Een kleine keuken inrichten op een slimme en handige manier biedt veel voordelen. Zo kun je ook in een kleine ruimte maximaal profiteren van de beschikbare ruimte, zonder in te leveren aan kookgenot of opbergruimte.
Zoek je inspiratie of advies voor het inrichten van een kleine keuken? Hier vind je 13 onmisbare tips voor het indelen van een kleine keuken. Klein kan immers heel erg fijn zijn, ook in kleine keukens!
Een kleine keuken inrichten
Tip 1 – Neem hoge keukenkasten
In een kleine keuken is het belangrijk om maximaal te profiteren van de beschikbare ruimte. Hoge keukenkasten zijn daarvoor ontzettend handig. Hoe hoger de keukenkasten, hoe meer inbouw apparatuur en keukenaccessoires je kwijt kunt.
Hoge, doorlopende keukenkasten ogen het ruimst. Zwevende bovenkasten, bijvoorbeeld boven de kookplaat of de spoelbak, kunnen de ruimte juist weer kleiner laten ogen. Deze bieden echter wel weer extra ruimte, waardoor de keuze vooral afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur en benodigdheden.
Heb je hoge keukenkasten, maar bij het plafond nog wat ruimte over? Ook de bovenkant van de kasten kan dan worden benut voor spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Zorg wel dat je er goed bij kunt, of gebruik een stevig krukje om ongelukken te voorkomen.
Tip 2 – Neem open of transparante keukenkasten
Open keukenkasten, of keukenkastjes met glazen deuren, ogen vaak ruimtelijker dan gesloten kasten. Dit hangt echter wel af van de inhoud van de kasten.
Zijn de kasten erg vol, wat bij een kleine keuken eerder gebeurt, dan kan het effect juist verkleinend zijn. Kies dan voor gesloten keukenkasten.
Tip 3 – Kies de juiste keukenopstelling
Een kleine keuken handig indelen valt of staat met de keukenopstelling. De juiste keukenvorm kiezen is dus van belang.
Heb je een langwerpige, maar smalle keuken? Kies dan voor een rechte keukenopstelling of een hoekkeuken. Is de keuken juist heel breed, maar erg kort? Dan is een hoekkeuken, parallel of zelfs een U-keuken beter geschikt.
Zorg in ieder geval dat er altijd voldoende loop- en werkruimte overblijft. Beter een klein keukenblok dat prettig kookt, dan een overvolle keuken waar je niet goed aan de slag kunt.
Tip 4 – Kies de juiste apparatuur
Neem in een kleine keuken enkel de nodige apparatuur, en ga voor een inbouw model. Probeer – waar mogelijk – apparaten te combineren.
Nodige apparatuur
Neem in een kleine keuken alleen de apparatuur die je werkelijk gaat gebruiken. Zet je geen koffie? Of gebruik je nooit een magnetron? Dan kan deze ruimte beter voor iets anders worden benut.
Houd dit ook in gedachte bij het uitkiezen van een koelkast of koelvriescombinatie. Ruime schuur? Dan kan de vriezer misschien beter daar geplaatst worden. Klein huishouden? Dan is een grote koelruimte waarschijnlijk niet nodig en heb je voldoende aan een kleinere koelkast.
Inbouw
Ingebouwde keukenapparatuur bespaart ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een oven, magnetron of koffiezetapparaat. Vooral de afzuigkap kan veel ruimte innemen. Ga voor een kleiner model, of neem een kookplaat met ingebouwde afzuiging.
Combinatie
Probeer ook om in een kleine keuken apparatuur te combineren. Het is voor de ruimte gunstiger om een combimagnetron of combi oven te nemen, in plaats van twee losse apparaten.
Met de huidige techniek zijn er zelfs ovens die stoom, hete lucht, en de magnetron functie in één enkel apparaat combineren.
Tip 5 – Profiteer van slimme opbergsystemen
Niet alleen de keukenruimte zelf kan optimaal benut worden. Ook de binnenkant van de keukenkasten kun je zo inrichten dat elke beschikbare centimeter zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.
Heb je bijvoorbeeld een keuken met een hoek? Kies dan voor een draaicarroussel in de hoek keukenkasten. Dit is een draaiend plateau dat in- en uitgetrokken kan worden. Zo kun je de opbergruimte in de hoek van de keuken vergroten, én kun je makkelijk bij de achterste pannen.
Tip 6 – Ga in een kleine keuken voor lichte kleuren
In kleinere ruimtes doen neutrale of lichtere kleuren het altijd goed. Een lichte tint zorgt namelijk dat de ruimte groter oogt. Daarom is het in een kleine keuken aan te raden om voor witte, pastel, of andere lichte kleuren te kiezen.
Dit advies geldt niet enkel voor de keukenkasten. Ook een lichtere vloer, licht plafond, neutraal keukenblad en lichtgekleurd meubilair dragen bij aan een ruimtelijk effect.
Tip 7 – Kies de juiste keukenstijl
Uiteraard is een keukenstijl afhankelijk van persoonlijke smaak. Toch zijn er bepaalde keukenstijlen die ruimtelijker ogen dan andere.
Vooral moderne of (semi-)greeploze keukens laten een ruimte vaak groter ogen. Drukkere keukenstijlen met meer decoratieve elementen, zoals bijvoorbeeld een landelijke keuken, hebben dit voordeel niet.
Wil je wel een warme en geborgen keukenstijl, maar ook een ruimtelijke uitstraling? Houten of houtlook keukens hebben een aardse uitstraling, maar zijn ook greeploos verkrijgbaar.
Tip 8 – Benut de binnenkant van de deuren
Benut extra ruimte door gebruik te maken van de deurtjes van keukenkastjes. Bevestig wat haakjes of bakjes aan de binnenzijde van de deuren, en je hebt gelijk extra opbergmogelijkheden, die ook nog eens overzichtelijk zijn.
Perfect voor bijvoorbeeld theedoeken, schoonmaakproducten of de afwasborstel.
Tip 9 – Neem een ingebouwd afvalsysteem
Weinig loopruimte? Kies dan voor een afvalbak die in een keukenkast onder de spoelbak kan worden geplaatst. Er bestaan zelfs verschillende soorten afvalemmers en containers die in een keukenkast of keukenlade kunnen worden ingebouwd. Tevens handig met recyclen!
Tip 10 – Houd het aanrechtblad leeg
Vaak heeft een kleine keuken al weinig vrij keukenblad om op te werken. Het is dan handig voor zowel het kookgenot als het oog om het keukenblad zo leeg mogelijk te houden.
Het helpt om kleine apparatuur, zoals de waterkoker of het tosti ijzer, in de kast op te bergen wanneer ze niet gebruikt worden. Ook bestaan er speciale snijplanken die over de kookplaat of de spoelbak gelegd kunnen worden. Zo heb je gelijk een extra stukje keukenblad erbij.
11. Benut de smalle randen
Als een keuken met standaardmaten wordt geplaatst, kan het voorkomen dat er aan een zijde van de keuken een smalle ruimte overblijft. Deze kan benut worden door het plaatsen van een smalle kast, zoals een apothekerskast.
Tevens kan dit gebeuren aan de onderkant van de keuken. Waar over het algemeen de plint wordt geplaatst, kan ook een brede, ondiepe lade worden gemonteerd. Handig voor bijvoorbeeld het opbergen van snijplanken of andere platte voorwerpen, zoals rollen bakpapier.
Tip 12 – Creëer meer opbergruimte met planken
Extra ruimte komt altijd van pas. Heb je wat extra plek, maar is een keukenkast te groot? Een paar planken zijn dan een goed alternatief.
Tip 13 – Benut de achterwand
De achterwand van de keuken is de perfecte plek voor het bergen van extra kookgerei.
Heb je bijvoorbeeld een messenblok? En neemt deze een deel van het aanrecht in beslag? Een handige oplossing hiervoor is de magnetische messenstrip. Zo hangen de messen plat tegen de muur, waardoor ze amper ruimte opnemen. Staat ook nog eens stoer, en zo heb je ze tijdens het koken ook altijd bij de hand.
Een andere handige mogelijkheid zijn haakjes aan de achterwand. Zo kunnen alle kookaccessoires, zoals spatels of pollepels, handig worden opgehangen. Scheelt ook weer aan ruimte!
Tip 14 – Maak gebruik van inklapbaar of uittrekbaar meubilair
Bij het inrichten van een kleine keuken is het handig om meubilair onder de loep te nemen. In een kleine keuken is het bijvoorbeeld erg onhandig als er altijd een tafel of stoel in de weg staat. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van inklapbaar of uittrekbaar meubilair.
Kleine werkbladen, die kunnen fungeren als tafeltje, kunnen in een lade worden ingebouwd. Klapstoeltjes erbij, en je tovert in een handomdraai een gezellig tafeltje voor twee tevoorschijn.
Conclusie
Een kleine keuken inrichten is niet moeilijk. Een kleine keuken kan bovendien heel fijn zijn, vooral met een efficiënte indeling! Met de bovenstaande tips maak je van elke kleine keuken een prettige en functionele omgeving. Goed voor het kookplezier, maar ook voor uw interieur!
Ben je op zoek naar manieren om jouw kleine keuken in te richten of is het nu echt tijd geworden voor een hele nieuwe droomkeuken? Oriënteer en inspireer vrijblijvend in onze gezellige showrooms, je vindt hier alle keukenstijlen! Of maak alvast een vrijblijvende afspraak voor advies op maat. De koffie en thee staat klaar! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!
Nu kun je aan de slag met een kleine keuken inrichten. Op zoek naar meer tips en inspiratie? Bekijk deze blogs:
- Tips bij het kiezen van de juiste keukenopstelling
- Schoonmaken met ingrediënten uit de keuken
- Inspiratie: textuur in de keuken
VOLG ONS