088 0101 200 [email protected]

Asperges zijn heerlijke groentes die u ook makkelijk thuis kan voorbereiden. Helaas is het aspergeseizoen niet heel lang. Des te meer reden om vol te genieten van ‘het witte goud’. Maar wat is dan de beste manier om asperges te koken?

In dit artikel wordt de klassieke manier stap voor stap uitgelegd. Zo leert u in 5 simpele stappen asperges koken als een echte expert. Iets anders proberen? Asperges zijn ook op vele andere manieren te bereiden. Bijvoorbeeld door te bakken, te wokken, te stomen of gepureerd in de soep.

Nieuw: Vraag onder aan deze pagina meer kook tips + 15 overheerlijk asperge recepten aan!

Stap 1: De Asperges Kiezen

Een goed gerecht valt of staat met de ingrediënten. Koop daarom altijd verse asperges van een goede kwaliteit. Een goede asperge is ongeveer 1,5 cm dik en heeft een dichte kop. Controleer ook dat de asperges er niet dof uitzien en dat ze nog vochtig zijn. De beste asperges zijn over het algemeen direct bij een asperge stekerij of boerderij gekocht.

Indien u de asperges bij de supermarkt koopt, haal ze dan gelijk uit de verpakking. Wikkel ze vervolgens in een vochtige theedoek en leg ze onder in de koelkast. Zo houdt u de asperges zo goed mogelijk vers voor een extra lekker resultaat.

Stap 2: Voorbereiden, Schillen en Snijden

Leg de asperges in koud water. De asperges zullen zich vol zuigen, waardoor het schil- en kookproces makkelijker wordt.

Goed gereedschap is het halve werk, dus zorg voor een goede dunschiller.Schil de asperges richting de onderkant en herhaal dit proces tot de hele asperge geschild is. Voorkom het knakken of breken van de asperge. Snijd tenslotte van de onderkant ongeveer 1 cm van de asperge af.

asperges koken

Stap 3: Het Koken van de Asperges

Voor het koken van de asperges heeft u uiteraard een pan nodig. U kunt hiervoor een normale grote pan gebruiken. Houdt u echter van extra gemak, en wilt u graag uw asperges zo min mogelijk beschadigen tijdens het kookproces? Kies dan voor een echte aspergepan.

Vul de (asperge)pan met water. Doe er vervolgens een snufje zout en een beetje boter bij. Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt kunnen de asperges in de pan.

Zorg dat de punten van de asperge net boven het water uitsteken. Het water zal van de kook gaan. Breng het opnieuw aan de kook en verminder vervolgens de hitte voor een gelijkmatig gepruttel.

Normale asperges zullen in ongeveer 10 tot 12 minuten garen, dikkere stengels hebben misschien wel 15 tot 20 minuten nodig. U kan de asperges ook iets korter koken en een minuut of 10 met deksel van het vuur laten staan. Zo garen ze nog even door en worden ze extra zacht.

Vind u het moeilijk in te schatten? U kan de asperges ook testen door met een vork voorzichtig in de ondereinden te prikken. Indien de asperge daar zacht en soepel is zijn de asperges gaar.

Stap 4: Het Opdienen

Asperges zijn kwetsbare groente. Giet ze daarom niet af, maar schep ze zorgvuldig uit de pan. Laat ze voorzichtig afdruipen om knakken te voorkomen. Het kookvocht uit de pan kan later gebruikt worden voor een lekkere soep of saus. Na het uitlekken dienen de asperges zo snel mogelijk opgediend te worden, dus zorg dat de andere aanvullende gerechten klaar staan op het bord.

Stap 5: Smullen!

Deze stap spreekt uiteraard voor zich!

Wilt u volgende keer echt de show stelen of houdt u van ultiem gebruiksgemak? Probeer dan eens een aspergepan. Deze hebben een speciaal netje waarmee de asperges makkelijk en geheel onbeschadigd uit de pan gehaald kunnen worden.

asperges koken

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest