088 0101 200 [email protected]

De wijnkoelkast of wijnklimaatkast is voor echte wijnliefhebbers een must. Wijn is namelijk een gevoelig product dat zijn smaak enkel volledig behoud wanneer de flessen onder ideale condities bewaard worden.

Witte of rosé wijnen komen bijvoorbeeld niet goed tot hun recht wanneer ze warm geserveerd worden, terwijl een rode wijn juist op kamertemperatuur (eigenlijk net iets eronder) geserveerd dient te worden. Gelukkig bestaat de wijnklimaatkast!

In deze blogpost lees je:

 • Waarom wijn in de kelder bewaren niet altijd een optie is,
 • Hoe een wijnklimaatkast werkt,
 • 6 Redenen waarom een wijnklimaatkast de perfecte uitkomst is voor wijnliefhebbers.

Wijn in de Kelder Bewaren

Voor het optimaal bewaren van een goede wijn is het belangrijk dat invloeden van buitenaf worden uitgesloten. Kelders zijn daardoor vaak een ideale plaats om wijn te bewaren. Dit vanwege het schaarse licht, het ontbreken van trillingen en door het koele en stabiele klimaat.

Niet elke woning heeft echter een kelder, en niet iedereen met een kelder wil deze voor de opslag van wijn gebruiken. Ook wil niet iedereen de afdaling moeten maken voor het pakken van een flesje wijn. Nog een probleem is dat niet alle kelders de optimale omstandigheden nabootsen, bijvoorbeeld door overmatig vocht, ongedierte of temperatuurschommelingen.

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden. Een geschikte oplossing voor het nabootsen van de perfecte kelder is namelijk een wijnklimaatkast of wijnkoelkast.

De Wijnklimaatkast

Een wijnkoelkast zorgt ervoor dat de juiste vochtigheidsgraad behouden wordt, wat essentieel is voor een goede bewaring van de wijn. Ook wordt in een wijnklimaatkast de temperatuur zorgvuldig op het ideale niveau gehouden.

Verschillende Wijnen, Verschillende Temperaturen

Er bestaan wijnkoelkasten met een homogene temperatuur. In andere woorden, de gehele kast wordt vanbinnen op dezelfde temperatuur gehouden.

Er bestaan ook wijnklimaatkasten met meerdere temperatuurszones. Verschillende wijnen moeten namelijk op verschillende temperaturen gedronken worden! Indien je niet de ruimte of consumptieniveau hebt voor meerdere wijnkoelkasten, is één enkele wijnklimaatkast met meerdere temperatuurszones dus ideaal.

6 Redenen Voor Een Wijnklimaatkast

 1. Compacte behuizing zonder trillingen.
  Door de stabiele ligging van de wijnkoelkast kan de wijn in optimale condities van rust bewaard worden.
 2. Lichtfilter om de kwaliteit van de wijn te behouden.
  De glazen deur heeft een beschermend UV-filter, waardoor de wijn niet aangetast wordt door zonlicht.
 3. Houten schappen.
  De houten stellage binnen de koelkast zorgt voor een perfecte horizontale en rustige ligging van de flessen. Dit voorkomt verzuring, maar ook het uitdrogen van de kurk.
 4. Automatische vochtregeling.
  Simpel, geen omkijken naar.
 5. Elektronische temperatuurregeling.
  Deze behoudt de perfecte temperatuur, ongeacht de buitencondities. Dus of het buiten nou sneeuwt of de mussen van het dak vallen, jouw wijn zal er in ieder geval niet onder lijden.
 6. Vaak meerdere zones voor verschillende temperaturen.
  Met verschillende temperaturen kan je verschillende wijnsoorten optimaal bewaren op één dezelfde plek.

Conclusie

Een wijnklimaatkast bootst de condities van de perfecte wijnkelder na, maar dan lekker waar jij dat wilt. Deze koelkasten kunnen overal geplaatst worden, en dankzij de verschillende technologieën jouw wijn optimaal voor langere tijd bewaren.

Meer Wijn Tips?

Niet alleen het bewaren van een heerlijke fles wijn is belangrijk. Sommige flessen hebben baat bij een langere rijping. Ook de manier waarop de wijn wordt serveert heeft invloed op de smaak en hoe zit het eigenlijk met het bewaren van een geopende fles?  Je leest het allemaal hier.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest