Een heerlijk feestelijk gerecht: Kalkoenrollade met appel, cranberry’s en walnoten vulling. Lekker voor Thanksgiving, kerst of gewoon voor tijdens een gezellig etentje met vrienden of familie. Lees gauw verder voor het recept.
Kalkoenrollade recept – Ingrediënten
De vulling:
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 grote appel
- 50 gram walnoten
- 2 sneetjes oud brood
- 1 eetlepel boter
- 50 gram gedroogde cranberry’s
- 1 theelepel tijm
- Peper en zout naar smaak
Voor de kalkoenrollade:
- 1 grote kalkoenborstfilet (1 kg)
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout naar smaak
De saus
- 250 ml kippenbouillon
- 100 ml witte wijn
- 1 eetlepel maïzena
Benodigdheden
- Keukentouw
- Huishoudfolie
- Aluminiumfolie
Bereiding
De vulling
- Pel en snipper de ui en knoflook.
- Schil vervolgens de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
- Hak dan de walnoten grof.
- Verkruimel vervolgens het brood.
- Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de ui en knoflook glazig.
- Voeg de appelblokjes, walnoten, broodkruimels en cranberries toe.
- Roer goed door.
- Breng tot slot op smaak met tijm, peper en zout.
- Laat afkoelen terwijl je de kalkoenrollade voorbereid.
De kalkoenrollade
- Leg de kalkoenborst plat op een snijplank.
- Snijd deze dan horizontaal in, zodat je een groot en plat stuk vlees krijgt in de vorm van een vlinder.
- Leg een stuk huishoudfolie over de kalkoen en sla voorzichtig plat met een deegroller of vleeshamer. Zorg ervoor dat de kalkoenborst een gelijkmatige dikte krijgt.
- Verdeel vervolgens de vulling over de kalkoenborst, laat aan de randen een stuk vrij.
- Rol daarna de kalkoen strak op en bind vast met keukentouw.
- Bestrijk vervolgens met olie en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg vervolgens de rollade in een ovenschaal en giet de kippenbouillon en wijn erbij.
- Dek losjes af met aluminiumfolie en bak 45 minuten.
- Verwijder daarna de folie en bak nog eens 15-20 minuten tot de rollade goudbruin en gaar is.
- De kalkoenrollade is klaar als deze een kerntemperatuur van 72°C bereikt heeft.
Maak de de saus en serveer!
- Haal de kalkoenrollade voorzichtig uit de ovenschaal.
- Giet vervolgens het braadvocht in een pannetje.
- Meng dan maïzena met 2 eetlepels koud water, voeg toe aan het braadvocht.
- Breng het braadvocht aan de kook en laat al roerend het maïzenamengsel indikken tot de gewenste dikte.
- Snijd tot slot de rollade in plakken en serveer met de saus. Eet smakelijk!
Ben je er tijdens het maken van de kalkoenrollade achter gekomen dat uw kookplaat of oven niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.
Meer receptinspiratie voor bij de kalkoenrollade:
- Lekker vooraf: Crostini met doperwtenspread
- Bijgerecht: Zoete aardappelpuree
- Een toetje toe: Pompoen kaneelbroodjes
VOLG ONS