Vijf stoomoven recepten om van te smullen

Stoomoven recepten

Een stoomoven is een geweldig apparaat waar je zoveel heerlijke en vooral heel gezonde gerechten mee kan maken. Waarom de maaltijden zo gezond zijn? Omdat in een stoomoven de voedingsstoffen behouden blijven. Krijg je spontaan zin om met je stoomoven aan de slag te gaan? Dan hebben wij hier heer 5 heerlijke stoomoven recepten voor je op een rijtje gezet.

In dit lijstje zal je twee vegetarische stoomoven recepten vinden, één vis recept, één vlees recept en natuurlijk een overheerlijk toetje. 

Vegetarisch

Stoomovenrisotto Snel en gemakkelijk
voor 2 personen

Ingrediënten
– 1 ui
– 150 g bimi (aspergebroccoli)
– 150 g risottorijst
– 1 groentebouillonblokje
– 10 zongedroogde tomaatjes uit pot op olie
– 1 hand geraspte Parmezaanse kaas
– peper en zout

En zo doe je het:
– Schil en snipper de ui.
– Snijd een stukje van de onderkan en halveer van de bimistronkjes.
– Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui hierin. Voeg na 2 minuten de risottorijst toe.
– Kook 500 ml water en los het bouillonblokje hierin op.
– Roer de bouillon en de bimi door de risottorijst en zet de schaal in de stoomoven.
– Zet de stoomoven aan op 99 ºC, zet de schaal in de oven en stoom de risotto klaar in zo’n 20 minuten. Je hoeft de risotto niet te roeren in deze tijd.

– Halveer ondertussen de tomaatjes.
– Check als de oven klaar is of de risotto goed gaar is, mocht dit niet zo zijn verwarm je het nog 5 minuten extra in de stoomoven.
– Haal de risotto uit de oven en roer de zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas erdoor.
– Breng op smaak met peper en zout en serveer.

Groene gnocchi ovenschotel Snel en gemakkelijk
voor 2 personen

Ingrediënten
– 1 halve broccoli
– 150 g groene aspergestips
– 400 g gnocchi
– 1 hand verse basilicum
– 1 handje pijnboompitten
– 1 hand geraspte Parmezaanse kaas
– peper, zout en extra vierge olijfolie

En zo doe je het:
– Snijd de broccoli in roosjes en halveer de groene asperges.
– Doe de gnocchi samen met de broccoliroosjes, groene asperges en een flinke snuf peper en zout in een ovenschaal en stoom zo’n 20 minuten op 99 ºC stoom.
– Haal uit de oven en maak af met de basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een scheutje extra vierge olijfolie.

Vlees

Kippenpoten met citroen-gembermarinade en gebakken wortelen heeft wat voorbereiding nodig
Voor 2 personen

*De kippenpoten worden namelijk heerlijk mals van binnen en knapperig van buiten door het gebruik van de stoomoven!

Ingrediënten
Marinade:
– 15 g. verse gember
– 2 teentjes knoflook
– 1/2 citroen
– 1/2 tl. tijm
– 1/2 tl. honing

– 2 kippenpoten à 100 g

Gebakken wortelen:
– 250 g wortelen
– 1 takje rozemarijn
– 2 eetl. olijfolie
– zout, peper

En zo doe je het:
– Gember schillen, raspen (of gebruik puree uit een tube).
– Knoflook uitpersen
– Citroen wassen en in kleine stukjes snijden.
– Tijm wassen, hakken.
– Honing, Tijm, knoflook, citroen en gember tot marinade roeren.
– De kippenpoten afspoelen en droogdeppen. Enkele uren in de marinade laten liggen.
  De gemarineerde poten in de bak zonder gaatjes leggen en garen op “regenereren, 130 ºC., 90 minuten”. Hoogte 2.
– Wortels wassen, schillen, in plakjes snijden.
– Rozemarijn wassen en hakken, met olijfolie, zout en peper door de wortels mengen.
– In de kleine bak zonder gaatjes doen.
– De wortels de laatste 15 minuten boven de kippenpoten op hoogte 3 inschuiven en meegaren.

Vis

Italiaanse zalm met pesto en tomaatjes Snel en gemakkelijk.
Voor 2 personen

Ingrediënten
– 2 zalmfilets zonder huid nodig (150 – 170 gram per stuk)
– 2 flinke eetlepels groene pesto
– 2 eetlepels kappertjes
– 1 tal kleine trostomaatjes

En zo doe je het:
– Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede ovenplaat en besmeert ze met pesto.
– Verdeel de kappertjes en tomaten erover
– Strooi er wat peper en zout bij en maak het af met een scheutje olijfolie
  Schuif dan de plaat de oven in en bak de filets in ongeveer 11-15 minuten op 180 ºC zacht en gaar.

*Tip: serveer het gerecht met aardappelen of rijst. De aardappeltjes moeten iets langer in de oven, zo’n 30 minuten. De rijst kook je gewoon old-school in de pan. Best makkelijk, toch?

Toetje

Chocoladecakejes

Ingrediënten
– 75 gram pure chocolade
– 100 gram boter
– 100 gram suiker
– Merg van 1 vanillestokje
– 2 eieren
– 75 gram zelfrijzend bakmeel
– Neutrale olie om in te vetten

En zoe doe je het:
– Breek de chocolade boven een 0,6 liter stoomovenpannetje in stukjes en dek het af met huishoudfolie.
  Smelt de chocolade op Stand: Stomen/koken universeel, 95 ºC 10 minuten.
– Roer ondertussen suiker en vanillemerg met de eieren en de boter los tot de suiker is opgelost.
– Voeg het bakmeel en de gesmolten chocolade toe en spatel het goed door.
– Vet de muffinvorm in met olie en bekleed deze met huishoudfolie.
– Vul de vorm met het beslag en zet deze in de stoomoven.
– Bak de chocoladecakejes af op stand: Stomen/koken universeel, 100 ºC 25 minuten.
– Laat de cakejes in de vorm afkoelen. U kunt ze eenvoudig uit de vorm halen door voorzichtig aan de folie te trekken.

*Serveertip:
Serveer de chocoladecakejes op een spiegeltje van frambozencoulis met een blaadje verse munt en wat verse frambozen.

Veel kookplezier met deze stoomoven recepten!

Nog meer inspiratie? We schreven al eerder een post met stoomoven recepten, tips en een gratis e-book. Lees hier.
Graag een stoomoven aanschaffen? Maak dan bij ons een afspraak en vind de perfecte stoomoven.

Geef een reactie