088 0101 200 [email protected]

Eind november hangt er iets in de lucht: de overgang van herfst naar winter, van gewone dagen naar feestdagen. De avonden zijn koud, maar binnen mag het warm, zacht en soms ook een tikje luxe zijn. Deze drie recepten brengen precies die balans: vertrouwd comfort, frisse smaken én een onweerstaanbaar dessert.

Op tafel deze week:

  • Rode kool met appel – zacht en kruidig

  • Witlofsalade met sinaasappel en walnoten – fris, knapperig en in balans

  • Sticky toffee pudding – warm, rijk en perfect na een stevig hoofdgerecht

 

Recepten van de week: Rode kool, Witlof salade en Sticky toffee pudding

 

Recept: Rode Kool met Appel

Een klassiek bijgerecht dat altijd goed is bij wild, stoofschotels of een vegetarische notenbraad.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kleine rode kool, fijn gesneden

  • 2 appels (bijv. Elstar), geschild en in blokjes

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 el boter

  • 2 el azijn (appelcider of rode wijnazijn)

  • 1 el suiker

  • 2 kruidnagels

  • 1 laurierblad

  • Zout en peper

 

Bereiding:

  1. Smelt de boter in een ruime pan en fruit de ui glazig.

  2. Voeg de kool en appel toe en roer goed door.

  3. Voeg azijn, suiker, kruidnagels, laurier, peper en zout toe.

  4. Laat 45–60 minuten zachtjes stoven met de deksel schuin op de pan. Af en toe roeren.

 

Variatietip:

  • Vervang appel door peer voor een iets zachtere smaak.

  • Voeg een kaneelstokje toe tijdens het stoven voor extra warmte.

  • Ook lekker met een scheutje rode wijn of bessensap.


Recept: Witlofsalade met Sinaasappel en Walnoten

Een frisse, knapperige salade die mooi in contrast staat met warme herfstgerechten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 stronken witlof, in reepjes

  • 2 sinaasappels, partjes uit de vlies gesneden

  • 1 handvol walnoten, grof gehakt

  • 1 el honing

  • 2 el olijfolie

  • 1 el witte wijnazijn of citroensap

  • Peper en zout

 

Bereiding:

  1. Meng in een kom de witlof met de sinaasappelpartjes.

  2. Klop een dressing van honing, olijfolie, azijn, peper en zout.

  3. Meng de dressing door de salade. Strooi de walnoten erover vlak voor serveren.

 

Variatietip:

  • Voeg wat zachte geitenkaas of blauwe kaas toe voor extra diepte.

  • Vervang walnoten door pecannoten of geroosterde hazelnoten.

  • Ook lekker met een beetje fijngesneden rode ui of granaatappelpitjes.


Recept: Sticky Toffee Pudding

Een rijk en smeuïg dessert met dadels en toffeesaus, hét comforttoetje voor koude dagen.

Ingrediënten (voor 6 porties):

Voor de cake:

  • 175 g dadels (ontpit), grof gehakt

  • 200 ml kokend water

  • 1 tl baking soda

  • 75 g boter (op kamertemperatuur)

  • 150 g bruine basterdsuiker

  • 2 eieren

  • 175 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • Snuf zout

 

Voor de saus:

  • 100 g boter

  • 100 g bruine suiker

  • 150 ml slagroom

  • Snuf zeezout

 

Bereiding:

  1. Week de dadels in het kokende water met baking soda, laat 10 minuten staan.

  2. Mix boter en suiker romig. Voeg eieren toe, daarna de bloem, bakpoeder en zout.

  3. Roer de geweekte dadels (inclusief vocht) erdoor.

  4. Giet in een ingevette ovenschaal en bak 30–35 minuten op 180°C.

  5. Maak intussen de saus: laat boter, suiker en room samen zachtjes koken tot een gladde karamelsaus.

  6. Serveer de warme pudding met royaal toffeesaus eroverheen.

 

Variatietip:

  • Serveer met vanille-ijs of ongezoete slagroom.

  • Voeg wat sinaasappelrasp toe aan het beslag voor een frisse twist.

  • Geen fan van dadels? Gebruik gedroogde vijgen of rozijnen als alternatief.

 

 

Ben je er tijdens het maken van de Rode kool, Witlof salade en Sticky toffee pudding achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere recepten? Bekijk onze andere recepten:

Inspiratie keukenmagazine

 

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest