Door groenten op de juiste manier te bewaren zijn ze langer houdbaar. Niet alleen voorkom je hiermee voedselverspilling omdat ze minder snel bederven, maar de smaak van de groenten blijft door de manier van bewaren beter behouden. In deze blog het antwoord op de vraag: welke groente bewaren we in de koelkast en welke niet?
Groente bewaren
Een koelkast heeft niet voor niets een groentelade en daar kun je alle groenten in bewaren, toch? Fout! Er zijn groentesoorten die het eigenlijk helemaal niet zo goed doen in de koelkast. Zo droogt een komkommer uit in de koelkast, verliest een tomaat zijn smaak en zijn uien erg gevoelig voor vocht.
De volgende groente bewaren we liever buiten de koelkast, op een donkere en koele plek:
- aardappels
- uien
- winterpeen
- knolselderij
- komkommer
- tomaten
- paprika
- courgette
- aubergine
Bewaar paprika en aubergine nooit naast tomaten of in de fruitschaal. In tomaten en sommige fruitsoorten als bananen zit een stofje genaamd ethyleen wat er voor zorgt dat de groenten sneller bederven en bitter gaan smaken.
Groenten in de koelkast bewaren
Maar welke groenten bewaar je dan wel in de koelkast?
- Alle voorgesneden groenten, wat het ook is. Bewaar deze in originele verpakking in de koelkast.
- Bladgroenten zoals andijvie, spinazie, snijbiet, witlof, bleekselderij, paksoi, boerenkool en alle slasoorten.
- Koolsoorten zoals broccoli, bloemkool, spruiten en spitskool.
- Verse kruidentakjes. De uitzondering hierop is basilicum, het blad wordt zwart als je dit in de koelkast bewaard. Basilicum bewaar je het beste door de afgeknipte stengels in een glaasje water neer te zetten.
- Veel gegeten groenten als prei, wortel en bleekselderij bewaar je ook in de koelkast.
De juiste temperatuur
De juiste temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Als je de koelkast op een lage temperatuur zet bederft eten minder snel en kunnen ziekteverwekkers nauwelijks groeien.
Ben je toe aan een nieuwe koelkast of op zoek naar meer informatie? Neem eens een kijkje in een van onze showrooms of maak direct een afspraak voor advies op maat.
Op zoek naar nog meer informatie? Lees dan ook eens de volgende artikelen:
- 4 tips voor een hygiënische keuken
- Wat betekenen al die adviezen op etiketten?
- Alvast voorbereiden op de grote lenteschoonmaak in de keuken
- Wat is de houdbaarheid van producten?
VOLG ONS