Niets zo fijn als op een warme zomerdag uitgebreid tafelen met vrienden of familie. Daarom hebben we een heerlijk zomers driegangenmenu voor je samengesteld dat licht, fris én makkelijk te bereiden is. We starten met een verfrissende gazpacho, gevolgd door malse gegrilde kipspiesjes van de barbecue en sluiten af met een feestelijk dessert: aardbeien Romanoff. Perfect voor een zonnige avond in de tuin of een gezellig diner op het balkon!
Zomers driegangenmenu – recepten
Voorgerecht – Gazpacho
Als de temperaturen stijgen, is er niets lekkerder dan een lichte en verfrissende maaltijd. Gazpacho, de klassieke Spaanse koude tomatensoep, is daar hét voorbeeld van. Deze soep komt oorspronkelijk uit Andalusië en wordt gemaakt van rauwe groenten, olijfolie en azijn. Heerlijk fris, gezond én makkelijk om te bereiden. Perfect als voorgerecht of lichte lunch tijdens warme dagen!
Recept: Gazpacho voor 4 personen
Ingrediënten
- 8 rijpe tomaten, in stukjes
- 1 grote komkommer, geschild en in stukjes
- 2 rode paprika’s, in stukjes
- 1 middelgrote rode ui, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 el olijfolie
- 3 el rodewijnazijn
- 2 sneetjes oud brood (optioneel, voor de dikte)
- Zout en zwarte peper naar smaak
- ± 150 ml koud water (naar behoefte)
- Verse basilicum of peterselie, voor de garnering
Bereidingswijze
- Doe de tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook en brood in een blender of keukenmachine.
- Mix tot een gladde soep.
- Voeg olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper toe en mix nogmaals.
- Leng aan met koud water tot de gewenste dikte.
- Zet de soep minstens 1–2 uur in de koelkast zodat hij goed koud is.
- Serveer gekoeld, met verse kruiden, stukjes groente of een scheutje olijfolie als garnering.
Serveer- en variatietips
- Voeg een beetje tabasco of chili toe voor een pittige kick.
- Garneer met croutons voor extra bite.
- Serveer de gazpacho in kleine glaasjes als zomerse amuse tijdens een diner of barbecue.
Gazpacho is niet alleen een smaakvolle soep, maar ook een gezonde boost vol vitamines. Ideaal om de zomer mee door te komen!
Hoofdgerecht – Gegrilde Kipspiesjes
Gegrilde kipspiesjes zijn een klassieker die je bijna overal ter wereld tegenkomt: van Mediterrane souvlaki tot Aziatische saté. Het leuke is dat je ze helemaal naar je eigen smaak kunt kruiden of marineren. Perfect voor op de barbecue, maar net zo goed in een grillpan of oven. Ideaal als hoofdgerecht in een zomers menu voor twee!
Recept: Gegrilde kipspiesjes voor 2 personen
Ingrediënten:
- 300 g kipfilet, in blokjes
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl gedroogde oregano
- Sap van ½ citroen
- Zout en peper, naar smaak
- 1 rode paprika, in stukken
- 1 kleine rode ui, in parten
- Houten of metalen spiesen
Bereidingswijze
- Meng in een kom de olijfolie, knoflook, paprikapoeder, komijn, oregano, citroensap, zout en peper.
- Voeg de kipblokjes toe en laat minstens 30 minuten marineren (langer mag altijd).
- Rijg de kip, paprika en ui om en om aan de spiesen.
- Grill de spiesjes op een barbecue, in een grillpan of oven (200°C) gedurende 10–12 minuten, tot de kip gaar en goudbruin is.
- Serveer warm, eventueel met tzatziki en pita brood.
Serveer- en variatietips
- Voor een frisse twist: serveer met een salade van komkommer en yoghurt.
- Liever Oosters? Vervang de kruiden door sojasaus, gember en honing.
- Lekker als hoofdgerecht met rijst, couscous of gegrilde groenten erbij.
Gegrilde kipspiesjes zijn veelzijdig, licht en boordevol smaak, ideaal als zomers hoofdgerecht voor twee.
Nagerecht – Aardbeien Romanoff
Soms heb je niet veel nodig voor een heerlijk en feestelijk dessert. Aardbeien Romanoff is een klassieker uit de Franse keuken: sappige aardbeien met een vleugje sinaasappellikeur en een romige saus van opgeklopte slagroom. Het resultaat is fris, licht en elegant, ideaal voor een romantisch diner voor twee of een zomerse traktatie.
Recept: Aardbeien Romanoff voor 2 personen
Ingrediënten
- 250 g verse aardbeien
- 125 ml slagroom
- 1 el suiker (of poedersuiker)
- 1 el sinaasappellikeur (bijv. Grand Marnier of Cointreau) (optioneel)
- ½ tl vanille-extract
- Verse munt, voor de garnering
Bereidingswijze
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes of stukjes.
- Meng de aardbeien met de sinaasappellikeur en laat dit 10–15 minuten intrekken.
- Klop ondertussen de slagroom met suiker en vanille-extract tot zachte pieken.
- Verdeel de aardbeien over twee glazen of schaaltjes.
- Lepel de slagroom erover en garneer met een blaadje munt.
Variatietips
- Geen alcohol? Gebruik een scheutje vers sinaasappelsap.
- Extra feestelijk? Voeg een klein bolletje vanille-ijs toe.
- Serveer in wijnglazen of coupeglazen voor een luxueus effect.
Met dit dessert tover je in minder dan 15 minuten een vleugje Franse elegantie op tafel, perfect voor twee!
Ben je er tijdens het maken van dit zomers driegangenmenu achter gekomen dat er een apparaat niet meer lekker werkt? Of is het misschien nu wel echt tijd geworden voor die droomkeuken? Wil je nog meer inspiratie tot je nemen of misschien eens wat advies? In onze inspiratie showrooms kun je geheel vrijblijvend inspiratie op komen doen, je vindt hier bovendien alle keukentrends en keukenstijlen! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn! Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Maak dan hier alvast een vrijblijvende afspraak.
Ben je na het maken van deze gerechten op zoek naar nog meer lekkere zomerse recepten? Bekijk onze andere recepten:

“Vraag hier jouw gratis keukeninspiratie magazine aan!”
VOLG ONS