De feestmaand is in volle gang. Buiten is het koud en helder, binnen mag het warm, romig en een tikje feestelijk zijn. Deze drie recepten brengen precies dat: een luxe brunchgerecht, een stevige winterklassieker en een dessert dat knispert en smelt tegelijk.
Op tafel deze week:
-
Eggs Benedict met zalm – romig, fris en luxe
-
Zuurkoolstamppot – winters, hartverwarmend en simpelweg goed
-
Crème brûlée – zacht, fluweelachtig en met die onweerstaanbare suikerkrak
Recept: Eggs Benedict met Zalm
Een brunchfavoriet met zachte eieren, rokerige zalm en romige hollandaisesaus. Perfect voor een ontspannen decemberzondag.
Ingrediënten (voor 4 personen):
-
4 eieren
-
4 plakken gerookte zalm
-
2 Engelse muffins (of 4 sneetjes brood), gehalveerd en geroosterd
-
1 el azijn
Voor de hollandaisesaus:
-
2 eidooiers
-
100 g gesmolten boter
-
1 el citroensap
-
Snuf zout
Bereiding:
-
Maak de hollandaise: klop eidooiers met citroen au bain-marie tot lobbig. Giet langzaam de boter erbij en klop tot een dikke saus. Breng op smaak met zout.
-
Pocheer de eieren in heet water met azijn (ca. 3 min voor een zacht eigeel).
-
Beleg de muffins met zalm, leg het gepocheerd ei erop en lepel de saus erover.
Variatietip:
Vervang zalm door spinazie voor een Eggs Florentine. Ook lekker met dille of citroenrasp in de saus.
Recept: Zuurkoolstamppot
Een winters gerecht dat altijd goed voelt: zacht, hartig en precies wat je nodig hebt op koude decemberdagen.
Ingrediënten (voor 4 personen):
-
1 kg aardappelen
-
500 g zuurkool (uitgelekt)
-
200 ml melk
-
50 g boter
-
Optioneel: rookworst, spekjes of vegetarische rookworst
Bereiding:
-
Kook de aardappelen gaar.
-
Kook de zuurkool 10 minuten apart (of langer voor mildere smaak).
-
Stamp de aardappelen met melk en boter tot puree.
-
Meng de zuurkool erdoor.
-
Serveer met rookworst of een plantaardig alternatief.
Variatietip:
Roer een appel in blokjes mee voor frisheid of voeg een theelepel mosterd toe voor pit.
Recept: Crème Brûlée
Een elegant dessert met zijdezachte vanillecustard en een knapperige, gekaramelliseerde suikerlaag. Altijd feestelijk.
Ingrediënten (voor 4–6 porties):
-
500 ml slagroom
-
1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
-
5 eidooiers
-
80 g suiker
-
Extra suiker om te branden
Bereiding:
-
Verwarm room met vanille tot net onder kookpunt.
-
Klop eidooiers met suiker. Giet warme room erbij terwijl je blijft kloppen.
-
Schenk in ovenschaaltjes en bak au bain-marie 35–40 min op 150°C tot het net stevig is.
-
Laat volledig afkoelen.
-
Bestrooi met suiker en brand krokant met een brander (of onder de grill).
Variatietip:
Voeg sinaasappelrasp of een scheutje likeur (Cointreau, amaretto) toe voor een feestelijke twist.
Ben je er tijdens het maken van de Eggs benedict, zuurkoolstamppot en crème brûlée achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.
Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere recepten? Bekijk onze andere recepten:

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”
VOLG ONS