088 0101 200 [email protected]

Duurzaamheid in en om de keuken wordt steeds belangrijker. We maken steeds vaker maatschappelijk- en milieubewuste keuzes, waardoor duurzame keukens steeds populairder worden. Daarmee stijgt ook de belangstelling voor duurzaam koken.

In deze blogpost leest u:

  • Hoe u op een duurzame manier kunt koken, bakken en ontdooien.
  • tips om uw vaatwasser zo bewust mogelijk te gebruiken,
  • hoe u duurzaam kunt koelen en vriezen,
  • en andere handige tips om bewust te koken.

Duurzaam Koken, Bakken of Ontdooien

Zelfs de wijze waarop u eten voorbereidt kan op een milieubewuste wijze. Hier een aantal tips:

Tip 1: Wees spaarzaam met water.

Probeer bij het koken van eten enkel zoveel water te gebruiken als u nodig heeft. Zet tijdens het koken van water ook een deksel op de pan. Dit bespaart meer dan u denkt!

Probeer ook in de waterkoker enkel de hoeveelheid water te verwarmen die u daadwerkelijk gaat gebruiken. Vaak verwarmen we in de waterkoker wel een halve liter, om vervolgens maar één kopje thee te maken.

Tip 2: Kies de laagst mogelijke stand op uw gaskookplaat.

Laat bij het koken op gas de pan langzaam op temperatuur komen en gebruik de laagst mogelijke stand tijdens het doorkoken. Het vuur in één keer helemaal opendraaien zorgt er namelijk voor dat een groot deel van de energie verloren gaat.

Tip 3: Investeer in goede pannen.

Kwaliteitspannen met een goede geleiding, zoals Eco-pannenTri-Ply pannen, of andere pannen met een sandwich bodem,  zullen het eten sneller en gelijkmatiger warm maken. Hierdoor hoeft er minder energie verbruikt te worden voor het opwarmen – en warm houden – van de pan.

Tip 4: Zet de juiste pan op de juiste pit.

Plaats grote pannen op een grote pit en kleine pannen op, u raadt het al, een kleine pit. Een kleine pan op een grote pit zorgt namelijk voor onnodig energieverlies.

Vooral bij gaskookplaten en keramische kookplaten is dit van belang.  Inductiekookplaten zijn sowieso energiezuiniger, en doordat deze platen gelijk de panbodem verwarmen is het energieverlies beduidend lager.

Tip 5: Kies voor een inductiekookplaat

Koken op inductie is de zuinigste manier van koken. Gas is ook vrij zuinig, maar door de huidige ontwikkelingen verliest deze manier van koken aan populariteit. Elektrisch of keramisch zijn de grote verliezers: koken op deze platen verbruikt namelijk dubbel zoveel energie.

Tip 6: Zet de afzuigkap op de laagst mogelijke stand.

Zet de afzuigkap net voor u begint met koken aan op een lage stand. Zo komt de luchtstroom alvast op gang, waardoor de afzuigkap direct werkt zodra u begint met koken. Hierdoor kan je op een lage stand blijven afzuigen en voorkomt u veel ongewenste geurtjes.

Let vooral dat u niet een onnodig hoge stand aanhoudt terwijl dit eigenlijk niet nodig heeft. Sommige nieuwe kookplaten – zoals de Hob2Hood lijn van AEG – kunnen worden geïntegreerd met de afzuigkap, waardoor de apparatuur automatisch de standen aanpast.

Tip 7: Ga bewust om met uw (combi-)oven of combimagnetron.

Laat de oven niet onnodig lang voorverwarmen en sluit de ovendeur direct wanneer u eten in of uit de oven haalt.

Een kleinere oven of combimagnetron heeft amper voorverwarming nodig. Indien u de bereidingstijd iets verlengt en niet voorverwarmt kunt u ook energie besparen.

Tip 8: Ontdooi zonder magnetron.

Overleg ’s avonds wat er de volgende dag gegeten wordt, haal het direct uit de vriezer en zet het in de koelkast. Zo hoef je geen magnetron te gebruiken. Hierdoor ontdooit het eten op een gezondere en gelijkmatigere manier.

Duurzaam Vaatwassen

Bij duurzaam koken hoort natuurlijk ook het opruimen van de vaat. Maar wat is nou zuiniger: de vaatwasser gebruiken of met de hand afwassen? Hier zijn de meningen nog over verdeeld.

Met de hand afwassen kan zuiniger zijn onder de juiste omstandigheden. Bijvoorbeeld, wanneer u gebruik maakt van een teiltje, en geen elektra gebruikt voor het verwarmen van het water. Wast u af onder de lopende kraan, of spoelt u de vaat graag af met veel warm water? Dan is een duurzame vaatwasser zuiniger.

Hier volgen wat handige tips om nog zuiniger te zijn bij het gebruik van de vaatwasser!

Tip 9: Voorspoelen is vaak niet nodig.

Voorspoelen van de vaat is meestal geen must, dat doet de machine zelf. Zorg echter wel dat alle voedselresten en dergelijke eerst de afvalbak ingaan, alvorens u de borden in de afwasmachine plaatst.

Een overvloed aan vaste etensresten kan namelijk de afvoeren blokkeren, waardoor u vaatwasser eerder onderhoudsperikelen zal gaan vertonen.

Tip 10: Draai een volle vaat.

Draai de vaatwasser zo vol mogelijk. Heeft u hoge nood, maar geen volle vaat? Moderne vaatwassers hebben soms ook een halvebeladingsmogelijkheid, die dan wat zuiniger draait. Toch blijft een volle vaatwasser draaien het duurzaamst.

Tip 11: Less is more met vaatwasmiddel.

Pas de dosering van het vaatwasmiddel aan. Dit is makkelijker met poeder dan met hele tabletten. Poeder wast ook beter. Veel vaatwassers zijn sneller en beter geworden dan oudere modellen, waardoor vaatwasserblokjes soms niet de kans krijgen om volledig op te lossen.

Duurzaam Koelen en Vriezen

Niet alleen tijdens het koken of het gebruiken van apparatuur kunt u bewust(er) handelen. Ook wanneer we niet actief in de keuken bezig zijn wordt er namelijk energie verbruikt.

De koelkast en de diepvries zorgen ervoor dat ons eten vers blijft, en dit proces gaat natuurlijk dag en nacht door. Deze tips helpen u om ook het koelen en vriezen van uw levensmiddelen op een zo duurzaam mogelijk wijze te doen.

Tip 12: Ze de koelkast en vriezer op de juiste plek.

Zorg dat uw koelkast of vriezer op een koele plek staan. Houd ze dus uit de zon, maar ook uit hele erge kou.

Soms staan deze apparaten bijvoorbeeld in een slecht geïsoleerde schuur, waar het in de zomer erg heet is en in de winter erg koud. Dat is niet goed voor de koelmotor van deze toestellen.

Dit betekent ook dat het af te raden is om uw koelkast of vriezer direct tegen een vrijstaande oven of een fornuis te plaatsen. Bij ingebouwde apparatuur geldt deze beperking niet meer, aangezien daar bij het ontwerpen van deze toestellen rekening mee is gehouden, zoals bijvoorbeeld door het plaatsen van een verbeterde ventilatie.

Tip 13: Vind de juiste binnentemperatuur voor uw koelkast en diepvries.

Over het algemeen zijn een graad of 5 voor de koelkast en een graad of -15 voor de vriezer goede temperaturen.

Tip 14: Ontdooi uw vriezer.

Liefst één keer per jaar. Overmatige ijsvorming laat de vriezer namelijk extra hard werken om de gewenste temperatuur te behouden. Hoe u zo snel en makkelijk mogelijk de vriezer ontdooit leest u hier.

Het ontdooien is ook nog eens een goede aanleiding om restjes op te maken! Vaak worden ingevroren producten namelijk te lang bewaard. Zo mag ingevroren rauw vlees, afhankelijk van het soort, maximaal 2 tot 12 maanden bewaard worden. Groenten moet, afhankelijk van de soort, uiterlijk tussen de 3 tot 12 maanden na het invriezen geconsumeerd worden. Ingevroren fruit kunt u ongeveer 11 maanden bewaren, en rauwe vis tussen de 3 en 6 maanden.

Meer Bewuste Tips

Naast de bovenste adviezen, zijn er ook nog andere manieren om duurzaam om te gaan met uw keuken.

Tip 15: Controleer de verwarming van uw keuken.

De keuken is sneller warm dan de woon- of slaapkamers. Overweeg om een aparte thermostaatknop op uw keukenradiatoren te installeren, of ga voor een modulerende slimme thermostaat.

Tip 16: Gebruik ook thuis een thermoskan.

In een thermoskan blijft de koffie lekker warm. We zijn gewend ze gebruiken voor onderweg, maar waarom niet ook thuis? Maak een grote kan koffie of zet een grote pot thee, en schenk deze over in een thermoskan. Zo kan na het koffiezetten het koffiezetapparaat gewoon uit, en blijft uw drank lekker lang warm.

Tip 17: Kies biologisch afbreekbare producten.

Koop producten die biologisch afbreekbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan afwas- of schoonmaakmiddelen.

Tip 18: Smullen met seizoensgroenten.

Koop zoveel mogelijk seizoensgroente, liefst uit eigen regio. Of laat een paar keer per week het vlees staan en ga voor een vegetarische maaltijd.

Tip 19: Check de etiquetten op de etensmiddelen.

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van het eten. ‘Ten minste houdbaar tot’ of ‘THT’  wil zeggen dat het product minimaal tot deze datum goed is. Veel producten blijven vaak dus langer goed, maar worden onterecht weggegooid.

Wilt u sowieso liever zo min mogelijk eten onnodig weggooien? Meer over de betekenissen van de verschillende etiquetten leest u hier.

Tip 20: Kies voor een duurzame keuken.

Niet alleen uw manier van koken kan duurzaam zijn, u kunt natuurlijk ook kiezen voor een duurzame keuken. Onder andere met een FSC keurmerk en zuinige apparatuur.

Conclusie

Er zijn meerdere manieren om uw keukengebruik zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Zo kunt u bewust(er) koken, ontdooien en bakken, maar ook de wijze waarop u etensmiddelen bewaart zijn van belang.

U hoeft natuurlijk niet alle tips in 1 keer toe te passen, maar alle kleine beetjes helpen! Zo verlaagt u niet alleen flink uw energierekening, maar helpt u tevens mee aan een betere wereld.

Duurzaam tips keuken

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest