088 0101 200 [email protected]

Duurzaamheid en energiezuinigheid worden steeds belangrijker op deze wereld. We kiezen steeds vaker voor milieu- en maatschappelijk bewust. Hierdoor zijn duurzame keukens ontstaan, en gaan deze ook een steeds belangrijkere rol spelen.

In deze blogpost leest u:

  • wat een duurzame keuken is,
  • welke aspecten een keuken duurzaam maken,
  • of een duurzame keuken erg prijzig is,
  • welke apparatuur geschikt is voor een duurzame keuken,
  • en welke keukenaccessoires u kunt kiezen voor extra duurzaamheid.

Wat Zijn Duurzame Keukens?

Een duurzame keuken is een keuken die vervaardigd is uit duurzame materialen, die gebruik maakt van energiezuinige apparatuur met een laag verbruik, en waarin gekookt wordt met duurzame keukenaccessoires.

Hoe duurzaam een keuken uiteindelijk wordt, is dus grotendeels aan u. Kiest u voor duurzame materialen, maar gebruikt u vervolgens oude apparatuur, die veel energie verbruikt? Dan is uw keuken al minder bewust dan als u zou kiezen voor energiezuinige apparaten.

Wat Maakt een Keuken Duurzaam?

De duurzaamheid van een keuken kunt u herkennen aan de keurmerken. De belangrijkste zijn het FSC keurmerk – of ander keurmerk dat de herkomst van de materialen beoordeelt – en de energielabels van de apparatuur.

FSC Keurmerk

Het FSC keurmerk geldt voor het hout waaruit een keuken vervaardigd is. Keukens die met dit keurmerk verkocht worden, zijn gemaakt met hout dat door het FSC zelf is goedgekeurd. Het keurmerk garandeert daarmee dat het gebruikte hout volgens de wereldwijde standaard voor goed bosbeheer is gewonnen.

Energielabels

De energielabels op apparatuur worden bij de verkoop van een apparaat zowel in kleuren als met letters aangeduid. Een rood, oranje of geel label betekent dat het apparaat niet erg energiezuinig is. Wie voor duurzaamheid wilt gaan, kiest voor een groen label, waarop een A staat afgebeeld. Hoe meer plusjes achter die A, hoe duurzamer het apparaat.

Gaat Het Bij Duurzame Keukens Enkel Om Het Keurmerk Of Label?

Duurzame materialen worden vaak aangeduid met een keurmerk of label, zoals hierboven beschreven. Er is echter meer van belang dan enkel een label, namelijk de keuze voor goed materiaal, het belang van een goede monteur, en de match tussen de gekozen materialen en uw huishouden.

Duurzaam Materiaal

Goed materiaal gaat langer mee. Dit helpt mee aan een groenere wereld, aangezien het product simpelweg langer in gebruik blijft. Hierdoor worden productie- en recyclingkosten verlaagd. Qua materialen in de keuken is het dus duurzamer om te kiezen voor keukenmeubelen die langer meegaan.

Duurzame Montage

De kwaliteit van montage is daarbij ook belangrijk. Keukens van mindere kwaliteit die ook nog eens gebrekkig in elkaar worden gezet, kunnen na enkele jaren al gebreken gaan vertonen.

Voorkom problemen in de nabije toekomst door te kiezen voor een echte expert me jarenlange ervaring.

De Keuken en Uw Huishouden

Ook is het handig om de keuken af te stemmen op uw huishouden. Heeft u bijvoorbeeld een hond die vaak met zijn pootjes tegen de kastjes krabbelt? Dan zijn krasbestendige keukendeuren een goede duurzame optie, die minder snel zullen beschadigen.

Heeft u een groot gezin met kleine kinderen? Of gaat er wel eens glas wijn over het keukenblad? Een duurzame optie is dan om te kiezen voor aanrechtbladen die tegen een stootje kunnen, zoals bijvoorbeeld Quartztop composiet.

Is Een Duurzame Keuken Duur?

Een veelvoorkomende misvatting is dat duurzame keukens veel duurder zijn dan gewone keukens. Gelukkig is dit niet het geval! Duurzame keukens zijn er namelijk voor elk budget!

Zowel op het gebied van keukens als keukenapparatuur bestaan er verschillende mogelijkheden voor verschillende budgetten. U hoeft dus niet per se diep in de buidel te tasten om uw steentje bij te dragen aan het milieu.

Duurzame Apparatuur

Voor de apparatuur is duurzaamheid inmiddels een vereiste. Daarom is de ontwikkeling van duurzame keukenapparatuur snel gegaan. Zo zijn tegenwoordig onder andere koelkasten, inductiekookplaten, gaskookplaten en branders in duurzame varianten verkrijgbaar.

Denk bij het kiezen van de keukenapparatuur ook aan uw leefstijl. Heeft u een klein huishouden? Kies dan een kleinere vaatwasser of koelkast. Dit scheelt weer in het verbruik en neemt ook nog eens minder ruimte in beslag.

Voorbeeld: Oude vs Zuinige Koelkast

Benieuwd of een zuinig apparaat echt een verschil maakt? We hebben hier een voorbeeld voor de koelkast.

Een niet duurzame koelkast kan tot wel 500 kW per jaar verbruiken. Duurzame koelkasten daarentegen hebben een veel lager verbruik. Zo zit een A+++ koelkast rond de 180 kW per jaar.

Zo’n verschil is niet alleen goed voor het milieu, het scheelt ook nog eens op de elektriciteitsrekening! Duurzame koelkasten worden bovendien uitgevoerd worden met BioFresh. Hierdoor blijft voedsel veel langer vers, waardoor je ook weer minder verspilling hebt.

Duurzame Keukenaccessoires

Het kiezen van de juiste kookspullen en keukenaccessoires kan ook de duurzaamheid van de keuken verbeteren, zoals bijvoorbeeld duurzame pannen en energiezuinige keukenverlichting.

Kookspullen

Eco-pannen of Tri-Ply pannen kunnen tot wel 30% aan energie besparen. Een duurzame pan met sandwich bodem zal beter geleiden, waardoor de warmte sneller verdeeld wordt. Met een deksel op de pan wordt de energiebesparing nog groter.

Ook kleine apparatuur wordt in duurzame varianten verkocht. Denk bijvoorbeeld aan een energiezuinige contactgrill of waterkoker.

Keukenverlichting

Duurzaamheid kunt u ook doortrekken naar de lampen en verlichting. LED verlichting bespaart veel energie ten opzichte van bijvoorbeeld gloeilampen. Dankzij de moderne LED technologie is het nu mogelijk om kwalitatief goede lampen aan te schaffen, die én lang meegaan én zuinig zijn.

Conclusie

Een duurzame keuken begint bij duurzame materialen. Let op de juiste keurmerken, zoals het FSC keurmerk en de energielabels van apparatuur. Ga voor goede materialen met een lang leven om recyclekosten te verlagen en kies bewuste keukenapparatuur en -accessoires.

Meer weten over duurzame keukens? Onze ervaren adviseurs staan altijd voor u klaar. Bekijk hier onze filialen en openingstijden, of maak direct een afspraak!

Wilt u meer tips over duurzaamheid in de keuken? Lees dan ook ons blogartikel over bewust koken!

Duurzame keuken effect

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest