De herfst is het seizoen van geurige specerijen, warme kleuren en comfortfood. Het perfecte moment om je keuken weer écht te gebruiken. Of je nu zin hebt in iets gezonds, hartigs of zoets, met deze drie eenvoudige recepten breng je warmte in huis:
-
Gember thee met citroen en honing – verfrissend én verwarmend tegelijk
-
Geroosterde bloemkool met tahin en granaatappelpitjes – een kleurrijk, kruidig bijgerecht
-
Stoofperen in rode wijn – een klassiek nagerecht dat altijd indruk maakt
Recepten van de week: Gember thee, geroosterde bloemkool en stoofperen in rode wijn
Recept: Gemberthee met Citroen en Honing
Een verwarmende, gezonde thee die je helpt ontspannen én je weerstand ondersteunt.
Ingrediënten:
-
5 cm verse gember, in plakjes
-
1 citroen
-
2 eetlepels honing (naar smaak)
-
1 liter water
Bereiding:
-
Breng het water aan de kook.
-
Voeg de gemberplakjes toe en laat 10–15 minuten zachtjes koken.
-
Pers de helft van de citroen uit en snijd de andere helft in schijfjes.
-
Haal de thee van het vuur, voeg het citroensap en de honing toe. Roer goed.
-
Serveer met een schijfje citroen in elke mok.
Variatietip:
-
Voeg een takje munt of een schijfje sinaasappel toe voor een frisse twist.
-
Een snufje kaneel of kurkuma maakt het kruidiger en nog verwarmender.
-
Liever koud? Laat afkoelen, serveer met ijsblokjes als herfst-iced-tea.
Recept: Geroosterde Bloemkool met Tahin en Granaatappelpitjes
Een feestelijk, voedzaam gerecht dat perfect past bij een herfstige maaltijd.
Ingrediënten:
-
1 bloemkool, in roosjes
-
2 eetlepels olijfolie
-
Zout en peper
-
2 eetlepels tahin (sesampasta)
-
Sap van een halve citroen
-
1 teen knoflook, geperst
-
2–3 eetlepels water
-
Handje granaatappelpitjes
-
Verse peterselie (optioneel)
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 200°C.
-
Meng de bloemkoolroosjes met olijfolie, zout en peper en verdeel ze over een bakplaat.
-
Rooster in de oven voor 25–30 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
-
Meng tahin, citroensap, knoflook en water tot een romige dressing.
-
Haal de bloemkool uit de oven, leg op een schaal en sprenkel de saus erover.
-
Garneer met granaatappelpitjes en eventueel wat verse peterselie.
Variatietip:
-
Vervang bloemkool eens door broccoli, pompoen of geroosterde wortels.
-
Rooster kikkererwten mee voor extra bite en eiwitten.
-
Tahin niet in huis? Yoghurt met een beetje citroen en knoflook is een fris alternatief.
Recept: Stoofperen in Rode Wijn
Een klassieker die nooit verveelt. Zacht, kruidig en perfect als dessert of bij de koffie.
Ingrediënten:
-
6 stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
-
500 ml rode wijn
-
150 ml water
-
100 g suiker
-
1 kaneelstokje
-
2 kruidnagels
-
Schil van een halve sinaasappel
Bereiding:
-
Schil de peren, laat het steeltje eraan zitten.
-
Zet ze rechtop in een pan en voeg wijn, water, suiker, kaneel, kruidnagel en sinaasappelschil toe.
-
Breng aan de kook en laat 1,5–2 uur op laag vuur zachtjes stoven.
-
Haal de peren uit de pan en kook het vocht eventueel in tot een siroop.
-
Serveer warm of koud, bijvoorbeeld met vanille-ijs, slagroom of mascarpone.
Variatietip:
-
Geen alcohol? Gebruik druivensap of bessensap in plaats van wijn.
-
Voeg een steranijs of een klein stukje gember toe voor extra diepte.
-
Bewaar het stoofvocht als saus over ijs of pannenkoeken.
Ben je er tijdens het maken van de gember thee, geroosterde bloemkool en stoofperen in rode wijn achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.
Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere herfstige recepten? Bekijk onze andere recepten:

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”
VOLG ONS