088 0101 200 [email protected]

Midden november is zo’n moment waarop de avonden écht donker zijn, de eerste feestverlichting opduikt en je het thuis extra gezellig wilt maken. Tijd voor gerechten en drankjes die niet alleen goed smaken, maar ook warmte en sfeer brengen.

Met deze drie klassiekers zit je helemaal goed:

  • Glühwein – perfect voor lange avonden of na een frisse wandeling

  • Coq au vin – een Frans stoofgerecht dat langzaam de smaken ontwikkelt

  • Parfait – een feestelijk dessert dat je ruim van tevoren maakt

 

Recepten van de week: Glühwein, Coq au vin en Parfait

 

Recept: Glühwein (Kruidige Warme Wijn)

Een geurige klassieker uit de wintermaanden, heerlijk om langzaam aan te nippen terwijl het buiten koud is.

Ingrediënten (voor 4 glazen):

  • 750 ml rode wijn (bijv. merlot of tempranillo)

  • 1 sinaasappel, in plakken

  • 1 kaneelstokje

  • 4 kruidnagels

  • 2 steranijs

  • 2 el honing of rietsuiker (meer naar smaak)

  • Optioneel: een scheutje rum of sinaasappellikeur

 

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in een pan en verwarm op laag vuur. Laat niet koken.

  2. Laat 15–20 minuten trekken. Proef en voeg eventueel extra honing toe.

  3. Zeef en serveer warm in hittebestendige glazen.

 

Variatietip:

  • Gebruik witte wijn voor een lichtere variant.

  • Voeg een paar plakjes verse gember of kardemom toe voor extra diepte.

  • Ook lekker met appel of een scheut appelsap erbij.


Recept: Coq au Vin (Kip gestoofd in rode wijn)

Een klassiek Frans gerecht dat langzaam gaart tot het boterzacht is. Perfect voor een zondagmiddag of als bijzonder diner.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 g kippendijen (met bot of zonder)

  • 150 g spekblokjes

  • 250 g kastanjechampignons

  • 2 uien, grof gesnipperd

  • 2 wortels, in stukken

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 500 ml rode wijn

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 laurierblad

  • 2 takjes tijm

  • Peper en zout

  • Olijfolie of boter

 

Bereiding:

  1. Bak het spek krokant in een grote braadpan. Haal eruit en zet apart.

  2. Bak de kip in het spekvet rondom bruin, haal uit de pan.

  3. Fruit ui, wortel en knoflook kort aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.

  4. Voeg kip en spek terug in de pan. Giet de wijn erbij en voeg laurier en tijm toe.

  5. Laat 1,5 tot 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.

  6. Bak de champignons apart en voeg ze op het eind toe.

 

Variatietip:

  • Serveer met aardappelpuree, verse tagliatelle of knapperig brood.

  • Ook lekker met een beetje balsamico of een klontje boter op het eind voor extra glans.

  • Liever zonder alcohol? Gebruik druivensap met een beetje rodewijnazijn als alternatief.


Recept: Parfait met Vanille en Noten

Een romig bevroren dessert dat je ruim van tevoren maakt, elegant én handig.

Ingrediënten (voor 6 porties):

  • 3 eidooiers

  • 75 g suiker

  • 250 ml slagroom

  • 1 vanillestokje (of 1 tl vanille-extract)

  • 50 g gehakte noten (bijv. hazelnoten of amandelen)

  • Snuf zout

 

Bereiding:

  1. Klop de eidooiers met suiker luchtig en romig.

  2. Klop de slagroom stijf in een andere kom.

  3. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan het eimengsel.

  4. Spatel de slagroom voorzichtig door het ei-suikermengsel. Voeg de noten toe.

  5. Schep in een cakevorm of bakjes, dek af en vries minimaal 4 uur in.

  6. Haal 10 minuten voor serveren uit de vriezer.

 

Variatietip:

  • Voeg stukjes pure chocolade of likeur toe voor extra luxe.

  • Serveer met warme kersen, stoofperen of een beetje karamelsaus.

  • Gebruik pistachenoten of sinaasappelrasp voor een frisse twist.

 

 

Ben je er tijdens het maken van de Glühwein, Coq au vin en Parfait achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere recepten? Bekijk onze andere recepten:

Inspiratie keukenmagazine

 

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest