088 0101 200 [email protected]

Begin november brengt korte dagen, koude wind en zin in comfortfood. We kruipen vaker binnen, zetten de oven aan en grijpen naar gerechten die verwarmend en vertrouwd aanvoelen.

Met deze drie recepten geef je je keuken (en tafel) een flinke dosis herfstgevoel:

  • Romige ragout in een knapperig bladerdeegbakje

  • Gegrilde spruitjes met spek – meer dan alleen een bijgerecht

  • Warme chocolademelk met sinaasappel en kaneel – pure gezelligheid in een mok

 

Recepten van de week: Ragout, Gegrilde Spruitjes en Chocolademelk

 

Recept: Ragout in Bladerdeegbakje

Een klassiek comfortgerecht dat het altijd goed doet als lunch, voorgerecht of feestelijk dinercomponent.

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 4 bladerdeegbakjes (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

  • 300 g kipfilet of kalfsragoutvlees

  • 40 g boter

  • 40 g bloem

  • 500 ml bouillon (kip of kalf)

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 1 tl mosterd (optioneel)

  • Peper en zout

  • Verse peterselie, fijngehakt

 

Bereiding:

  1. Kook de kipfilet gaar in bouillon, laat afkoelen en trek in stukjes.

  2. Smelt de boter in een pan, fruit de sjalot zachtjes aan. Voeg de bloem toe en roer tot een roux.

  3. Voeg beetje bij beetje de warme bouillon toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.

  4. Voeg de kip toe en breng op smaak met zout, peper en eventueel mosterd. Laat even pruttelen.

  5. Verwarm de bladerdeegbakjes en vul ze vlak voor het serveren met de ragout. Garneer met peterselie.

 

Variatietip:

  • Liever vegetarisch? Gebruik kastanjechampignons en prei in plaats van vlees.

  • Ook lekker met zalm of rundvlees als vulling.

  • Maak het extra feestelijk met een scheutje room of sherry door de saus.


Recept: Gegrilde Spruitjes met Spek

Spruitjes zoals je ze nog niet kende: knapperig, zoutig, licht gekarameliseerd. Heerlijk als bijgerecht of warme lunch.

Ingrediënten:

  • 500 g spruitjes, gehalveerd

  • 150 g spekreepjes

  • 2 el olijfolie

  • 1 tl honing of balsamicoazijn

  • Peper naar smaak

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Meng de spruitjes met olijfolie en honing. Verdeel over een bakplaat.

  3. Voeg de spekreepjes toe en rooster alles 25–30 minuten tot goudbruin en knapperig.

  4. Haal uit de oven, bestrooi met peper en serveer direct.

 

Variatietip:

  • Laat het spek weg voor een vegetarische versie, voeg dan geroosterde noten toe.

  • Ook lekker met geraspte parmezaan of een beetje citroenrasp vlak voor serveren.

  • Serveer met aardappelpuree of gnocchi als hoofdgerecht.


Recept: Chocolademelk met Sinaasappel en Kaneel

Romig, kruidig en een tikje fris – perfect voor een koude avond onder een dekentje of na een boswandeling.

Ingrediënten (voor 2 mokken):

  • 500 ml melk

  • 100 g pure chocolade (grof gehakt)

  • Schil van ½ sinaasappel (biologisch, zonder wit)

  • ½ kaneelstokje of ½ tl kaneelpoeder

  • Optioneel: slagroom of cacaopoeder ter garnering

 

Bereiding:

  1. Verwarm de melk samen met de sinaasappelschil en kaneel in een pannetje (niet laten koken).

  2. Voeg de chocolade toe en roer tot alles is opgelost.

  3. Laat even trekken, zeef de schil en kaneel eruit.

  4. Serveer in een grote mok. Werk eventueel af met slagroom of een snuf cacao.

 

Variatietip:

  • Voeg een scheutje likeur toe, zoals Cointreau of rum, voor een volwassen versie.

  • Maak het plantaardig met havermelk of amandelmelk.

  • Ook heerlijk met een snufje chili voor extra warmte.

 

 

Ben je er tijdens het maken van de ragout, gegrilde spruiten, chocolademelk achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.

 

Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere recepten? Bekijk onze andere recepten:

Inspiratie keukenmagazine

 

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest