088 0101 200 [email protected]

Weet u ook nog niet welke afzuigkap het beste bij u en uw keuken past? U bent niet de enige. ‘Welke afzuigkap kopen?’ is een vraag die we vaak tegenkomen. Het kopen van de juiste afzuigkap kan namelijk een hele klus zijn.

In deze Afzuigkappen Keuzegids vindt u een overzicht van alle mogelijke modellen, namelijk:

  • wand afzuigkappen die tegen de muur worden gemonteerd, zoals de schuine, rechte en headfree modellen,
  • afzuigkappen die onder een keukenkast worden geplaatst, namelijk de vlakscherm en onderbouw afzuigkap,
  • modellen die in een keukenkast worden gemonteerd, zoals de geïntegreerde en ingebouwde afzuigkap,
  • de afzuigkappen die aan het plafond worden gemonteerd, namelijk de eiland en plafond afzuigkappen,
  • en afzuigsystemen die in het aanrechtblad worden ingebouwd, zoals de downdraft of de kookplaat met afzuiging.

Zo kunt u rustig kijken welk soort het beste bij uw keuken past en goed geïnformeerd een afzuigkap kopen.

Heeft u al een afzuigkap model gekozen? Dan is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de technische aspecten van de afzuigkap. U leest er alles over in onze keuzegids voor afzuigsystemen en afzuigcapaciteit.

Tegen de Wand:
De Wandschouw Afzuigkap

De wandschouw afzuigkap wordt tegen de muur gemonteerd. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende modellen, namelijk schuin, recht of headfree.

De schuine wandschouw afzuigkap is de meest bekende. Het onderste deel loopt bij dit model schuin af naar boven, waarna het rechte stuk volgt richting het plafond. Het rechte model is wat vierkanter en heeft een platte onderkant. De headfree modellen zijn iets futuristischer in hun vorm. Hier is het onderste deel diagonaal geplaatst, waardoor men tijdens het koken minder makkelijk het hoofd stoot.

Wandschouw Afzuigkap Schuin

Wandschouw Afzuigkap Schuin

wandschouw afzuigkap recht

Wandschouw Afzuigkap Recht

wandschouw afzuigkap headfree

Afzuigkap Headfree

 

 

 

 

Tegen de Keukenkast:
De Onderbouw of Vlakscherm Afzuigkap

Een andere optie is om de afzuigkap te kiezen die tegen de bovenste keukenkasten wordt geplaatst. Dit kan met twee verschillende modellen, namelijk de onderbouw en de vlakscherm afzuigkap. Het verschil tussen de onderbouw en de vlakscherm afzuigkap is dat de onderbouw afzuigkap altijd zichtbaar uitsteekt, terwijl de vlakscherm afzuigkap uit- en ingeschoven kan worden.

Onderbouw

De onderbouw afzuigkap wordt, net als de wandschouw modellen, tegen de muur worden geplaatst. Het verschil is echter dat de bovenste buis voor luchtafvoer ontbreekt. Afhankelijk van het afzuigsysteem kan deze uit het zicht in de keukenkast worden geplaatst of geheel worden weggelaten.

Vlakscherm

De vlakscherm afzuigkap is een uittrekbaar scherm dat tegen het bovenste keukenkastje wordt gemonteerd. Tijdens het koken wordt het scherm tevoorschijn gehaald, waarna het weer netjes kan worden teruggeschoven na gebruik.

onderbouw afzuigkap

Onderbouw Afzuigkap

Vlakscherm Afzuigkap

Vlakscherm Afzuigkap

In de Keukenkast:
Geïntegreerde of Ingebouwde Afzuigkap

Afzuigkappen kunnen ook in de keukenkasten worden geïntegreerd of ingebouwd.

Geïntegreerd

De geïntegreerde afzuigkap wordt achter een deur tussen twee bovenkasten gemonteerd. Door het deurtje te voorzien van hetzelfde front als de andere keukenkastjes wordt de afzuigkap onzichtbaar geplaatst. U hoeft hem alleen open te trekken bij gebruik.

Inbouw

De ingebouwde afzuigkap wordt aan de onderkant van een keukenkast geplaatst. Hierdoor is de afzuigkap haast niet te zien. Dit model is altijd klaar voor gebruik en hoeft niet te worden in- of uitgetrokken.

geïntegreerde afzuigkap

Geïntegreerde Afzuigkap

ingebouwde afzuigkap

Ingebouwde Afzuigkap

In de Lucht:
Eiland of Plafond Afzuigkap

Soms is het helemaal niet handig om een afzuigkap tegen een wand of een keukenkast te plaatsen. Bijvoorbeeld bij een kookeiland dat midden in de ruimte is geplaatst. Gelukkig kunt u daarvoor de eiland of plafond afzuigkap kiezen.

De eiland afzuigkap wordt boven een kookeiland aan het plafond geplaatst. Ze kunnen dus direct boven de kookplaat geplaatst worden. De plafond afzuigkap wordt, zoals de naam al doet vermoeden, ingebouwd in het plafond. Daardoor is ook deze soort afuigkap geschikt voor boven een kookeiland.

Eiland vs Plafond

De keuze tussen een plafond of eiland afzuigkap is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Het voordeel van de plafond afzuigkap is dat deze minder zichtbaar is. Wel kan bij hele hoge plafonds de zuigkracht of lichtfunctie minder merkbaar zijn. De plaatsing is ook een stuk moeilijker, daar er een uitsparing in het plafond moet worden gemaakt en deze vaak ook verlaagd moet worden. De eiland afzuigkap daarentegen hangt direct boven de kookplaat, waardoor deze nadelen vervallen. Wel is de eiland afzuigkap erg prominent aanwezig.

Eiland Afzuigkap

Eiland Afzuigkap

plafond afzuigkap

Plafond Afzuigkap

 

In het Keukenblad:
Downdraft of Kookplaat met Afzuiging

Dol op design en innovatie? Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van afzuigkappen design zijn de downdraft en de kookplaat modellen. De naam ‘afzuigkap’ is bij deze ontwerpen eigenlijk niet eens meer van toepassing.

Het downdraft afzuigsysteem is volledig in het keukenblad geïntegreerd. Met een druk op de knop komt het systeem omhoog, en met dezelfde knop laat u hem ook weer verdwijnen.

Ook bestaan er nu kookplaten waarin een afzuigsysteem is geïntegreerd. Deze kunnen worden aangezet tijdens het koken via hetzelfde bedieningspaneel waarmee de pitten worden aangestuurd.

downdraft afzuigkap

Downdraft Afzuigsysteem

welke afzuigkap kopen

Kookplaat met Afzuiging

Afzuigkap Gekozen: Hoe Verder?

Heeft u al een model op het oog? Bij het kopen van een afzuigkap zijn er ook wat technische aspecten van belang, bijvoorbeeld het soort afzuigsysteem en de afzuigcapaciteit. Hier kunt u meer lezen over deze technische aspecten.

 

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest