088 0101 200 [email protected]

Geen gerecht is zo makkelijk en snel te bereiden, maar ook zo gemakkelijk en snel te verpesten, als een biefstukje. Een biefstuk bakken is dus verre van moeilijk, maar vereist wel de juiste timing en techniek. Gelukkig kan je met de volgende baktips zo de perfecte biefstuk bakken!

Tip 1 – Investeer in een goede pan.

Goed gereedschap is het halve werk. Zelfs de beste chefs zullen moeite hebben met een goed biefstukje bakken in een ongeschikte pan. Zorg er dus voor dat uw spullen van goede kwaliteit zijn.

In een oude en versleten pan zal het vlees eerder aanbakken. Ook zal een slechte pan de warmte niet goed verdelen, waardoor de gerechten niet gelijkmatig garen of zelfs aanbranden.

Tip 2 – Investeer in een goed stukje vlees.

Net als dat goed gereedschap het halve werk is, zijn ook goede ingrediënten cruciaal voor het maken van een lekker gerecht. Hoe malser en beter het vlees bij aankoop, hoe malser en lekkerder het biefstukje zal zijn na het bakken.

Tip 3 – Laat de biefstuk voor het bakken op kamertemperatuur komen.

Dit proces wordt ook wel chambreren genoemd. U kunt het biefstukje ongeveer een uur voor het bakken het beste uit de koelkast halen, zodat het vlees afgedekt op kamertemperatuur kan komen. Haal het vlees hiervoor uit de verpakking. Dankzij het chambreren blijft het biefstukje sappiger tijdens de bereiding.

Let echter wel dat het vlees niet warmer wordt dan 20 ºC om zo de groei van bacteriën tegen te gaan. Leg het dus niet direct in de zon en ook niet op de verwarming.

Tip 4 – Dep de biefstuk voor het bakken droog met keukenpapier.

Door het droogdeppen van de biefstuk wordt deze in de pan mooier en gelijkmatiger bruin dan een nat stukje vlees.

Tip 5 – Breng de biefstuk pas net voor het bakken op smaak.

Een snufje zout komt de smaak van biefstuk ten goede. Bestrooit het biefstukje echter niet tijdens het chambreren al met zout, daar zout vocht onttrekt en het vlees daardoor kan uitdrogen.

Het beste bestrooi je de biefstuk net voor het bakken met wat zout, en pas bij het uitserveren met peper.

Tip 6 – Gebruik boter en olie voor het bakken van de biefstuk.

Een flinke klont boter met een scheutje olie is de gouden combinatie voor het bakken van de perfecte biefstuk. Hierdoor krijgt het vlees een rijke smaak, krijg je een mooie jus, en is het bruiningsproces optimaal.

Tip 7 – Pas de baktijd aan op het gewenste resultaat (rare, medium of doorbakken).

Rare: Schroei de biefstuk op mid-hoge temperatuur dicht.

Medium-rare: Schroei de biefstuk op mid-hoge temperatuur dicht, draai het vuur mid-laag, en bak nog 1-2 minuten per kant.

Medium: Schroei de biefstuk op mid-hoge temperatuur dicht, draai het vuur mid-laag, en bak nog 2-3 minuten per kant.

Well-done: Schroei de biefstuk op mid-hoge temperatuur dicht, draai het vuur mid-laag, en bak nog 3-4 minuten per kant.

Tip 8 – Laat na het bakken de biefstuk even rusten in aluminiumfolie.

Wikkel na het bakken het vlees gelijk in wat aluminiumfolie en laat zo’n 4 minuten rusten. Hierdoor wordt het vlees nog malser.

Bon appétit!

Serveer de biefstuk op zichzelf, of bijvoorbeeld met een pepersausje of klontje kruidenboter. Vergeet niet een goed vleesmes te gebruiken om de ervaring compleet te maken!

biefstukje bakken

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest