Begin december: de geur van speculaas en warme gezelligheid
Begin december hangt er een heerlijke spanning in de lucht: de avonden zijn vroeg donker, cadeautjes liggen verstopt in huis en overal ruik je kruidige speculaas en warme boter. Het is de tijd van knusse keukens, ovenwarmte en baksels die direct een glimlach oproepen.
Deze drie zoete Sinterklaasrecepten brengen precies die sfeer: traditioneel, speels én heerlijk indulgent. Perfect voor pakjesavond, een familiebijeenkomst of gewoon omdat december magisch mag smaken.
Op tafel deze week:
-
Gevulde speculaas – klassiek en rijk
-
Kruidnoten – knapperig, kruidig en onweerstaanbaar
-
Blondies met speculoos – een moderne guilty pleasure met winterse twist
Recept: Gevulde Speculaas
Een echte Sinterklaasklassieker: kruidige speculaas gevuld met romige amandelspijs. Perfect bij warme chocolademelk of als luxe traktatie na het diner.
Ingrediënten (voor 1 taart of 12 stukjes):
-
250 g bloem
-
150 g boter (koud, in blokjes)
-
125 g bruine basterdsuiker
-
2 el speculaaskruiden
-
1 tl bakpoeder
-
Snuf zout
-
500 g amandelspijs
-
1 ei (losgeklopt)
-
Amandelen ter garnering
Bereiding:
-
Meng bloem, suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout. Kneed boter erdoor tot een deeg. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
-
Splits het deeg in twee delen.
-
Bekleed een bakblik met de helft van het deeg.
-
Meng het amandelspijs met een half ei en verdeel gelijkmatig.
-
Dek af met de tweede helft deeg.
-
Bestrijk met ei en garneer met amandelen.
-
Bak 35–40 min op 175°C.
Variatietip:
Voeg sinaasrasp toe aan het spijs of vervang amandelen door pistachenoten.
Recept: Kruidnoten
Wie kruidnoten bakt, brengt meteen de gezelligste decembergeur in huis. Knapperig en licht kruidig — en het deeg is net zo lekker als het eindresultaat.
Ingrediënten (voor 2 bakplaten):
-
250 g zelfrijzend bakmeel
-
125 g donkere basterdsuiker
-
100 g koude boter
-
4 el melk
-
2–3 el speculaaskruiden
-
Snuf zout
Bereiding:
-
Meng meel, suiker, speculaaskruiden en zout.
-
Kneed boter en melk erdoor tot een soepel deeg.
-
Rol kleine bolletjes en leg op een bakplaat.
-
Druk licht aan voor ronde kruidnoten.
-
Bak 15 min op 170°C.
Variatietip:
Dip de helft in witte chocolade of meng stukjes karamel door het deeg.
Recept: Blondies met Speculoos
Een moderne Sinterklaasverwennerij: zachte, fudgy blondies met swirls van speculoospasta. Warm uit de oven onweerstaanbaar.
Ingrediënten (voor 12 stukken):
-
150 g boter (gesmolten)
-
200 g lichtbruine basterdsuiker
-
2 eieren
-
1 tl vanille-extract
-
200 g bloem
-
Snuf zout
-
150 g speculoospasta
-
Optioneel: 75 g witte chocolade of pecannoten
Bereiding:
-
Meng boter met suiker. Voeg eieren en vanille toe.
-
Roer bloem en zout erdoor.
-
Schep in een ovenschaal.
-
Verwarm speculoospasta licht en swirl door het beslag.
-
Bak 25–28 min op 180°C voor zachte blondies.
Variatietip:
Voeg stukjes kruidnoot toe voor extra crunch.
Ben je er tijdens het maken van de Gevulde speculaas, kruidnoten en blondie speculoos achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.
Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere recepten? Bekijk onze andere recepten:

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”
VOLG ONS