088 0101 200 [email protected]

Welke koelkast kiezen? Een koelkast is natuurlijk onmisbaar in de keuken. Een goed model is energiezuinig, duurzaam, en voldoet volledig aan uw wensen en benodigdheden.

De juiste koelkast kopen is dus een belangrijke zaak. Maar welke? Er bestaan namelijk verschillende soorten met ieder andere eigenschappen. In deze Koelkasten Keuzegids vindt u een overzicht van alle verkrijgbare soorten koelapparaten, namelijk:

  • het tafelmodel,
  • het kastmodel,
  • de koelvriescombinatie,
  • de Amerikaanse of side-by-side koelkast,
  • en de wijnklimaatkast.

Ook bespreken we per type de belangrijkste eigenschappen, en de grootste voor- of nadelen. Zo weet u meer over de diverse mogelijkheden en kunt u goed geïnformeerd uw nieuwe koelkast kopen.

Tafelmodel Koelkast

Het tafelmodel is één van de compactere koelkasten. Deze modellen zijn over het algemeen rond een meter hoog en ongeveer een halve meter breed, al bestaan hierin veel variaties. De inbouw tafelmodellen zijn verkrijgbaar met een lengte van 88 cm tot 102 cm.

Door het kleinere formaat is het tafelmodel geschikt als bar koelkast, maar past het ook goed in een kleine keuken of in de bijkeuken. Het tafelmodel kan zowel op hoogte als onder het aanrechtblad worden ingebouwd. Wilt u ook een vries functie? Kies dan een model met een vriesvak.

+ Compact model, geschikt voor kleinere keukens, kan (op hoogte) worden ingebouwd.
– Zeer beperkte ruimte zowel in het koel- als vriesvak.

Tafelmodel Koelkast kopen Tafelmodel Koelkast

Kastmodel Koelkast

Het kastmodel is de lange variant van het tafelmodel, met een lengte van tussen de 122 cm en 178 cm.

Dankzij de grootte hebben deze koelkasten meer inhoud. Ook kunnen ze worden ingebouwd.

Een nadeel van het kastmodel is dat de meeste soorten geen diepvrieselement hebben, waardoor deze apart moet worden geplaatst. Perfect dus voor een grote keuken waar ook een diepvries wordt ingebouwd, of voor woningen waar een losse vrieskist in de schuur of bijkeuken staat. Wilt u toch een vries functie? Er bestaan ook tafelmodellen met een klein vriesvak.

+ Grote inhoud, kan worden ingebouwd.
– Meestal geen diepvriesfunctie, of maar klein diepvrieselement.

kastmodel koelkast kastmodel koelkast kopen

Koelvriescombinatie

De koelvriescombinatie combineert een koelkast en een vriezer. Zo heeft u handig beide apparaten op één enkele plek. Maten variëren over het algemeen tussen de 145 cm en de 180 cm, maar er zijn ook grotere modellen. Een koelvriescombinatie is zowel ingebouwd als vrijstaand verkrijgbaar.

Een groot voordeel is dat het diepvrieselement bij deze modellen vele malen groter is dan bij de tafel- of kastmodellen. Ook heeft de koelvriescombinatie twee deuren, waardoor er bij het opendoen van het koelgedeelte geen energie verloren gaat bij het diepvriesgedeelte, en vice versa.

+ Koelkast en diepvries in één, kan worden ingebouwd, ook vrijstaande modellen, minder energieverlies door dubbele deur.
– Diepvriesgedeelte onder en laag bij de grond, wat onhandig kan zijn.

koelvriescombinatie kopenkoelvriescombinatie

Amerikaanse of Side-by-Side Koelkast

De Amerikaanse koelkast, ook wel side-by-side genoemd, is het grootste en ruimste model. Deze koelkasten zijn vaak uitgerust met leuke extra functies, zoals een water of een ijsblokjes dispenser.

Qua design hebben deze modellen meestal een dubbele deur. Het diepvriesgedeelte zit dan links en het koelgedeelte rechts. Sommige modellen hebben soms zelfs meerdere deuren of kleppen, bijvoorbeeld om bij de gekoelde flessen te kunnen komen zonder dat de hele deur open hoeft. Sommige side-by-side koelkasten zijn uitgevoerd met dubbele deuren en het koelgedeelte boven, en een enkele deur voor het diepvriesgedeelte aan de onderkant.

De side-by-side koelkast is niet in te bouwen achter fronten. Om deze kasten in te bouwen worden eigenlijk de keukenkasten eromheen gebouwd, waardoor de koelkast in een soort van nis komt te staan. Afhankelijk van het soort scharnieren kan dit model dan ook een stukje verder dan de keukenkasten uitsteken.

+ Koelkast en diepvries in één, grote inhoud, vaak extra functies zoals water of ijsblokjes dispenser.
– Groot formaat, niet achter fronten in te bouwen, kan ook bij inbouw iets meer uitsteken dan de keukenkasten, indien geen waterreservoir maar wel water dispenser moet er een waterleiding worden aangesloten.

side by side koelkast kopen amerikaanse koelkast

Wijnkoelkast

De wijnkoelkast, ook wel wijnklimaatkast genoemd, is het koelapparaat voor de echte wijnliefhebber. Deze koelkasten zijn uitgerust met houders die speciaal voor wijnflessen gevormd zijn.

Deze klimaatkasten hebben meerdere temperatuurzones, waardoor verschillende soorten wijn of drank op precies de juiste temperatuur bewaard kunnen worden. Zo is uw rode of witte wijn, maar ook uw champagne, altijd op de optimale temperatuur. Tevens wordt het uitdrogen van de kurken voorkomen en wordt de smaak behouden. De wijnklimaatkasten zijn in meerdere formaten en zowel vrijstaand als ingebouwd verkrijgbaar.

+ Perfecte temperatuursregeling voor wijn en gelijksoortige dranken, luxe uitstraling.
– Enkel geschikt voor wijn en gelijksoortige dranken, kan in een kleine keuken veel ruimte innemen.

Meer informatie? Hier leest u alles over de voor- en nadelen van de wijnklimaatkast.

wijnklimaatkastwijnkoelkast

Conclusie

Koelkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van uw keuken en uw benodigdheden, zal de ene beter bij u passen dan de ander.

Heeft u een kleine keuken, of een klein huishouden? Dan zijn het tafel- en kastmodel waarschijnlijk een goede keus.

Wilt u meer vriesruimte? Of een grote inhoud? Dan is een koelvriescombinatie of side-by-side koelkast een optie.

Meer Advies?

Heeft u nog vragen of twijfels? Onze ervaren adviseurs – en de koffie – staan altijd voor u klaar. Bekijk hier de openingstijden en filialen, of maak een afspraak als u graag direct geholpen wilt worden.

Tot ziens in de showroom!

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest