Spruiten zijn heerlijk en je kunt er enorm goed stamppot van maken en dat is vaak een geliefd avondmaal tijdens de koude maanden. Daarom hebben we 3 verschillende spruitjesstamppot-recepten voor jullie. Genoeg variatie om deze gezonde groente wat vaker op tafel te kunnen zetten. Spruiten zitten namelijk vol met vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en vitamine K!
Aardappelpuree voor 4 personen(basis van de stamppot)
Ingrediënten:
1 kg kruimige aardappelen, geschild
250 ml melk
50 g boter, in klontjes
Stappen:
1. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet ze dan af. (Voeg wat zout toe aan het water)
2. Breng in een klein pannetje melk aan de kook en zet het vuur vervolgens uit.
3. Stamp de aardappelen met een stamper of pureeknijper.
4. Voeg de warme melk en de boter toe aan de aardappelen en klop met een garde of meng met een spatel. Met de garde wordt de puree luchtiger.
Spruitjesstamppot en geitenkaas voor 4 personen
Ingrediënten:
900 gram spruiten
1 ui
3 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
125 gram zachte geitenkaas
150 gram ongebrande ongezouten notenmix
halve theelepel nootmuskaat
halve theelepel kaneel
Aardappelpuree
Stappen:
Zorg dat je aardappelpuree hebt gemaakt.
1. Kook de spruiten in ruim water met wat zout in 8 tot 10 minuten gaar.
2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers).
3. Fruit de ui en voeg vervolgens die knoflook toe. Bak deze nog 1 minuutje mee.
4. Hak de noten grof.
5. Voeg de spruiten en de ui en knoflook toe aan de puree en stamp het grof.
6. Voeg de geitenkaas, noten, nootmuskaat en kaneel toe en meng het goed.
Spruitjesstamppot met appel voor 4 personen
Ingrediënten:
500 gram spruiten
1 appel
1 theelepel kerriepoeder
50 gram walnoten
75 gram feta
Peper en zout
Stappen:
Zorg dat je aardappelpuree hebt gemaakt.
1. Kook de spruiten in ruim water met wat zout in 8 tot 10 minuten gaar.
2. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
3. Voeg de spruiten toe aan de puree en stamp grof.
4. Voeg de kerriepoeder, appel en walnoot toe en naar smaak wat peper en zout.
5. Kruimel de fetakaas en strooi die er op het bord overheen.
Spruitjesstamppot met komijn en bacon voor 4 personen
Ingrediënten:
500 gram spruiten
4 dikke plakken bacon
1 grote ui
2 theelepels komijnzaad
100 gram geraspte belegen kaas
Stappen:
Zorg dat je aardappelpuree hebt gemaakt.
1. Kook de spruiten in ruim water met wat zout in 8 tot 10 minuten gaar.
2. Verhit boter of olie in de koekenpan en bak de bacon om en om zodat deze mooi bruin en knapperig is. Laat het vervolgens uitlekken op keukenpapier.
3. Snipper de ui en bak dit met het komijnzaad in de koekenpan waarin het overgebleven vet van de bacon zit.
4. Voeg de spruiten toe aan de puree en stamp grof.
5. Roer de geraspte kaas en de ui en komijnzaad door de stamppot en voeg peper en zout toe naar smaak.
6. Serveer met de bacon erop.
Kom je er tijdens het koken achter dat je keuken misschien toch wat toevoegingen kan gebruiken of misschien kan jij wel een heel nieuwe keuken gebruiken? Maak dan gerust hier een afspraak bij een van onze showrooms om de mogelijkheden te onderzoeken. Je mag natuurlijk ook altijd binnen lopen zonder afspraak te maken.
Meerrecepten? Lees:
– Gezellig kaasfondue eten met dit recept.
– Zo maak je zelf heerlijke snert.
– Ovenschotel met spinazie om van te smullen
VOLG ONS