088 0101 200 [email protected]

Een houten keuken onderhouden vereist speciale zorg. Hout is een natuurproduct, en kan daardoor niet tegen alle soorten schoonmaakmiddelen of tegen te veel vocht.

Ben je trotse bezitter van een houten keuken, en wil je deze graag jarenlang spik-en-span houden? Maak gebruik van deze tips, en jouw houten keuken zal er dag in dag uit prachtig uitzien!

Houtfineer of houtlook?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je houtfineer of houtlook fronten heeft. Houtlook fronten zijn gemaakt van kunststof, wat een stuk minder gevoelig is dan echt hout. Hiervoor is een mild sopje van allesreiniger met wat water vaak voldoende!

Heeft uw keuken houtfineer fronten, oftewel zijn de keukendeurtjes bedekt met een echte laag hout? Lees dan onderstaande tips goed door.

Stabiele Omgeving

Grote verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat hout gaat werken. Dit wil zeggen dat hout gaat uitzetten of slinken, waardoor er kleine scheurtjes in het houtfineer kunnen ontstaan.

Zorg er daarom zo goed mogelijk voor dat de ruimte waarin de keuken zich bevindt een stabilie omgeving is. Houd de temperatuur tussen de 16 en 25 graden Celsius, en zorg dat de relatieve luchtvochtigheid niet lager dan 40% en hoger dan 55% ligt. Wordt de omgeving te droog, dan kan het hout gaan scheuren. Een te vochtige omgeving kan het fineer laten opbollen, waardoor er spanningen op de deurtjes komen te staan.

Houten Keuken Schoonmaken

Houtfineer fronten zijn afgewerkt met een speciale laklaag die het hout beschermd van externe invloeden. Het is belangrijk om deze laklaag intact te houden. Gebruik daarom voor het schoonmaken van een houten keuken altijd milde reinigingsmiddelen die niet schuren.

Gebruik voor het schoonmaken een ietwat vochtige doek en wrijf daarbij altijd in de richting van de houtnerf, zodat eventueel aanwezig vuil uit de poriën gewreven wordt. Om ervoor te zorgen dat er in de profielen, bij de hoeken en aan de randen geen restjes vocht achterblijven, moet het front na het schoonmaken altijd droog gewreven worden. Vermijd dus het gebruik van zeer natte doeken en droog alles goed na!

Haal Vlekken Gelijk Weg

Naast het algemene onderhoud is het bij een houten keuken cruciaal om vlekken direct te verwijderen. Hout is namelijk poreus, en zelfs met een beschermende laklaag kunnen vloeistoffen of vlekken intrekken.

Wees dus altijd op tijd  met het verwijderen van vlekken en laat deze niet indrogen, vooral wanneer het een zwaar afwijkende kleur betreft (zoals rode wijn op een lichte houtkleur).

Gebruik voor het verwijderen van de vlek een mild sopje en een doek die niet pluist. Pluizende doeken kunnen namelijk pluisjes achterlaten in de nerf van de deuren. Droog de keuken goed na.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest