Tiramisu is wel één van de meest bekende Italiaanse desserts. Dit traditionele tiramisu recept doet het goed bij elke sociale gelegenheid, je gasten zullen er werkelijk van smullen!
Tiramisu vergt wel enig geduld en planning. Het recept zelf heb je binnen een half uur gepiept, echter dient het dessert minstens 12 (en liever 24) uur te koelen alvorens het kan worden opgediend. Perfect dus voor geplande etentjes, maar niet geschikt voor onverwachte visite.
Tiramisu recept
Benodigdheden
- 1 glazen schaal van ongeveer 30 x 20 cm. Je kunt ook kiezen voor meerdere kleine bakjes, indien je het dessert graag direct tafelklaar wilt hebben.
- handmixer of staafmixer met garde.
- een spatel.
Ingrediënten (voor ongeveer 6-8 personen)
- 30 lange vingers
- 4 grote eieren
- 500 gr mascarpone kaas
- 50 gr witte suiker
- rum (liefst añejo, dus donker)
- amandellikeur (zoals Amaretto)
- sterke koffie
- cacao poeder
Wil je het recept liever voor minder personen maken? Je kunt alle ingrediënten naar rato halveren. Zorg dan wel dat je een gepaste schaal neemt. Heb je deze niet? Maak dan gewoon de normale hoeveelheid, en bewaar de tiramisu in de koelkast. Deze blijft zeker nog een paar dagen goed, en is op de tweede dag zelfs nóg lekkerder!
Optioneel
Je kunt er ook voor kiezen om de tiramisu alcoholvrij te maken, of om niet alle aangegeven likeuren te gebruiken. Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke smaak. Experimenteren dus!
Bereidingswijze
- Leg de lange vingers in een visgraatmotief in de schaal. Verkruimel de rest van de lange vingers om alle hoekjes en randjes te vullen.
- Zet een paar sterke koppen koffie, en voeg hier een scheutje amandellikeur aan toe.
- Verspreid de koffie met likeur over de lange vingers, tot dat deze allemaal lichtelijk verkleurd zijn. De hoeveelheid is een kwestie van smaak; sommigen houden van een vleugje, anderen willen de koffie door en door proeven.
- Splits de eieren.
- Doe en snufje zout bij het eiwit en klop deze zo stijf mogelijk.
- Voeg de suiker bij de dooiers en klop deze schuimig. Doe hier een scheut rum en de mascarpone bij, en mix alles goed door.
- Voeg het geklopte eiwit bij het mascarpone-suiker-dooiers mengsel en schep luchtig om met de spatel. Doe dit met de hand, anders slaat het mengsel plat.
- Verspreid het mengsel over de lange vingers.
- Verspreid de cacao met behulp van een zeefje over het mengsel. Doe wat cacao in het zeefje, en haal hier vervolgens een theelepel overheen. Zo kan je een dun laagje zonder klontjes aanbrengen.
- Laat de tiramisu minimaal een paar uur, maar liefst een dag, opstijven in de koelkast.
Serveertips
De tiramisu op zichzelf is al een waar genot. Wil je toch wat extra flair? Voeg dan wat verse aardbeiden of frambozen toe als garnering. Vers geklopte slagroom kan je er tevens bij serveren.
Het gebruik van chemische en bewerkte sausjes of toppings raden wij af. Deze kunnen de verse en ambachtelijke smaak van de tiramisu beïnvloeden.
VOLG ONS