Vlees ontdooien, invriezen en bewaren op de juiste manier komt zowel jouw gezondheid en jouw maaltijd ten goede. Een goede en zorgvuldige behandeling van vlees voorkomt namelijk dat verkeerde bacteriën de kans krijgen om te groeien, en zorgt er tegelijkertijd dat de kwaliteit goed behouden wordt.
In deze blogpost lees je:
- Welke maatregelen je dient te nemen wanneer je met vlees aan de slag gaat,
- Hoe je het beste vlees kunt ontdooien,
- Tips om vlees gezond en veilig in te vriezen,
- Hoe verschillende soorten vlees het beste bewaard kunnen worden,
- Hoe je vlees kunt chambreren.
Maatregelen Bij Vlees
Wanneer je met vlees werkt zijn bepaalde maatregelen van belang voor zowel de kwaliteit van het vlees als uw gezondheid.
- Let altijd op de hygiëne wanneer je met vlees werkt. Vooral op rauw vlees kunnen bacteriën voorkomen, bijvoorbeeld wanneer het vlees niet goed gekoeld wordt.
- Was daarom altijd je handen na het aanraken van rauw vlees en het openen of weggooien van de verpakking. Indien je dit niet doet, loop je een risico voor kruisbesmetting tussen verschillende etenswaren.
- Houd rauw vlees altijd gescheiden van schoongemaakt of bereid eten, wederom om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen.
- Gebruik schone keukenspullen. Was deze na gebruik gelijk af met kokend water en afwasmiddel, of plaats ze in de vaatwasser.
Vlees Ontdooien
Vlees op de juiste manier ontdooien zorgt voor een gezond proces en optimaal behoud van de kwaliteit. Ontdooi vlees nooit in warm water, op de verwarming of in de zon. Dit gaat ten koste van de kwaliteit.
Er wordt daarom geadviseerd om vlees langzaam te ontdooien. Oftewel, neem er een dag de tijd voor, en volg de onderstaande tips:
- Leg het vlees op een bord onder in de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Zo worden tijdens het ontdooien de vleessappen geleidelijk opgenomen, waardoor het lekker sappig blijft.
- Spoel na afloop het vleesnat direct weg, en was het bord goed af voor je het weer gebruikt.
Kleine stukjes vlees kunnen ook in de magnetron worden ontdooid. Dit gaat een stuk sneller dan op de traditionele manier, maar heeft helaas ook een slechte invloed op de kwaliteit. Grotere stukken zijn sowieso niet aan te bevelen om in de magnetron de ontdooien, daar de binnenkant dan bevroren blijft.
Vlees Invriezen
Vries vlees bij een zo laag mogelijke temperatuur in. Leg het vlees daarvoor het in de koudste plaats van de vriezen. Of indien mogelijk, gebruik het speciale sneldiepvries-gedeelte van de vriezer. Indien het vlees te langzaan invriest vormen de vleessappen namelijk grote kristallen. Deze kristallen kunnen de celwand beschadigen, en beïnvloeden daarbij de kwaliteit van het vlees.
Vries rauw vlees nooit een tweede keer in. Dit gaat namelijk ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is dan beter om het vlees eerst te bereiden, en vervolgens het gare vlees in te vriezen.
Vlees Bewaren
Wanneer je een stuk vlees heeft gekocht is het belangrijk om altijd de volgende stappen te nemen:
- Leg vlees bij thuiskomt direct in de koelkast of vriezer. Zelfs vacuüm verpakt vlees blijft dan langer vers.
- Let altijd goed op de houdbaarheidsaanduiding op het etiket. Consumeer producten met een kortere houdbaarheid eerst. Om deze ‘first in last out’ maatregel te vergemakkelijken, loont het om de versere producten achterin te leggen, en de minder verse producten voorop.
Verschillende soorten vlees hebben soms ook verschillende bewaartijden, namelijk:
- Vlees in vacuüm verpakking heeft een langere houdbaarheid in de koeling.
- Over het algemeen blijft vlees met bot minder lang goed.
- Gehakt, orgaanvlees of samengestelde vleesproducten, zoals bijvoorbeeld slavinken of blinde vinken, kunnen het best op de dag van aankoop worden bereid.
- Grotere stukken vlees, zoals rosbief of stoofvlees, kunnen ongeveer één à twee dagen in de koelkast worden bewaard.
Vlees Chambreren
De manier van bereiden is per stuk vlees en gerecht natuurlijk geheel verschillend. Toch zullen de maaltijden nog beter door voor het koken het vlees te chambreren. Dit betekent het vlees op kamertemperatuur te laten komen, voor het de oven of pan ingaat.
Haal stoofvlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Hierdoor kan het vlees op kamertemperatuur komen, waardoor het sappiger blijft tijdens de bereiding. Vlees dat rood of rosé gegeten wordt kan beter een kwartier van tevoren uit de koelkast gehaald worden.
Let bij chambreren wel goed op dat het vlees niet warmer wordt dan 20 ºC. Houd het dus uit de zon en weg bij de verwarming. Stookt je flink? Zorg dan bij het chambreren voor een koelere plek.
Meer Handige Tips?
Niet alleen vlees kan worden ingevroren. Ook groenten behouden in de vriezer goed hun kwaliteit. Maar weet je ook hoe je groenten het beste kunt invriezen? Je leest het hier!
VOLG ONS