088 0101 200 [email protected]

De vaatwasser is een onmisbaar apparaat in de huidige keuken die we dagelijks gebruiken. De juiste vaatwasser kopen is daarom erg belangrijk. U kunt zich natuurlijk oriënteren op de verschillende merken, maar wat zijn eigenlijk nog andere belangrijke zaken om op te letten? U leest het in deze blogpost!

Welke Vaatwasser Kopen? – Eerst de Checklist!

Zoveel opties kunnen voor aardig wat keuzestress zorgen. Met deze complete Vaatwasser Aanschaf Checklist weet u echter zeker dat u aan alle details denkt. Zo kunt u goed voorbereid de winkel in om uw nieuwe vaatwasser uit te zoeken!

1 – Welke uitvoering?

U kunt kiezen voor een inbouw, een vrijstaande, of een onderbouw vaatwasser.

2 – Hoeveel geluid is acceptabel?

Vooral in een open keuken of woonkeuken is het geluid dat de afwasmachine produceert niet geheel onbelangrijk. Ergens tussen de 45 en 47 decibel is een acceptabel niveau, maar dit is natuurlijk afhankelijk per persoon.

Laat u dus goed informeren. Het zou zonde zijn om de verkeerde keus te maken en u constant te ergeren aan het geluid!

3 – Welk water- en energieverbruik?

De ene vaatwasser gebruikt per afwasbeurt meer energie en water dan de andere. In de winkel is dit makkelijk te herkennen aan het label.

Vindt u energiezuinigheid belangrijk? Ga dan voor de meest groene labels, zoals A+ of zelfs A+++.

4 – Welke afmetingen en vulcapaciteit?

De afmetingen en de vulcapaciteit zijn logischerwijs van elkaar afhankelijk. Hoe groter de vaatwasser, hoe meer couverts u kwijt kunt alvorens de vaatwasser vol zit.

Wat u wil is afhankelijk van de beschikbare ruimte en uw benodigdheden. Heeft u een groot gezin, of kookt u vaak uitgebreid? Dan zult u baat hebben bij een grotere vaatwasser. Uiteraard moet de ruimte dit wel toe laten.

5 – Is de indeling fijn?

Kunt u glazen en borden stevig neerzetten? Is er een bestekbak of bestekla aanwezig? Is er veel ruimte voor diepe borden? Past een hoge pan ook makkelijk?

Met andere woorden, vindt u de indeling van de vaatwasser overzichtelijk, handig, en prettig in het gebruik?

6 – Welke programma’s zijn er?

Sluiten de wasprogramma’s aan bij u benodigdheden? Kunt u zelf de wastemperatuur instellen, of vindt u dat überhaupt niet van belang?

Hoe hoger de temperaturen, hoe schoner de vaat. Toch is het ook belangrijk om een paar zachte standen te hebben die minder energie verbruiken. Deze kunt u bijvoorbeeld gebruiken bij een kleine of licht vervuilde vaat.

7 – Heeft de vaatwasser een uitgestelde starttijd?

Een uitgestelde starttijd wil zeggen dat u zelf kan inplannen wanneer die begint met draaien. Handig als u bijvoorbeeld een lager nachttarief hebt voor stroom.

Het geluid dat de vaatwasser produceert is dan ook minder belangrijk. Niet alle machines zijn hiermee uitgerust, dus let goed op als u dit belangrijk vindt.

8 – Heeft de vaatwasser een goed droogresultaat?

Het is natuurlijk altijd fijn als uw vaat droog uit de vaatwasser komt. Let daarom extra goed op dat uw toekomstige afwasmachine een actieve droging heeft.

9 – Is de vaatwasser gebruiksvriendelijkheid?

En eigenlijk bedoelen we dan: vindt U de vaatwasser gebruiksvriendelijk? Waar de een niks mee kan, loopt de ander namelijk weer mee weg.

Check dus of u de vaatwasser handig vindt in het gebruik, vooral met oog op de onderhoudsvereisten. Anderzijds, vergeet niet dat elk nieuw apparaat of merk aan het begin even wennen is.

10 – Valt de vaatwasser binnen mijn budget?

Oftewel, wat is de prijs? En, indien nodig, kan ik in termijnen betalen? Of is een lease model misschien handiger in mijn situatie?

11 – Hoe lang is de garantieperiode?

Wilt u graag een lange garantie, of vindt u dat eigenlijk niet zo belangrijk? Verschillende merken hanteren namelijk verschillende termijnen. Ook geven sommige bedrijven een langere garantie wanneer u meer dan één, twee, drie, of zelfs vier apparaten koopt. Houd dit goed in de gaten, vooral wanneer u toch al van plan bent om meerdere apparaten aan te schaffen.

Tenslotte, maak een digitale kopie van de bon(nen) en schrijf hierop tot wanneer de garantie strekt. Zo weet u zeker dat u niet onnodig een reparatie gaat betalen.

12 – Wanneer de afwasmachine leverbaar?

Heeft u direct behoefte aan de vaatwasser, of komt u keuken daarentegen pas over zes maanden? Zorg dat u hierover afspraken kunt maken. Zo zit u niet langer dan nodig zonder vaatwasser, maar staat het apparaat ook niet een half jaar stof te vangen in uw garage.

13 – Hoe gaat de bezorging?

Kan de vaatwasser thuis bezorgd worden? Leveren ze ook op een verdieping, zelfs wanneer er geen lift is? Wordt de nieuwe gelijk aangesloten en de oude machine meegenomen, of bent u hier zelf verantwoordelijk voor? En wat gebeurt er met het verpakkingsmateriaal?

Indien u op al deze vragen een helder antwoord heeft, voorkomt u nare verassingen achteraf.

14 – Wat zeggen de reviews?

Lees zo veel mogelijk ervaringen van anderen. Dit kan bijvoorbeeld op fora, op webshops of op onafhankelijke consumentensites, zoals Qasa.

Weet u al welke vaatwasser u wil, maar nog niet waar u hem gaat kopen? Reviews zijn er natuurlijk ook voor winkels!

Conclusie

Met de bovenstaande checklist gaat u goed voorbereid op pad in de zoektocht naar een nieuwe vaatwasser.

Heeft u echter nog vragen, of twijfelt u ergens over? Of wilt u de vaatwassers graag met eigen ogen zien? Onze ervaren adviseurs – en de koffie – staan altijd voor u klaar. Bekijk hier de openingstijden en filialen, of maak hier een afspraak als u graag direct geholpen wilt worden.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest