088 0101 200 [email protected]

Je bent eigenaar van een inductie kookplaat en dat is top! Of je bent je aan het oriënteren en ziet nu al hobbels op de weg? Want je houdt van wokken maar hoe ga je nu te werk met je bolvormige wok op een platte ondergrond? Natuurlijk is ook daarover nagedacht en hoef jij je favoriete wok-maaltijden echt niet te vergeten. Wat de oplossingen zijn, dat lees je hier.

Traditioneel wokken

Voordat we naar de oplossingen hoppen, nemen we nog even het traditionele wokken onder de loep. Want wat is nou zo anders aan deze manier van koken? Wokken is een Aziatische manier van koken en gebeurt in een bolvormige pan. Deze pan wordt op een (gas)vlam geplaatst en verhit tot 200 graden Celsius. Door de ronde vorm verwarmd de vlam zowel de onderkant als de zijkanten van de pan, dit maakt dat het extreem warm is in een wok. Door de hitte in de pan verdampt vocht snel en garen de ingrediënten aanzienlijk sneller. Deze techniek zorgt er daarom voor dat de ingrediënten hun smaak, textuur en voedingsstoffen behouden. Dit maakt het een heel gezonde en smakelijke kooktechniek.

klassiek wokken

Wokken op inductie

Natuurlijk zou het heerlijk zijn om af en toe van deze gezonde kooktechniek te kunnen genieten, ook nu je een inductie kookplaat hebt. Het probleem is echter dat die gasvlam ver te zoeken is, de wok als een eitje zal dansen over je kookplaat en dat je met die mooie ronde bodem ook geen geschikte connectie kan vinden om de wok te verwarmen.

Oplossing

Maar… er zijn voldoende oplossingen bedacht om het wokken gewoon voort te kunnen zetten nu de inductiekookplaat de keukens verovert. Wij hebben daarom 4 verschillende opties voor je op een rijtje gezet. 

De wok met platte bodem

De klassieke wok is rond, van binnen en van buiten. Maar voor gebruik op een kookplaat is er een wok met, aan de buitenkant, een platte bodem. Van binnen is deze pan rond en heeft dus die echter klassieke wok vorm. Deze wok met platte bodem is gemaakt van gietijzer, plaatstaal of carbon staal waardoor ze uitstekend werken op de inductie kookplaat en worden in zijn geheel verhit.

Deze oplossing is de meest eenvoudige van alle oplossingen en is een hartstikke fijne oplossing. Houd er wel rekening mee dat het iets langer zal duren voordal de zijkanten van de pan ook heet zijn, omdat de wok alleen aan de onderzijde verwarmd wordt.

De wokring

Ook is er de wokring bedacht, deze zorgt ervoor dat de wok stabiel blijft op de kookplaat. Een mooie uitvinding voor mensen die in het bezit zijn van een inductiekookplaat en een wok met een ronde bodem. Ook bij deze manier geldt dat de wok vanaf onder zal worden verhit en het dus iets langer zal duren voor de zijkanten van de wok ook warm genoeg zullen zijn.

 

wokring AEG Fusion

AEG Fusion

 

De wok-kuil

Een kuil in je kookplaat waar dus precies je wok in past, dat is wat de wok-kuil is. Door deze kuil wordt je wok zowel aan de onderkant als aan de zijkanten verhit. Je kunt deze kuil echt alleen voor het wokken gebruiken en is dus heel erg geschikt voor de fanatieke ‘wokker’.

wok-kuil

De wokbrander

Wat ook bestaat is een wokbrander naast de inductie kookplaat. Hier is een gas-pit toegevoegd aan de de inductiekookplaat Voor deze optie kan je daarom niet helemaal van het gas af stappen, want zoals we net al lieten vallen werkt de wokbrander op gas. Een mooie oplossing, maar wellicht wel van tijdelijke aard als we bedenken dat Nederland van het gas af zal stappen in de toekomst.

We hebben alle opties voor je op een rijtje gezet en hopen dat er een manier voor je tussen zit die het wokken voor jou mogelijk zal maken. Ben je benieuwd naar de opties om de wok echt dat vaste plekje te geven op jouw kookplaat? Kom dan gerust bij een van onze showrooms langs om je te laten adviseren. Maak hier een afspraak en we schuiven met jou aan tafel om de opties te bekijken.

Lees meer:
Over inductie pannen
Gas gaat verdwijnen in 2050, wat zijn de opties?
Waarom een inductie kookplaat?

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest