Droom jij van een keukeneiland in jouw keuken? In deze blog leggen wij de voordelen en nadelen naast elkaar. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken of een keukeneiland geschikt is in jouw keuken. Lees gauw verder!
Wat is een keukeneiland?
Een keukeneiland houdt in dat de keuken een eiland heeft. Een losstaand stukje keuken dus. Het verschil zit hem vooral in het soort eiland. Je kunt het eiland namelijk inzetten als kookeiland, maar ook als een spoeleiland of het eiland puur als extra werkruimte gebruiken. Een variant erop is een schiereiland. Een schiereiland staat met één kant tegen de muur of keuken aan.
Wel of geen keukeneiland?
Een keukeneiland kan een prachtige toevoeging zijn aan de keuken. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen?
Voordelen
Meer werk- en opbergruimte
Met een keukeneiland creëer je extra ruimte in de keuken. Je kunt namelijk kasten of lades inbouwen in het eiland. Zo ontstaat er meer ruimte om spullen op te bergen. Bovendien biedt een eiland extra ruimte om eten voor te bereiden, te koken, bakken of spoelen.
Functionaliteit
Een keukeneiland kun je multifunctioneel inzetten. Zo kun je ervoor kiezen om het eiland uit te rusten met apparatuur zoals een kookplaat, oven of wijnkoelkast. Ook kun je er, afhankelijk van de leidingen, een spoelbak plaatsen. Bovendien is het de perfecte plek voor een bar!
Gezellige plek
De keuken is vaak een plek waar mensen samenkomen. Een keukeneiland kun je voorzien van een bar, waar je gasten plaats kunnen nemen terwijl je kookt. Bovendien is het een plek waar je gezellig met het gezin kunt ontbijten of waar je kinderen hun huiswerk aan kunnen maken. Dit maakt de keuken een gezellige plek en een tweede leefruimte!
Uitstraling van de keuken
Een keukeneiland kan een stijlvolle toevoeging zijn aan de keuken. Het geeft een open en ruimtelijke uitstraling en kan daarmee een stijlvolle toevoeging zijn aan de keuken.
Nadelen van een keukeneiland
Ruimte
Een keukeneiland neemt de nodige ruimte in, hier moet dan dus ook ruimte voor zijn in de keuken of woonruimte. Het is belangrijk dat een eventueel eiland de bewegingsvrijheid niet beperkt en looproutes niet blokkeert.
Kosten
Afhankelijk of je het keukeneiland wilt voorzien van apparatuur of spoelbak zullen er leidingen omgelegd moeten worden en eventuele stroompunten aangelegd moeten worden als dit nog niet reeds bestaat. Dit kan ervoor zorgen dat de kosten voor een nieuwe keuken hoog uitvallen.
Ontwerp
Een optimale keuken is ingedeeld volgens de keukendriehoek: een efficiënte route tussen koelkast, spoelbak en kookplaat. Een keukeneiland kun je ook volgens de keukendriehoek inrichten. Wanneer dat niet lukt, verstoor je het werkdriehoek principe, wat de keuken minder efficiënt maakt. Wil je koken op het eiland? Houdt dan ook rekening met het type afzuiginstallatie. Dit kan het ontwerp van de keuken beïnvloeden.
Een keukeneiland is, mits je voldoende ruimte hebt, absoluut een mooie, praktische en sfeervolle toevoeging aan de keuken. Ben je benieuwd of dit ook geschikt is voor jouw keuken? Oriënteer en inspireer vrijblijvend in onze gezellige showrooms, je vindt hier bovendien alle keukenstijlen! Of maak alvast een vrijblijvende afspraak voor advies op maat. Onze keukenadviseurs helpen je graag met het ontwerpen van jouw droomkeuken. De koffie en thee staat klaar! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!
Na het lezen over voor- en nadelen van een keukeneiland op zoek naar nog meer keukeninspiratie? Bekijk ook onze andere blogs:
- Tips bij het kiezen van de juiste keukenopstelling
- Nolte NEO keukens – Inspiratie
- De evolutie van keukenstijlen
VOLG ONS