088 0101 200 [email protected]

Ben je toe aan een nieuwe keuken, maar is je huidige keuken nog veel te goed? Dan kan je tussen een paar dingen kiezen; (1) het renoveren van de keuken – door bijvoorbeeld de keuken te voorzien van nieuwe fronten – of (2) het verven van de keuken voor een complete kleurmetamorfose. Hoe je je keuken het beste kunt verven, dat leggen we je hier uit.

Welke kleur krijgt je keuken?

Je kunt de kleur natuurlijk volledig naar smaak kiezen. Het is vaak wel aan te raden om te kijken naar de hoeveelheid daglicht in je keuken en hoe groot de keuken is. Heb je veel licht in de keuken? Dan kun je ook zeker voor donkere kleuren gaan, ook als jouw keuken wat compacter is.
Heb je een grote keuken, maar weinig natuurlijk licht? Dan kan je ook kiezen voor een donkere kleur. Dit maakt een grote keuken wat knusser.

keuken verven voor en na

Is er weinig licht in je keuken? Kies dan voor een kleur die die boel een beetje oplicht. Dit maakt de keuken optisch groter. Ga je voor een lichte verf, kijk dan ook zeker naar pastelkleuren. Zo kan lichtgroen of lichtblauw ook echt heel mooi zijn voor een keuken en is het tevens echt een trend.

Wat voor soort verf heb je nodig?

Wat je sowieso nodig gaat hebben is een grondverf die passend is bij de ondergrond (materiaal waar de keukendeuren van gemaakt zijn.) Dit kan bijvoorbeeld kunststof, fineer of massief hout zijn. Voor kunststof kan je bijvoorbeeld een universele primer gebruiken, maar informeer ook zeker even bij de doe-het-zelf-zaak waar jij waarschijnlijk je benodigdheden gaat kopen. Door een grondlaag (primer) aan te brengen, zorg je ervoor dat de nieuwe kleur beter zal pakken op de keukenkastjes en heb je er dus langer plezier van.

Je kunt gaan voor hoogglans, mat en alles daar tussenin. Er is ongelofelijk veel keuze. Houd bij het kiezen van verf/lak goed in de gaten dat het vlek- en vet bestendig, kras- en slijtvast is. Ook is het goed om te weten of de kleur over tijd niet zal gaan vergelen en of het afwasbaar is. De keuken is vaak een drukke plek in het huis en het is goed om daar rekening mee te houden.

Voorbereidingen en het verven van de keuken

Maak de keuken en alle delen die een likje verf gaan krijgen goed schoon. Dit is belangrijk voor het eindresultaat. Op vette ondergrond zal de verf namelijk niet goed houden. Het is ook aan te raden om de deurtjes los te halen, zodat je overal beter bij komt. Hoe secuurder je te werk zal gaan, hoe langer je plezier zal hebben van de nieuwe kleur!

Hebben de keukendeurtjes door de jaren heen wat beschadigingen opgelopen? Dan is dit het moment om ze te repareren. Zitten er bijvoorbeeld deuken in het oppervlak? Maak het weer mooi egaal met houtvuller. Na het schilderen lijken je deurtjes weer als nieuw door deze handeling.

Plak de randen, grepen en alle plekken die geen likje verf nodig hebben netjes af en breng vervolgens de grondverf aan op alle delen die een nieuwe kleur krijgen. Als de grondverf droog is kan je de geverfde delen het beste licht opschuren. Vervolgens maak je alles nog eens goed stofvrij, want zonder stof heb je immers het mooiste resultaat!

Nu kan het echte werk beginnen: het verven! Voorzie de delen van twee lagen, om een mooie dekking en het beste resultaat te krijgen.

Tip: Haal het tape weg als de verf nog nat is. Hierdoor voorkom je dat je stukken van de nieuwe kleur mee zal trekken.

Afwerking

Nu het verven gedaan is is het tijd om te kijken of je nog andere (kleine) veranderingen zou willen toepassen. Denk bijvoorbeeld aan ander soort grepen? Dit soort kleine veranderingen kunnen met de nieuwe kleur van de keuken zorgen voor een heel andere uitstraling.

keuken verven voor na

Je kunt ook de achterwand meenemen in de make-over. Kies er bijvoorbeeld voor om de achterwand in dezelfde kleur te schilderen. Dit geeft een heel modern en luxe uitstraling aan de keuken. Wil je liever niet de achterwand verven? Dan is het een optie om misschien een mooie spatwand toe te voegen aan de keuken? Er zijn waanzinnig mooie modellen te vinden, zoals bijvoorbeeld glazen exemplaren die voorzien zijn van een print of een foto.

Wil je de nieuwe keuken voorzien van een nieuw werkblad? Ook dat is een mogelijkheid. Een nieuw werkblad kan een wereld van verschil maken in de keuken. Past het huidige blad niet bij de nieuwe kleur? Of is deze gewoon aan vervanging toe? Kom dan gerust bij ons langs om te kijken of de nieuwe perfecte match er is.

Lijstje met benodigdheden:

☐ Ontvetter
☐ Papiertape
☐ Universele primer/ grondverf
☐ Schuurpapier met fijne korrel

☐ Emmer
☐ Spons
☐ Doek
☐ Verf/lak
☐ Kwast
☐ Verfroller/ lakroller
☐ Verfemmer (met rooster)

*Optioneel:
☐ Houtvuller

Keuken verven of keuken renoveren?

Ben je zelf niet zo handig, of wil je meer dan alleen je keuken verven? Dan is keukenrenovatie een goede optie. Zo kunnen we bijvoorbeeld de fronten (deurtjes) vervangen voor een heel andere stijl en kleur. Ook kunnen we apparatuur vervangen waar nodig en natuurlijk nog veel meer.

Ook wanneer de deurtjes meer dan oppervlakkige schade hebben is keukenrenovatie het beste alternatief. Verf kan een nieuw kleurtje geven, maar diepe krassen of scheuren kan je met verf niet meer verbloemen. Meer weten? Lees hier meer over keukenrenovatie.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Maak hier een afspraak bij een van onze showrooms of kom gezellig langs om te oriënteren. Meer weten over het verven van jouw keuken? Lees hier meer.

Meer lezen?
– Lees hier alles over de keukentrends voor het nieuwe jaar.
– Groen is hip, dat lees je in deze post.
– Ruim je nieuwe keuken netjes op met hulp van dit artikel.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest