088 0101 200 [email protected]

De klok is verzet, de avonden vallen vroeger in en buiten ruikt het naar gevallen bladeren en open haarden. Eind oktober is het perfecte moment om de keuken in te duiken met recepten vol comfort en herfstige ingrediënten zoals pompoen, boerenkool en stoofpeer.

In deze blog delen we drie eenvoudige maar smaakvolle recepten die perfect passen bij deze tijd van het jaar:

  • Bananen-pompoenmuffins – kruidig, smeuïg en ideaal voor bij de thee

  • Boerenkoolstamppot – oer-Hollands, voedzaam en altijd goed

  • Stoofpeer sap – een verrassend kruidig drankje dat naar herfst smaakt

 

Recepten van de week: Bananen Pompoen muffins, Boerenkoolstamppot en Stoofpeer sap

Recept: Bananen-Pompoenmuffins

Zachte muffins met een kruidige herfst touch. Perfect als tussendoortje, bij de koffie of als ontbijt on-the-go.

Ingrediënten (voor 10–12 muffins):

  • 2 rijpe bananen

  • 200 g pompoenpuree (gekookte of geroosterde pompoen gepureerd)

  • 2 eieren

  • 100 ml zonnebloemolie

  • 75 g lichtbruine basterdsuiker

  • 200 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • ½ tl baking soda

  • 1 tl kaneel

  • ½ tl gemberpoeder

  • Snuf zout

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een muffinvorm met papiertjes.

  2. Prak de bananen in een kom. Voeg pompoenpuree, eieren, olie en suiker toe en meng goed.

  3. Voeg bloem, bakpoeder, baking soda, specerijen en zout toe. Roer tot een glad beslag.

  4. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20–25 minuten goudbruin en gaar.

  5. Laat afkoelen op een rooster.

 

Variatietip:

  • Voeg een handje walnoten, rozijnen of pure chocolade toe voor extra bite.

  • Geen pompoenpuree in huis? Gebruik appelmoes of zoete aardappel als alternatief.

  • Ook lekker met een roomkaasglazuur voor een feestelijke touch.


Recept: Boerenkoolstamppot

Een klassieker voor koude dagen. Simpel, voedzaam en nostalgisch lekker.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken

  • 300–400 g fijngesneden boerenkool

  • 1 rookworst

  • 100 ml melk

  • 30 g boter

  • Zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

  1. Kook de aardappels in ruim water met wat zout. Voeg na 10 minuten de boerenkool toe en kook samen nog 10 minuten.

  2. Verwarm intussen de rookworst volgens de aanwijzingen.

  3. Giet het kookvocht af en stamp de aardappels en boerenkool samen met de melk en boter tot een smeuïge stamppot.

  4. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de rookworst in plakjes.

 

Variatietip:

  • Vervang de rookworst door gebakken spekjes of een vegetarisch alternatief.

  • Voeg een eetlepel grove mosterd of een scheutje azijn toe voor wat pit.

  • Ook lekker met een jus van gebakken ui.


Recept: Stoofpeer sap

Het geurige sap dat overblijft na het stoven van peren is zonde om weg te gooien – het is namelijk heerlijk als warm drankje!

Ingrediënten:

  • Sap van stoofperen (bijv. van 6 peren gestoofd in rode wijn of bessensap)

  • Eventueel extra sap of water om aan te lengen

  • Optioneel: een schijfje sinaasappel, kaneelstokje of kruidnagel

 

Bereiding:

  1. Zeef het stoofvocht van je gestoofde peren.

  2. Verwarm het sap in een pannetje. Voeg eventueel wat extra kruiden of een sinaasappelschil toe.

  3. Serveer warm in een glas of mok.

 

Variatietip:

  • Te sterk? Verdun met heet water of appelsap.

  • Maak er een winters aperitief van door een scheutje rum of glühwein toe te voegen.

  • Ook koud lekker als siroop door bruiswater of prosecco.

 

 

Ben je er tijdens het maken van de Bananen Pompoen muffins, Boerenkoolstamppot en Stoofpeer sap achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere recepten? Bekijk onze andere recepten:

Inspiratie keukenmagazine

 

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest