088 0101 200 [email protected]

Meer ruimte is altijd welkom en dat is precies wat jij met een bijkeuken in huis haalt. Voor het kiezen van een bijkeuken is het belangrijk om na te gaan wat je precies nodig hebt en wat je graag zou zien in jouw bijkeuken. Op deze manier zal de keuze voor de inrichting van jouw keuken een stukje makkelijker worden. Wij hebben alvast wat punten neergezet waarover je kunt nadenken voor je de volgende stap gaat zetten.

1. De ruimte

Als eerste is het belangrijk om goed te bekijken hoe groot de ruimte is. Op deze manier kun je de juiste keuzes maken voor de ruimte en de indeling hiervan. Ook is het goed om na te gaan wat voor een soort kasten(wand) je zou willen en wat er echt in zal moeten en wat je weg zou kunnen laten/toe kunt voegen.

wandkast bijkeuken

2. Wat staat er in je bijkeuken?

Bevind de ruimte zich vlakbij de keuken? Dan is het vaak ook een plek waar een deel van de voorraad bewaard zal worden. Zijn er andere dingen die je er ook graag (tijdelijk) zou willen bewaren of opslaan? Denk bijvoorbeeld aan jassen, handdoeken, tafellakens, (vuile) was, wasmiddel, schoonmaakspullen, etc. Dit zal uiteindelijk belangrijk zijn wanneer je kasten uit zult gaan zoeken. Hoe meer spullen je in de bijkeuken wilt bewaren, hoe meer ruimte je nodig hebt.

Tip: Maak gerust een lijstje waar je benoemd wat je in de bijkeuken zou willen bewaren. Dat geeft inzicht in wat voor kasten belangrijk zijn voor jouw bijkeuken.

3. Wasbak

Zou je ruimte hebben voor een wasbak en zo ja, wil je deze toevoegen aan je bijkeuken? Een wasbak kan handig zijn om handwasjes te doen bijvoorbeeld! Dit zijn van die punten om eens goed over te denken. En als je kiest voor een wasbak, zou je deze dan willen met bijvoorbeeld een stuk aanrecht erbij? Op die manier heb je direct meer werkruimte.

bijkeuken met wasbak

4. Wassen en drogen?

Wil je in de bijkeuken je was kunnen doen? Dan is het natuurlijk heel handig om een wasmachine (en droger?) in deze ruimte te plaatsen. Je kunt deze apparaten heel goed op hoogte zetten, wat betekend dat je geen gebroken rug meer zult hebben als je de was in de machine stopt. Zo een wasmachine op hoogte vraagt echter wel om een juiste kast. De kast moet sterk genoeg zijn om de wasmachine te kunnen tillen en om de trillingen aan te kunnen van het centrifugeren.

bijkeuken

Daarnaast is het goed om na te denken of er ruimte moet zijn voor de strijkplank en misschien een wasrek. Het mooiste is dat je alles direct een mooi plekje geeft tijdens het ontwerpproces. Dan zit je tenminste niet met losse elementen in je bijkeuken en blijft het lekker strak en opgeruimd.

5. Keukenapparatuur 

Je kunt de bijkeuken ook gebruiken als een plek waar je extra keukenapparatuur kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast of vriezer extra of misschien wel een magnetron? Dit is vooral handig als de bijkeuken zich naast de keuken bevindt en dan heb je meteen een apparaat uit het zicht gehaald. Wat vaak zal resulteren in een heerlijk opgeruimde keuken!

6. Slimme indeling

Ga slim om met de ruimte en kijk naar het oppervlak in combinatie met jouw wensen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld veel hoge kasten te plaatsen. Hierdoor zul je meer opbergruimte hebben. In dit geval is het ook mooi om bijvoorbeeld de wasmachine een plekje te geven in zo een wand (foto 1), zodat de ruimte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.

houten bijkeuken

Heb je meer ruimte? Dan is een wasbak en een stuk aanrecht ook heel goed toe te voegen, zoals we bij punt 3 al benoemde. Natuurlijk kun je dan ook altijd nog kiezen voor bovenkastjes of planken!

Kijk vooral eens rond op bijvoorbeeld Pinterest en zie hoe andere mensen het hebben gedaan.

7. Een plekje voor je huisdier?

Soms is het ook een uitstekende plek om het mandje van je hond of kat neer te zetten? Ook daarmee kun je rekening houden in het ontwerp. Dan staat in ieder geval de mand van je viervoeter niet in de weg.

8. Ruimte voor een bijkeuken maken

Je kunt natuurlijk een kamer in het huis benoemen tot bijkeuken, maar wat je ook kunt doen is een stukje van een ruimte gebruiken als bijkeuken en dan de bijkeuken plaatsen achter mooie schuifdeuren of door het meubel te voorzien van fronten die exact passen bij je interieur. Op deze manier is het niet overduidelijk, maar heb je wel alle gemakken van een bijkeuken en dat is natuurlijk ook heel erg fijn. Dit is een heel goede oplossing als je niet direct genoeg ruimte hebt om een afzonderlijke bijkeuken te maken.

Wil jij graag verder gaan met de zoektocht naar jouw perfecte bijkeuken? Kom dan langs bij een van onze showrooms en wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden. Je kunt alvast een afspraak maken door hier te klikken. Wij zorgen dan dat de koffie klaar staat.

Lees ook:
– Alles over het inbouwen van je wasmachine.
– Maak het huis meer naar je zin en lees het artikel over verthuizen.
– Zorg dat je voorraad goed blijft met alle informatie over houdbaarheid.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest