoorbeeld de schuur in koudere getijden.

Bij Kamertemperatuur Bewaren

Op kamertemperatuur wilt zeggen bewaren tussen de 18 en 22 graden, bijvoorbeeld in de voorraadkast. Denk wel dat als je de woning graag heel warm houdt (boven de 22 graden), of de voorraadkast ’s zomers vol in de zon staat, dat de temperaturen dan hoger zullen zijn dan gewenst.

Niet Op Warme Plaatsen Bewaren

Dit betekent dat het product wel hogere temperaturen kan verdragen, maar dat het beter niet te dicht bij een warmtebron geplaatst kan worden. Liefst dus op een relatief koele plek, zoals een voorraadhok of schuur.

Droog Bewaren

Het product dient in een luchtdichte verpakking bewaard te worden. Houd het product verder weg van apparaten waar vocht wordt gebruikt of waar veel stoom vrijkomt, zoals het fornuis of de vaatwasser.

Donker Bewaren

Het voedingsmiddel dient donker bewaard te worden, bijvoorbeeld in een doos, donkere fles, donkere pot of achter een kastdeur.

Meer Tips om Eten Veilig te Bewaren

Op een veilige manier eten bewaren strekt verder dan enkel de instructies op het etiket. Met de volgende tips kan je eten op een slimme en gezonde manier bewaren.

  • Bewaar voeding in de koelkast en vrieskast op de juiste manier. Dit is per product weer verschillend, dus let goed op de aanduidingen op het etiket, en vertrouw je zintuigen.
  • Restjes bewaren? Laat deze eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Laat de kliekjes echter niet eindeloos staan, daar dit de groei van bacteriën kan veroorzaken.
  • Bewaar voedsel in aparte bakken en gescheiden van elkaar. Dit voorkomt contaminatie van de etensmiddelen.
  • Houd de koelkast tussen de 3 en 4 graden om vlees, zuivel en groenten langer vers te houden.
  • Ontdooi bevroren producten ruim van tevoren in de koelkast. Zo wordt de koelkast extra gekoeld, bespaar je energie en zorg je dat het eten op een veilige manier ontdooit wordt.
  • Levensmiddelen kan je het beste verpakt of goed afgedekt bewaren. Hierdoor blijven geur, smaak, kleur en versheid het beste behouden. Ook voorkom je dat de opgeslagen levensmiddelen geur of kleur van elkaar overnemen.
  • Hier vind je een uitgebreide blogpost over het bewaren, ontdooien en invriezen van vlees.
  • Wijnliefhebber? In deze blogpost lees je alles over het bewaren, rijpen, en serveren van wijn.
  • Lees hier hoe je optimaal groente kunt bewaren, invriezen en ontdooien.

Conclusie

THT, TGT en andere bewaaradviezen op het etiket van levensmiddelen geven een goede indicatie over de houdbaarheid en de optimale bewaarcondities van voedsel.

Toch zijn deze labels niet altijd bindend. Let goed op de aanduiding, maar vertrouw ook je zintuigen, om verspilling te voorkomen. Twijfel je ergens over? Voorkomen is beter dan genezen, dus neem het zekere voor het onzekere en consumeer het eten dan niet.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest