Oeps, toch weer te laat met de wortelen of de aubergines. Of je vist weer eens een half rotte tomaat uit de koelkast. Erg zonde om hele groentes dan maar weer weg te gooien of op de composthoop te gooien. Helaas gebeurt het maar al te vaak. Groenten invriezen is hiervoor een goede oplossing. Zo kan je precies gebruiken wat je nodig hebt zonder onnodig groente weg te hoeven gooien.
In deze blogpost lees je:
- Hoe u groente het beste kunt invriezen, en ontdooien,
- Op welke wijze u verschillende soorten groente het beste kunt bewaren.
Groenten Invriezen
Een makkelijke en zeer efficiënte manier om groenten bewaren is om deze in te vriezen. Een groot voordeel van groenten invriezen is dat er bij dit proces nagenoeg geen veranderingen plaatsvinden met betrekking tot de smaak, geur, kleur en omvang van de groenten.
Let bij het invriezen wel op de volgende zaken:
- Voor dat ze worden ingevroren moeten de meeste groenten eerst geblancheerd worden. Ben je hier niet mee bekend? Hier lees je wat blancheren inhoudt, en hoe je deze kooktechniek kunt toepassen.
- Laat de groenten altijd eerst goed afkoelen en uitlekken, alvorens je ze in de vriezer legt. Indien er te veel vocht achterblijft gaat dit namelijk bevriezen, wat zowel de kwaliteit als de smaak van de groente niet ten goede komt.
- Vries vervolgens de groenten in. Doe dit zo snel mogelijk om de vitaminen beter te behouden.
Groenten Ontdooien
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien.
Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien. In het ontdooide vrieswater kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermenigvuldigen.
Ontdooide en niet gekookte groente opnieuw invriezen is niet aan te raden. De bacteriën die in het dooiwater zijn ontstaan worden namelijk mee ingevroren. Een deel sterft af, maar een groot deel overleeft het ook. Ontdooide groente mag enkel weer worden ingevroren wanneer de groente weer is gekookt.
Groenten Bewaren
Niet alle groente gedijt het beste in de koeling. Sommige groentes hebben juist buiten de koelkast een langere levensduur, terwijl andere juist wel gekoeld bewaard moeten worden.
Maar wist je ook dat verschillende soorten groenten verschillende bewaarmethodes vereisen? Groente kan soms zelfs eerder vergaan wanneer we het direct in de koelkast leggen. Welke bewaarmethode het beste functioneert is namelijk geheel afhankelijk van het soort groente.
Groenten Bewaren op Kamertemperatuur
Groenten die van origine uit een warm klimaat komen, zoals tomaten, paprika en aubergines, gedijen beter buiten de koelkast. Bewaar deze groenten het liefst op kamertemperatuur, bijvoorbeeld op de fruitschaal.
Zorg wel dat de schaal niet direct in het zonlicht of op de verwarming staat. Verwijder rottend of zachte exemplaren ook zo snel mogelijk.
Groenten Bewaren in de Kelder of Voorraadkast
Groenten die van nature onder de grond groeien, zoals uien en aardappelen, gedijen het best in een droge, donkere plek buiten de koelkast. Bewaar ze tussen de 8 en 15 gaden.
Een mogelijke plek hiervoor is bijvoorbeeld kelder. Maar ook een andere donkere ruimte met een constante temperatuur is hier voor geschikt.
Groenten Bewaren in de Koelkast
De meeste andere groenten kan je het beste in de groentela van de koelkast bewaren. Hieronder vallen bijvoorbeeld prei, knolselderij, sperziebonen, kool, spruitjes en spinazie.
De koelkast helpt dan goed om groenten en fruit langer houdbaar te houden. Zorg dat de temperatuur in de koelkast zo tussen de 3 en 7 graden ligt.
Conclusie
Volg de bovenstaande tips om jouw groente op een gezonde en veilige manier in te vriezen en ontdooien. Je bent nu ook op de hoogte van het feit dat niet alle groenten de koeling in moeten, en dat sommige soorten juist op kamertemperatuur bewaard dienen te worden.
Meer Tips?
Niet alleen groenten kunnen worden ingevroren. Ook vlees behoudt in de vriezer goed zijn kwaliteit. Maar weet je ook hoe je vlees het beste kunt ontdooien? Je leest het hier!
VOLG ONS