088 0101 200 [email protected]

In de vorige blog zette we alle voor- en nadelen van een mat zwarte keuken op een rij. Hoe mooi een witte keuken ook is, een keuken in het zwart is toch een echte blikvanger. Deze donkere keuken heeft ook wel eens een poetsbeurt nodig. Nu is schoonmaken niet ieders favoriete klusje. Vandaar dat we je vandaag haarfijn uitleggen over hoe je je zwarte keuken het beste schoon kan maken en schoon kan houden. Zodat jij je prachtige zwarte keuken er stralend bij hebt staan.

ONDERHOUDEN VAN DE MAT ZWARTE KEUKEN

Natuurlijk wil je dat deze prachtige blikvanger er ook mooi en schoon bij staat. Een mat zwarte keuken schoonmaken en schoon houden, zodat je er het langste plezier hebt en het de trots van het huis blijft? Hoe doe je dat? Zoals we al zeiden is een mat zwarte keuken bijna hetzelfde als een witte keuken, maar toch is het goed om te weten hoe je deze zo goed mogelijk kan onderhouden.

KASTJES EN LADES

De fronten van de deuren en lades zijn het beste schoon te maken met milde water-oplosbare milde reinigingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld groene zeep) en een zachte katoenen doek. Vermijd echter overtollig watergebruik. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een ‘plantenspuit’ in plaats van met een emmer water aan de slag te gaan. We raden af om schurende middelen, stoomreinigers of was en meubelpoets te gebruiken. Mocht er een hardnekkige vlek op het kunststof oppervlak zitten, dan raden we aan om deze met een *wonderspons schoon te maken. Deze sponsjes zijn wit en hebben aan een beetje water voldoende. Ga met deze fijne spons niet heel je keuken soppen, maar bewaar hem voor die hardnekkige vlekken op kastjes of je werkblad.

Het interieur van de lades en kasten zijn ook goed schoon te maken met milde water-oplosbare reinigingsmiddelen en een zachte katoenen doek, net als de fronten van de lades en kasten. Vergeet niet de kast of lade droog te maken met een droge katoenen doek, om te voorkomen dat er water in de hoeken en naden achterblijft. Wees ook voorzichtig met waterkokers en koffiezetapparaten onder kastjes. De damp kan schadelijk zijn voor het materiaal van de kasten. Gebruik ze daarom liever niet direct onder de kast. Vermeid het langdurig blootstellen aan vocht en laat daarom ook geen dweilen, sponzen en vaatdoekjes liggen op de bodem van de kasten. Op deze manier kan je nare geurtjes tegen gaan.

WERKBLAD

Behandel het werkblad van tijd tot tijd met een onderhoudsmiddel. Het blad is goed schoon te houden met een handwarm sopje met een scheutje afwasmiddel. Mochten er echt hardnekkige vlekken op het blad zitten, gebruik dan weer die fijne wonderspons in combinatie met een beetje water om de vlek te verwijderen. De werkbladen zijn in principe bestand tegen chemicaliën, maar we adviseren om huishoudelijke chemische producten zoals bijvoorbeeld een verfverdunner, ontstopper en removers direct te verwijderen van het blad.

Om te zorgen dat het blad zo lang mogelijk mooi blijft is het altijd aan te raden om onderzetters te gebruiken bij hete pannen en een snijplank tijdens het snijden van groentes en dergelijken. Op deze manier bescherm je het werkblad optimaal en zal je er veel langer plezier van hebben.

GOOTSTEEN EN KRAAN

Het kan natuurlijk zijn dat gootsteen wat sporen van kalk zal vertonen na verloop van tijd. Dit kan je weghalen met wat schoonmaakazijn dat verdund is met water. Laat dit mengsel 5 tot 10 minuutjes intrekken en reinig daarna de gootsteen met een sopje. Zitten er nog altijd vlekken in de gootsteen? Die wonderspons zal ook hier weer wonderen verrichten. Zo krijg je in een handomdraai je rvs spoelbak ook weer stralend schoon.

KIND KAN DE WAS DOEN

Een mat zwarte keuken schoonmaken is dus best gemakkelijk. Houd vooral in gedachten dat het gebruik van milde schoonmaakmiddelen juist is en in geval van nood die wonderspons ook altijd nog een fijn middel is. Mocht je de filters van de afzuigkap willen vervangen leggen we hier uit hoe dat het beste kan. Vergeet de droge doek op het laatste niet over de keukenkastjes te halen, dit is de manier om je keuken weer stralend te krijgen, zonder vette vingers of strepen. We hopen dat we je goed uit hebben kunnen leggen hoe je je zwarte keuken het beste schoon kan maken en schoon kan houden.

*De wonderspons kan je kopen bij de supermarkt of winkels die huishoudartikelen verkopen. De sponzen gaan ook wel door onder de naam: Powerspons, Vlekkenspons, Melaminespons.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest