088 0101 200 [email protected]

In de vorige post deelde wij een heerlijk recept om zelf donuts te maken. Hoewel je dit met een oven ook prima kunt doen, is het natuurlijk het lekkerste om het gewoon via de klassieke weg klaar te maken. Daarmee bedoelen we dus, met de frituurpan. Natuurlijk kun je buiten donuts ook nog veel meer lekkere dingen klaar maken in een frituurpan. In dit artikel delen we alle tips en tricks om gezond te frituren.

Frituren

Het is lekker en gemakkelijk, maar is het ook gezond? Als je op de juiste manier frituurt is het lang niet zo slecht. Al houdt dat natuurlijk wel in dat je niet iedere avond je maaltijd in het mandje van de frituurpan moet gooien. Uit onderzoek is gebleken dat ovenfriet wel degelijk minder vet is dan friet uit de frituur, maar bij kroketten verschilt het vetgehalte nauwelijks van elkaar.

Hoe ongezond het uiteindelijk is heb je zelf in de hand, want er zijn meerdere factoren die van invloed kunnen zijn op het eten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je frituurt in vloeibaar frituurvet of olie en laat dat vaste vet staan. Je kunt het frituurvet 5 tot maximaal 7 keer gebruiken, maar als het ruikt, stroperig is, gaat walmen of schuimen dan doe je er goed aan om het direct te vervangen. Hoe schoner het vet, hoe langer het goed blijft. Daarom is het verstandig om restjes of kleine stukjes van de friet er uit te vissen.

Wat ook van belang is bij het frituren is de juiste temperatuur. Gezonder frituren doe je bij een temperatuur tussen de 150 en 180 graden Celsius. Wanneer de temperatuur te laag is zal het product meer vet opnemen. Bak ook niet te heet, dan bestaat de kans dat de buitenkant verbrand is en de binnenkant nog bevroren.

Do’s and Don’ts 

– Vul nooit het frituurvet aan, maar vervang het.
– Bak je frietjes niet te bruin, dit is ongezond.
– Vul de frituurpan tot de helft of het maatstreepje met frituurvet en niet meer dan dat.
– Schakel de pan pas in nadat het gevuld is met frituurvet.
– Pas op waar je het apparaat neer gaat zetten en wees er zeker van dat niemand het om kan stoten.
– Blus bij brand de frituurpan nooit met een blusdeken of water, maar gebruik een vetblusser.

Of toch een airfryer?

Als je toch nog graag iets gezonder wilt eten, dan is de airfryer misschien wel de juiste keuze. Dit is een apparaat wat door middel van hete lucht je snacks, frietjes en nog veel meer lekkers kan afbakken. Het is een oven en frituurpan in één, maar dan zonder dat het niet enorm ruikt naar vettigheid. Over vettigheid gesproken… Een airfryer gebruikt ook aanzienlijk minder vet dan de frituurpan en dat maakt het toch weer een stukje gezonder. 

Daarbij maakt het een loempia of een bamihap stukken knapperiger dan de frituurpan doet. Experimenteer wel even met de producten die je in de airfryer stopt. In sommige gevallen zijn er speciale airfryer varianten zoals bitterballen en frietjes.

Is uw keuken aan een nieuwe oven toe of wilt u het liefst een hele nieuwe keuken? Kom dan zeker even kijken bij een van onze showrooms en laat je inspireren. Liever direct advies? Dan kan je hiereen afspraak maken. Of koop een keuken online via e-mail of door te videobellen met Keukenwarenhuis.nl

Eten op een andere manier bereiden dan met de frituur? Lees:
– Is de stoomoven een aanvulling of een vervanging? Je leest het hier.
– Lekker grillen? Kies dan wel de juiste grillpan met deze tips.
– Liever zelf ijs maken? Lees hier alles over ijsmachines voor in de keuken.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest