088 0101 200 [email protected]

De keuken is door de jaren heen flink veranderd. Waar vroeger op een open vuur werd gekookt, koken wij tegenwoordig in de mooiste en meest luxe keukens. In deze blog vertellen we je meer over de evolutie van keukenstijlen.

 

De evolutie van keukenstijlen

 

Terug in de tijd

In de middeleeuwen bestond de keuken zoals wij deze nu kennen nog niet. De keuken bevond zich vaak in een apart gebouw of een aparte ruimte. Het liefst zo ver mogelijk van de woonruimtes vandaan. Bovendien moest het functioneel zijn. Destijds werd er namelijk nog gekookt op open vuur in grote open haarden. Tijdens de renaissance kwam daar langzaam verandering in. Hoewel keukens nog altijd apart werden gehouden van de woonruimte, kwamen er langzaam houtovens en werden open schappen en eenvoudige kasten gebruikt om keukengerei in op te bergen.

 

victoriaanse keuken - evolutie van keukenstijlen

De Victoriaanse keuken

 

Een belangrijke vooruitgang

Verder in de evolutie van keukenstijlen vond er tijdens de industriële revolutie een belangrijke vooruitgang plaats, namelijk de komst van een gietijzeren fornuis. Keukens kregen een centrale rol in huis en hier ontstond de eerste keukenstijl: de Victoriaanse keuken. De keuken bleef nog altijd functioneel, maar je zag in deze tijd steeds meer betegelde muren, vloeren en ijzeren fornuizen. Ook keukenkasten werden steeds vaker ingebouwd. In grotere keukens stond vaak een grote houten tafel in het midden van de ruimte. Hier ontstond langzaam het gebruik van een werkblad, veelal gemaakt van hout. In de hedendaagse keuken vind je Victoriaanse kenmerken terug in een klassiek landelijke keuken.

 

Retro keuken

De Retro keuken

 

De 20e eeuw

Begin 20e eeuw begon met de komst van elektriciteit en gas pas echt het moderne tijdperk van keukenstijlen. In deze tijd zag je twee interieurbewegingen, namelijk Arts and Crafts en de Bauhaus beweging. Waar de Arts en Crafts beweging zich kenmerkte door handgemaakt vakmanschap, natuurlijke materialen en eenvoud, kenmerkte de Bauhaus beweging zich door strakke lijnen, minimalistisch design en functionele indelingen. Pas in de jaren ‘30 en ‘40 ontstond de keuken zoals wij deze kennen. De keuken werd praktisch en er werd meer nagedacht over de ergonomie en een logische indeling van werkruimtes. Alles moest binnen handbereik liggen.

 

In de jaren ‘50 tot ‘70, na de Tweede Wereldoorlog, vond je keukens in Retro stijl met levendige kleuren zoals pastelgeel, mintgroen, roze en oranje. Later, in de jaren ‘80 en ‘90 werden keukens samengebracht met de woonkamer: de open keuken. De keuken was niet alleen functioneel, maar ook de sociale functie van een keuken werd belangrijk. Keukens kregen een luxere uitstraling. Vanaf de late jaren ‘90 werd de minimalistische keuken populair met minimalistische ontwerpen, strakke lijnen en neutrale kleuren.

 

De hedendaagse keuken

Tegenwoordig vind je vele keukenstijlen. Denk aan de landelijke keuken, moderne keuken, betonlook keuken, mix and match keuken, de houten keuken, zwarte keukens, gekleurde keukens en industriële keukens. Het kan allemaal. De keuken is veel meer op eigen smaak ingericht. Bovendien ligt de focus op duurzaamheid, functionaliteit en technologie. Ook krijgen apparaten in de keuken steeds meer “smart” functies met geavanceerde technologieën die ons leven makkelijker maken.

 

evolutie van de keuken - landelijke keuken

Landelijke keuken (Keukendeal 03)

 

keukendeal 15

Moderne keuken (Keukendeal 15)

 

keukendeal 62

Industriële keuken (Keukendeal 62)

 

 

 

Keukenstijlen blijven zich dus veranderen en aanpassen aan onze veranderende levensstijlen en technische snufjes. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Of is het nu echt tijd geworden voor een hele nieuwe droomkeuken? Oriënteer en inspireer vrijblijvend in onze gezellige showrooms, je vindt hier bovendien alle keukenstijlen! Of maak alvast een vrijblijvende afspraak voor advies op maat. De koffie en thee staat klaar! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!

 

 

Na het lezen over de evolutie van keukenstijlen op zoek naar meer keukeninspiratie? Lees onze andere blogs:

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest