088 0101 200 [email protected]

Al meer dan dertig jaar is Esther Crombag blind. Op haar elfde raakte ze tijdens een vakantie in Frankrijk haar zichtvermogen kwijt. Voor het eerst in haar leven gaat Esther, die 43 jaar is, op zichzelf wonen. Een hele uitdaging, vindt ze.

“Als je blind bent, is het wel makkelijk als je een paar ogen in de buurt hebt. Mijn ouders hebben echter niet het eeuwige leven. Ooit kom ik er alleen voor te staan. Dan kan ik beter nu die stap nemen dan over 10 jaar.” Op vijf minuten van haar ouders kwam in haar woonplaats Berg en Terblijt bouwgrond beschikbaar voor vrijstaande woningen. Esther kon een van deze nu in aanbouw zijnde woningen kopen.

Op Zoek Naar Een Keuken

Vervolgens moest ze op zoek naar een keuken. Niet zo eenvoudig, want in het geval van Esther heeft een keuken aanpassingen nodig. “Tegenwoordig is alles touchscreen, maar daar kan ik niets mee. Ik heb apparatuur nodig met draaiknoppen.”

Het blijft voor velen moeilijk om te gaan met iemand die blind is. Diverse Limburgse keukenbedrijven weten niet wat ze met haar aan moeten als Esther een keuken wil kopen. “Je voelt dat mensen zich heel erg ongemakkelijk gaan voelen.”

Esther Crombag Blind Vertrouwen
Esther Crombag Blind Vertrouwen

Nicolien Sauerbreij is tegelijkertijd een huis aan het bouwen. De twee vriendinnen, voormalige topsporters, hebben geregeld bouwoverleg en wisselen ook tips uit. “Nicolien had een geweldig keukenbedrijf gevonden dat maatwerk levert. Samen zijn we naar Keukenwarenhuis.nl in Ter Aar gegaan.”

Keuken Plan Lag Klaar

Vanuit Zuid-Limburg was dat nog een hele reis voor Esther, die rechten doceert aan de Universiteit van Maastricht. “Ik had tekeningen van de beoogde keuken doorgestuurd. Toen ik in Ter Aar aan kwam, hadden de keukenadviseurs Carlo Snel en Mark Verkerk al een plan klaarliggen. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Dit voelde als een warm bad.”

Carlo had contact opgenomen met het Nederlands Blinden Instituut Bartiméus in Utrecht om een idee te krijgen waar hij zoal op moet letten. “Zo moest ik een afzuigkap hebben die heel weinig geluid maakt. Als ik ga koken en ik moet iets inschenken, dan moet ik op mijn gehoor afgaan. Daar was ik zelf niet op gekomen.” Ook kwamen ze met een magnetron en oven van Atag aanzetten, uitgerust met draaiknoppen. Atag heeft een speciale lijn voor blinden en slechtzienden.

Persoonlijke Aandacht bij Keukenwarenhuis.nl 

“Wat mij ontzettend aansprak, was de persoonlijke aandacht en het leveren van maatwerk. Ze hadden al veel huiswerk gedaan voordat ik daar binnenstapte”, stelt Esther. “Ik heb meteen besloten dat ik bij het Keukenwarenhuis mijn keuken zou kopen. We zijn uiteindelijk uitgekomen op een keuken in de kleur magnolia en een antraciet composiet werkblad. De keuken wordt tegen de zomer geplaatst.”

Meer mooie praktijk verhalen lezen? Vraag ons KeukenMagazine aan of bekijk de interviews met onze klanten in Een kijkje in de keuken van… 

Esther Crombag koopt Keuken

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest