088 0101 200 [email protected]

Eind oktober brengt korte dagen, frisse lucht en de eerste echte trek in stevige, verwarmende gerechten. Het is het seizoen van geuren in huis, langzaam sudderende stoofpotten en romige soepen als troost voor gure dagen.

In deze blog delen we drie klassieke herfstrecepten om je keuken te vullen met warmte en smaak:

  • Romige champignonsoep met tijm – eenvoudig, vol en kruidig

  • Boeuf Bourguignon – een Franse stoof vol karakter

  • Kastanjepuree met slagroom – zacht, zoet en feestelijk

Perfect voor een knusse avond thuis of een etentje met vrienden aan tafel.

 

Recepten van de week: Champignonsoep, Boeuf Bourguignon en Kastanjepuree

 

Recept: Champignonsoep met Room en Tijm

Een romige, volle soep die snel op tafel staat en heerlijk is als lunch of voorgerecht bij een diner.

Ingrediënten:

  • 500 g champignons, in plakjes

  • 1 sjalot, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 2 takjes verse tijm (of 1 tl gedroogde)

  • 750 ml groente- of kippenbouillon

  • 150 ml slagroom of kookroom

  • 2 eetlepels olijfolie of roomboter

  • Zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

  1. Verhit de olie of boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook 2–3 minuten.

  2. Voeg de champignons toe en bak op middelhoog vuur tot ze geslonken en goudbruin zijn.

  3. Voeg de tijm toe, gevolgd door de bouillon. Laat 10 minuten zachtjes koken.

  4. Pureer de soep (grotendeels of helemaal) met een staafmixer.

  5. Roer de room erdoor en verwarm nog 2–3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

  6. Serveer warm, eventueel met een paar druppels extra room of verse peterselie.

 

Variatietip:

  • Gebruik kastanjechampignons of oesterzwammen voor extra diepgang.

  • Liever vegan? Vervang de room door haver- of sojaroom.

  • Voeg een scheutje sherry toe voor een feestelijke touch.


Recept: Boeuf Bourguignon

Een Franse klassieker die langzaam suddert tot een smaakvol, boterzacht stoofgerecht. Perfect voor lange winteravonden.

Ingrediënten:

  • 800 g runderstoofvlees, in blokjes

  • 150 g spekblokjes

  • 2 wortels, in plakjes

  • 250 g champignons

  • 1 ui, grof gesneden

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels bloem

  • 500 ml rode wijn (bijv. Bourgogne)

  • 250 ml runderbouillon

  • 2 laurierblaadjes

  • 3 takjes tijm

  • Peper en zout

  • Olijfolie of boter om te bakken

 

Bereiding:

  1. Verhit een beetje olie in een braadpan en bak het spek krokant. Haal uit de pan.

  2. Bak het rundvlees in porties rondom bruin. Bestrooi met bloem en bak even mee.

  3. Voeg ui, knoflook en wortel toe en bak een paar minuten mee.

  4. Giet de wijn en bouillon erbij. Voeg laurier, tijm en het spek toe.

  5. Laat op laag vuur 2,5 tot 3 uur sudderen, tot het vlees zacht is.

  6. Bak de champignons apart en voeg ze het laatste halfuur toe aan de stoof.

  7. Breng op smaak met peper en zout.

 

Variatietip:

  • Serveer met aardappelpuree, knapperig brood of… de kastanjepuree hieronder.

  • Voeg zilveruitjes of selderij toe voor extra groente.

  • Liever alcoholvrij? Gebruik druivensap of bouillon met een scheut balsamico.


Recept: Kastanjepuree met Slagroom

Een fluweelzacht dessert met een uitgesproken, nootachtige smaak – eenvoudig, maar bijzonder feestelijk.

Ingrediënten:

  • 250 g gekookte (vacuumverpakte) kastanjes

  • 100 ml melk

  • 50 g suiker (of naar smaak)

  • 1 zakje vanillesuiker of ½ tl vanille-extract

  • 150 ml slagroom

  • Eventueel: rasp van pure chocolade of een scheutje rum

 

Bereiding:

  1. Doe de kastanjes samen met melk, suiker en vanille in een pannetje.

  2. Verwarm en laat zachtjes koken tot de kastanjes zacht zijn (10 min).

  3. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Laat afkoelen.

  4. Klop de slagroom stijf.

  5. Serveer de kastanjepuree met een flinke lepel slagroom erop.

 

Variatietip:

  • Voeg een scheutje rum of amaretto toe aan de puree voor een volwassen versie.

  • Maak het extra feestelijk met wat geraspte chocolade of gekarameliseerde nootjes.

  • Serveer in glaasjes als onderdeel van een dessertbuffet.

 

 

Ben je er tijdens het maken van de Champignonsoep, Boeuf Bourguignon en Kastanjepuree achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere recepten? Bekijk onze andere recepten:

Inspiratie keukenmagazine

 

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest