Ho, ho, ho, geen Kerst zonder stol! Met dit heerlijke kerststol recept zal het hele gezin geheid smullen tijdens het kerstontbijt. Let wel: sommige delen van dit recept dienen een (lange) periode te rusten, waardoor dit recept enig geduld en flink wat tijd vergt.
Benodigdheden Kerststol Recept
- Keukenmachine (aangeraden, niet noodzakelijk)
- Keukenmixer (aangeraden, niet noodzakelijk)
- Zesteur (aangeraden, niet noodzakelijk)
- Deegroller
- Bakplaat of bakblik.
Ingrediënten (voor ongeveer 8 personen)
- 300 gr bloem
- 55 gr verste gist
- 250 gr boter
- 200 gr amandelen
- 100 gr krenten
- 250 gr rozijnen
- 100 gr gekonfijte sinaasappelschil
- vanillesuiker (twee sachets)
- 100 gr sukade
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- 100 ml volle melk
- 100 gr spijs (amandel)
- 40 gr poedersuiker
- 1 citroen
- rum
- zout
Bereidingswijze Kerststol
- Hak de amandelen in groffe stukken. Dit gaat het beste met een keukenmachine.
- Snijd de gekonfijte sinaasappelschil klein.
- Meng de amandelen, sinaasappelschil, rozijnen, krenten en sukade in een kom. Doe er een scheutje rum bij. Laat het mengsel een paar tot acht uur staan.
- Meng de bloem, gist, en de vanillesuiker in een kom. Voeg ondertussen een snufje zout toe.
- Voeg vervolgens één ei, 150 gram boter (liefst zacht) en de melk toe.
- Kneed het mengsel goed, en laat 30 minuten rusten.
- Vervolgens het mengsel met de hand kneden, tot er een soepel en elastisch deeg ontstaat.
- Dek het deeg af met een vochtige doek, en laat 45 minuten rijzen.
- Rasp de schil van de citroen.
- Meng de citroenrasp met een eetlepel poedersuiker en een half geklutst ei. Zet dit mengsel in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180º.
- Kneed (indien de drie kwartier verstreken zijn) het amandelen-sinaasappel-rozijnen-krenten-sukade mengsel door het deeg. Zorg hierbij dat de vruchtjes niet aan de buitenkant van het deeg eindigen, daar deze dan uitdrogen in de oven.
- Het deeg uitrollen tot een lap van ongeveer 30 bij 20 cm.
- Rol ook de spijs tot een rol van ongeveer 28 cm lang.
- Leg de spijsrol in de lengte op het deeg en druk lichtelijk plat.
- Vouw de randen van het deeg (in de lengte) over de spijsrol, zodat de typische kerststol vorm ontstaat. Druk goed aan.
- Leg het geheel op een ingevette bakplaat of bakblik, dek af met een vochtige doek, en laat nog 60 minuten rijzen.
- Bak de stol 60 minuten in de oven op 180º.
- Smelt de rest van de boter en bestrijk hiermee af en toe de stol.
- Nadat de stol uit de oven is gekomen, het laatste restje boter eroverheen gieten, en gul bestrooien met poedersuiker.
VOLG ONS