088 0101 200 [email protected]

Eten bereiden, het kan op veel manieren. Een nieuwe trend is het koken op de Himalaya zoutsteen. Een prachtige roze steen die eindeloze opties biedt om eten te bereiden op een unieke manier. De steen geeft een heerlijke subtiele zoute smaak aan het gerecht dat zowel warm als koud bereid kan worden.

Geschiedenis van het Himalaya zout

Het roze zout wordt gewonnen aan de voet van het Himalayagebergte in noord-oost Pakistan. Hier was ruim 500 miljoen jaar geleden een zee, welke is verdampt en waardoor het zout achterbleef. Het zout is al die jaren lang goed bewaard gebleven diep onder de grond en tijdens het ontstaan van het Himalayagebergte weer meer naar de oppervlakte gekomen. Het gebergte ontstond doordat 50 miljoen jaar geleden een deel van India onder Azië is geschoven. Op deze manier is de zoutlaag naar boven gekomen. Het zout werd ontdekt in de tijd van Alexander de Grote, zo’n duizenden jaren geleden.

Eigenschappen van het Himalaya zout

Het roze zout bevat veel mineralen en een dosis natrium. Het Himalaya zout dankt zijn roze kleur aan ijzer dat in het zout terecht is gekomen en tevens bijdraagt aan die belangrijke mineralen die het zout bevat en die wij mensen nodig hebben. Dus buiten dat de zoutsteen een ontzettend mooie marmer-look heeft door de verschillende tinten die zich mengen op de steen, is het ook een ontzettend gezond product om mee te werken.

Heet

Er zijn verschillende manieren om te koken op een Himalaya zoutsteen. Zo kan je de steen verwarmen in de oven, op het fornuis of zelfs gebruiken op de barbecue. Let wel, het is van belang om de steen rustig op temperatuur te laten komen om barsten in de steen te voorkomen.

Plaats de zoutsteen daarom in de oven en verwarm hem eerst 15 minuten op een lage stand, verhoog hem daarna 20 minuten naar de medium stand om hem vervolgens 25 minuten op de hoogste stand te zetten. Zo kan je aan tafel gezellig kokkerellen of in de keuken prachtige stukjes vlees maken of groenten grillen. Pas wel op en trek ten alle tijden een paar goede ovenhandschoenen aan. Ook kan je de steen verwarmen op je inductieplaat of gasfornuis en zelfs op de barbecue. Vergeet bij de laatste niet het roestvrijstalen blad aan de kant te leggen. Deze gaat niet goed samen met een gloeiend hete barbecue.

Koud

Ook kan je de zoutsteen gebruiken voor koude bereiding. Je kan hiervoor de steen in de koelkast of vriezer zetten. De steen houd de kou net zo goed vast als de hitte. Je kan hier bijvoorbeeld mooi bollen ijs op leggen die door de kou van de steen mooi gepresenteerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan karamel ijs waar her zout licht aan af zal geven. Ook leent een koude steen zich mooi voor kazen of andere hapjes die koud dienen te blijven. Plaats de zoutsteen niet in de vriezer als hij warmer is dan kamertemperatuur om onnodige beschadiging te voorkomen.

Schoonmaken

Om de steen schoon te maken kan je het beste een vochtige spons met een groene schuurzijde gebruiken. Wanneer de steen weer op kamertemperatuur is kan je met de vochtige schuurspons of afwasborstel, zonder zeep, de steen schoonmaken. Dep na het schoonmaken de steen droog en laat hem goed drogen aan de lucht. Let wel dat door gebruik de steen kan verkleuren. Dit is een eigenschap van het product en kan verder geen kwaad. Zet de zoutsteen niet in de vaatwasser en houd hem ook niet in een bak water. Maak het roestvrijstalen onderstel los van de steen schoon en droog. Is de steen en het onderstel schoon en droog? Berg hem op waar de lucht droog is, zodat de zoutsteen optimaal gebruikt kan worden.

 

Na het lezen van dit artikel ook enthousiast geworden over het koken op de Himalaya zoutsteen? De AEG Himalaya zoutsteen is bij Keukenwarenhuis te koop. Heb jij laatst een prachtige maaltijd gemaakt met behulp van deze zoutsteen en wil je het met ons delen? Post je foto op Instagram met #keukenwarenhuis en laat ons meegenieten. Lees ook hoe je de perfecte biefstuk maakt en vervang de pan voor deze zoutsteen. Geniet!

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest