088 0101 200 [email protected]

Een eiland keuken maakt van de keuken hèt centrale punt van de woning. Of het nou is voor het snijden van een uitje of een gezellige borrel, rond een kookeiland is alles gezellig.

Deze keukenopstelling geeft ook een zeer exclusieve touch, en dankzij de open opstelling oogt een keukeneiland ook erg ruimtelijk.

In deze blogpost leest u:

  • Wat een eiland keuken is,
  • wat voor keukeneilanden er bestaan,
  • waar u op moet letten tijdens het ontwerpen en indelen van een eiland keuken,
  • waar een keukeneiland geplaatst kan worden,
  • en hoe het gemiddeld zit met de kosten.

Zoekt u meer inspiratie voor eiland keukens? Vraag dan onder aan dit artikel het gratis KeukenMagazine aan. Zo komt u zeker een stapje dichterbij bij uw eigen eiland droomkeuken!

Wat is een Eiland Keuken?

Een eiland keuken is een keuken met een eiland. Het verschil zit hem voornamelijk in het eiland, want u kunt kiezen voor een kookeiland, maar ook voor een spoel- of schiereiland.

Keukeneiland, Werkeiland, Kookeiland, Spoeleiland, of Schiereiland?

We spreken meestal gewoon van een eiland keuken of een keukeneiland. Toch is er best wat ‘vakjargon’ online te vinden. Om verwarring te voorkomen, en zodat u precies weet wat u zoekt, hebben we het volgende overzichtje opgesteld.

Met keukeneiland wordt elk type eiland in de keuken bedoeld. Dit kan dus een leeg keukeneiland zijn, maar ook een eiland met bijvoorbeeld een kookplaat of een spoelbak.

Een werkeiland is een ‘leeg’ eiland, oftewel een rij keukenkasten met een aanrechtblad erbovenop. Toch is een werkeiland niet alleen om te werken. Plaats er wat leuke barstoelen tegenaan, en het wordt de perfecte plek om een krantje te lezen.

Op een kookeiland kan men koken, dus dat is een keukeneiland met een kookplaat. Een spoeleiland daarentegen is een keukeneiland met een spoelbak of spoelunit. En een schiereiland? Die staat met één kant tegen de muur aan.

Eiland Keuken

Eiland Keuken Ontwerpen en Indelen

Een eiland keuken geeft veel sfeer. Een keuken moet echter ook functioneel zijn! Daarom is het belangrijk om goed na te denken over het ontwerp en de indeling van uw eiland keuken. Waar gaat de kookplaat, en waar komt de spoelbak? Wat doen we met de apparatuur?

Een ervaren keukenadviseur kan u daar het beste bij helpen. Elke situatie, elke woning en elke keuken is namelijk weer anders, en een juist ontwerp vraagt om de juiste expertise. Toch geven wij u graag alvast wat tips.

Kookeiland, Spoeleiland, of Allebei?

Indien u de kookplaat op het eiland wilt plaatsen, zal er ook een afzuigsysteem moeten komen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een eiland afzuigkap, een plafond afzuigkap, of door een kookplaat met afzuiging te nemen.

Een spoelbak heeft leidingen nodig. Een spoeleiland heeft dus de juiste aansluitingen nodig, anders kan het water geen kant op, en komt er ook niks uit de kraan. Tevens is het handig om de spoelbak in de buurt van de vaatwasser te plaatsen.

Indien u beide elementen op het eiland wilt, zal er dus zowel een wateraansluiting moeten zijn, als een mogelijkheid voor het afzuigsysteem.

De Werkdriehoek

Tijdens het koken worden de kookplaat, de koelkast en de spoelbak het meeste gebruikt. Het is dus handig wanneer deze drie elementen redelijk bij elkaar in de buurt zitten om efficiënt en gemakkelijk te kunnen koken. Ook moet er binnen deze driehoek nog genoeg leeg aanrechtblad zijn om op te kunnen werken.

Zorgen dat deze werkdriehoek goed in elkaar steekt is de basisstap naar een efficiënte en functionele keuken, waar u met gemak en plezier kunt koken.

Keukeneiland met Bar

Als gezelligheid en een centrale ontmoetingsplek het idee zijn, kan het eiland ook uitgebreid worden met een bar en bijpassende barkrukken. Zo schuiven de gasten makkelijk aan voor een drankje in afwachting van een heerlijke maaltijd. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Keukeneiland met een Twist

Op zoek naar een eiland keuken, maar wilt u toch net iets anders? Bekijk hier de Y-keuken, en laat u inspireren door het revolutionaire design.

eiland keuken

Plaatsing van een Keukeneiland

Het moet natuurlijk wel mogelijk zijn een keuken eiland te plaatsen. Deze keukenopstelling is zeer in trek, maar helaas zijn niet alle ruimtes geschikt voor deze keukenvorm. Er moet bijvoorbeeld genoeg loopruimte overblijven.

Kan een Keukeneiland in een Kleine Keuken?

Jazeker, ook voor kleinere ruimtes kan een eiland keuken geschikt zijn. Vaak is het dan wel aan te raden om een schiereiland te nemen. Zo heeft u nog steeds de look en feel van een eiland keuken, maar met net wat meer loopruimte.

Prijs

Een eiland keuken is meestal duurder dan een rechte of hoekkeuken. Met een extra keukenblok zijn namelijk ook extra keukenkastjes nodig, en een extra stuk aanrechtblad.

Desalniettemin is deze keukenvorm voor meerdere budgetten geschikt, aangezien het ontwerp hierop aan te passen is.

Conclusie

Een eiland keuken geeft een luxe en ruimtelijke uitstraling. Er zijn verschillende soorten keukeneilanden, zoals een kookeiland, spoeleiland of werkeiland.

Voor het ontwerp is het belangrijk om goed na te denken over het gebruik van de keuken. En kan een keukeneiland ook in een kleine keuken? Jazeker, al wordt er dan meestal voor een schiereiland gekozen.

Meer inspiratie nodig? Vraag onder aan dit artikel het gratis KeukenMagazine aan!

kookeiland

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest