088 0101 200 [email protected]

Houten keukens staan bekend om hun warme, natuurlijke en aardse uitstraling. Deze keukenstijl is met allerlei interieurs te combineren, en voegt een gezellige sfeer toe aan elke woning.

Toch heeft echt hout best wel wat nadelen. Is écht hout daarom wel de beste optie voor u? Of kunt u beter kiezen voor een houtlook keuken? Dat, en meer, behandelen we in dit artikel. U leest in deze blogpost onder andere:

 • hoe een houtlook en echte houten keuken van elkaar verschillen,
 • de voor- en nadelen van echte houten keukens,
 • de voor- en nadelen van houtlook keuken,
 • en waarom een echte houten of juist een houtlook keuken beter bij u past.

Wilt u meer houtlook en houten keukens inspiratie? Vraag onder aan deze blogpost het Gratis KeukenMagazine aan!

houten keuken

eiken keuken

Het Verschil Tussen Houten en Houtlook Keukens

Keukens van echt hout en keukens met houtlook fronten verschillen voornamelijk op het gebied van onderhoud en prijs. Toch zijn er ook andere aspecten om rekening mee te houden.

Wat is een Houten Keuken?

Echte houten keukens hebben kasten en lades waarvan het front volledig uit hout is vervaardigd. U kunt zelfs kiezen voor een massief houten keuken, waarbij ook de binnenzijde van de kasten en lades volledig van hout is gemaakt.

Materiaal

Hout is een warm, aards, en robuust natuurproduct. Een keuken van echt hout geeft daardoor de ultieme natuurlijke en warme sfeer, die vooral voor de kenners niet te evenaren is.

De robuuste kwaliteit betekent ook dat houten keukens – mits goed onderhouden -jarenlang zullen pronken in uw woning. Ook zijn kleine beschadigingen bij hout makkelijk weg te schuren, en kunnen de kleuren door middel van lak of beits worden aangepast naar smaak.

Omdat hout een natuurproduct is, zal ook geen enkele houten keuken hetzelfde zijn. Natuurproducten zijn nooit volledig uniform, en hebben van nature enige textuur- en kleurafwijkingen. Of men hier van houdt is een kwestie van smaak; de één vindt het prachtig, de ander gruwelt ervan.

Onderhoud

Ook vergt hout, omdat het een natuurproduct is, regelmatig extra werkzaamheden. Houten keukens moeten goed geventileerd worden om vochtschade door te voorkomen.

Ook dient de ruimte waarin het hout zich bevindt zo stabiel mogelijk te zijn. Door grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid kan het hout gaan werken, waardoor het krom of scheef kan trekken. Daarnaast moeten er speciale reinigingsproducten gekocht worden om de fronten mee schoon te maken.

Zorgt u goed voor uw echte houten keuken, dan zult u jarenlang plezier hebben van deze prachtige fronten.

Prijs

Echt hout is een stuk duurder dan andere materialen. Hoe meer echt hout er gebruikt is, hoe hoger het prijskaartje van de keuken.

Houtsoorten

Indien u kiest voor een echte houten keuken moet er natuurlijk ook een houtsoort gekozen worden. De keus is uiteindelijk afhankelijk van eigen smaak. Verschillende soorten hebben andere texturen en kleuren. Uiteraard worden in een keuken alleen de robuustere houtsoorten gebruikt, die beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf.

Bij sommige houtsoorten is de kleur te veranderen door middel van lak of beits, waardoor het hout goed aan te passen is aan de wensen van de klant. De meest populaire houtsoort waarbij dit kan is eikenhout. Deze houtsoort komt ook van nature al in een wat breder kleurenspectrum voor.

Wilt u de zorgen over krasjes en beschadigingen zo veel mogelijk vermijden? Kijk dan eens naar beukenhout. Deze houtsoort is ontzettend hard en robuust, waardoor het beter tegen een stootje kan. Wel hangt hier een hoger prijskaartje aan.

Is een zachte en maritieme uitstraling uw droom? Dan is steigerhout misschien wel de juiste houtsoort. Zoekt u juist een eigenzinnige houtsoort, die uit duizenden te herkennen is? Kersenhout en notenhout zijn prachtig, en hebben beiden zeer edele karakteristieken. Ook hier hangt echter een – nog hoger – prijskaartje aan, en de kleur is niet bewerkbaar.

De Voor- en Nadelen van Houten Keukens

Voordelen
 • Kunststof kan moeilijk op tegen de uitstraling van echt hout. Vooral de kenners zullen snel het verschil zien, al worden kunststof houten fronten met de dag realistischer en beter.
 • Natuurproduct, waardoor geen front en keuken hetzelfde zullen zijn.
 • Robuust en sterk materiaal.
 • Ondiepe beschadigingen kunnen worden weggeschuurd.
 • Kleuren kunnen worden beïnvloedt met lak en/of beits.
Nadelen
 • Kan onder invloed van overmatig vocht, hitte, en temperatuurschommelingen gaan werken.
 • Vereist regelmatig onderhoud, waaronder impregneren en/of olie.
 • Zeer prijzig.
 • Natuurproduct, waardoor fronten in dezelfde keuken van elkaar kunnen afwijken.
 • Natuurproduct, dus niet alle kleuren en ontwerpen zijn mogelijk.

houtlook keuken

houtlook keukens

Wat is een Houtlook Keuken?

Bij houtlook keukens hebben de fronten de vorm en kleur van hout, maar zijn ze vervaardigd uit kunststof.

Materiaal

Kunststof wordt geproduceerd. Met andere woorden, de keuze reuze. Of u nou houdt van donker, licht, egaal, knoestig, of zelfs zwart hout, de mogelijkheden zijn een stuk uitgebreider dan bij echt hout.

Eenmaal beschadigd kan kunststof echter moeilijk hersteld worden. U kunt echter wel – veel makkelijker dan bij een echte houten keuken – een vervangend front bestellen.

Onderhoud

Een groot voordeel van kunststof fronten is dat deze weinig tot geen onderhoud vereisen. Naast de reguliere schoonmaakbeurt hoeft u verder niks te doen om kunststof te onderhouden.

Wel dient u schade te vermijden – indien u de keuken mooi wilt houden. Zet geen hete pannen op een houtlook aanrechtblad, neem overmatig vocht zo snel mogelijk op, en vermijd contact met scherpe voorwerpen, zoals.

Prijs

Daar kunststof geproduceerd wordt van betaalbare materialen zijn houtlook keukens relatief goedkoop. Uiteraard hangt de uiteindelijke prijs van een keuken van veel meer af, maar aan de houtlook fronten zal het in ieder geval niet liggen.

De Voor- en Nadelen van Houtlook Keukens

Voordelen
 • Gebaseerd op kunststof, dus alle kleuren en ontwerpen zijn mogelijk.
 • Makkelijk te reinigen.
 • Vereist geen onderhoud.
 • Fronten kunnen naar smaak worden ontworpen, dus u keuken kan volledig egaal of juist met knoesten worden ontworpen.
 • Veel goedkoper dan echt hout.
Nadelen
 • Beschadigingen kunnen niet worden weggeschuurd.
 • Kunststof kan gevoelig zijn voor vocht of overmatige hitte.
 • Heeft niet de echte natuurlijke uitstraling van hout.
 • Niet elk front is uniek.
 • Kleuren kunnen niet door middel van lak of beits worden beïnvloedt.

greeploze houten keuken met push-to-open

Wat Past Beter Bij U: Echt Hout of Houtlook?

Afhankelijk van wat u wilt betalen en hoeveel onderhoud u wilt plegen, kunt u afwegen om een echte houten of een houtlook keuken te nemen.

Wilt (en kunt) u diep in de buidel tasten, deinst u niet terug voor regelmatig onderhoud, en vindt u dat er niks gaat boven de uitstraling van een natuurproduct? Dan is een echte houten keuken een waardevolle investering waar u lang van gaat genieten.

Wilt u wel de voordelen van echt hout, maar niet de nadelen? Zoekt u een keuken in een betaalbare prijscategorie? Of weet u niet zeker of u nog lang in deze woning blijft? Indien u op één van deze vragen ja heeft geantwoord, is de houtlook keuken waarschijnlijk een betere optie.

Conclusie

Zowel echt houten als houtlook keukens zullen een echte blikvanger worden in uw interieur. Echt hout heeft de voor- en nadelen van menig natuurproduct, waaronder hoge onderhoudsvereisten en een hoger prijskaartje.

Houtlook daarentegen is gebaseerd op kunststof, waardoor deze keukens onderhoudsvrij zijn, én een stuk goedkoper. De echte houtliefhebber zal echter waarschijnlijk de uitstraling van echt hout missen.

Meer Inspiratie?

Op zoek naar meer inspiratie of ideeën? In ons nieuwe KeukenMagazine vindt u vele verschillende keukenstijlen, waaronder houten keukens. Verder veel handige tips en diverse andere mogelijkheden voor in de keuken!

Op zoek naar meer houten keukens en houtlook keukens inspiratie? Vraag hier het Gratis KeukenMagazine aan. Vol inspiratie, keukenstijlen, tips, en meer.

Heeft u extra advies nodig? Of wilt u de houten en houtlook keukens graag met eigen ogen zien? Uiteraard bent u ook altijd welkom bij ons in de showroom. Bekijk hier de openingstijden en filialen, of maak hier een afspraak als u graag direct geholpen wilt worden.

eiken keukens

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest