Zoekt u een nieuw fornuis, maar twijfelt u nog over de juiste keus? Weet u nog niet of een inductie- of gaskookplaat beter bij u past? Of is de keuze tussen een enkele of meerdere ovens nog niet gemaakt? Lees dan snel verder!
In deze blogpost leest u 5 belangrijke zaken om aan te denken bij de aanschaf van een nieuw fornuis, namelijk:
- Het ontwerp en de kleur,
- de breedte,
- het soort kookplaat,
- de hoeveelheid en type ovens,
- en de locatie om uw fornuis te kopen.
1: Welke Uitstraling en Kleur?
Een fornuis wordt vaak aangeschaft voor de sfeer. Fornuizen staan meestal bekend om de klassieke en ietwat robuuste uitstraling. Toch bestaan er ook fornuizen met een moderner ontwerp. Beslis dus eerst of u graag een robuust, klassiek, of juist modern ontwerp wilt.
Daarna komt de kleur. Wilt u graag RVS, zwart, crème, of zelfs olijfgroen? Als u bijvoorbeeld enkel geïnteresseerd bent in een zwart fornuis, dan heeft u al een goed beginpunt om op te oriënteren. U kunt zo makkelijker de selectie beperken in een online webshop, maar ook de adviseur in een winkel zal u direct het juiste assortiment kunnen tonen.
2: Welke Breedtemaat?
De meest verkochte breedtemaat bij fornuizen is momenteel 90 cm. Een fornuis van 90cm past vrijwel in elke keuken, en ook is dit formaat zeer prettig om op te koken.
Heeft u een kleine keuken, of wilt u simpelweg een kleiner formaat? Dat kan! U heeft al een leuk fornuis vanaf 60 cm breed.
Houdt u meer van groot, groter grootst? Kijk dan eens bij fornuizen van 110, 120 of zelfs 150 cm breed. Hoe groter het fornuis, hoe groter de kookplaat en de oven. Handig als u graag uitgebreid kookt of een groot gezin heeft.
3: Welke Kookplaat?
Het klassieke fornuis van vroeger had altijd een gaskookplaat. Uiteraard zijn met de technische snufjes van nu meerdere soorten kookplaten mogelijk.
Als u graag de klassieke uitstraling wilt behouden, of als u graag op gas kookt, is een gaskookplaat waarschijnlijk uw keus. Afhankelijk van de gekozen breedtemaat passen hier tussen de 4 tot 6 gaspitten op. Vanaf 5 pitten zit er meestal ook een wokbrander bij.
Heeft u woning geen gasaansluiting, of wilt u hier liever geen gebruik van maken? Kijk dan eens naar fornuizen met een inductiekookplaat. Inductie is zeer energiezuinig en ook nog eens één van de veiligste kookplaten, waardoor inductie fornuizen steeds populairder worden.
Wilt u echt de show stelen, of houdt u van koken op een professioneel niveau? Grotere fornuizen hebben soms ook de optie voor een (teppanyaki) bakplaat. Perfect voor het dichtschroeien van een lekker biefstukje!
4: Hoeveel Ovens, en Welk Type?
Bij een enkele oven neemt deze de gehele breedte van het fornuis in. Het voordeel van een enkele grote oven is dat er lekker veel in kan. Een potentieel nadeel is dat een grotere ovenruimte langer de tijd nodig heeft om op temperatuur te komen.
Wilt u graag meerdere ovens? Er bestaan fornuizen met twee tot wel drie verschillende ovens. Het voordeel van meerdere ovens is dat de temperatuur per oven apart te regelen is. Ook warmt een kleinere oven vaak sneller op dan een enkele grote. Een potentieel nadeel van meerdere ovens is dat de scheidingen toch wat ruimte in beslag nemen.
Daarnaast bestaan er ook nog eens verschillende soorten ovens. Zo heeft u de keus voor een conventionele oven, maar ook voor bijvoorbeeld een heteluchtoven of stoomoven.
5: Waar Uw Fornuis Kopen?
U kunt er voor kiezen om online of in de winkel uw nieuwe fornuis uit te zoeken. Indien u voor zichzelf de bovenste punten heeft beantwoord, heeft u een gedegen startpunt om uw zoektocht mee te beginnen. Dat maakt het proces een stuk makkelijker!
Koopt u in een winkel? Let wel dat een gemiddeld fornuis tussen de 50 en 100 kg weegt. Het is dus handig om het fornuis thuis te laten bezorgen!
Conclusie
Gaat u een nieuw fornuis kopen? Bedenk dan eerst goed wat u zoekt, namelijk de kleur en uitstraling, de breedtemaat, het soort kookplaat, de hoeveelheid en type ovens, en de locatie waar u gaat kopen.
Wilt u graag meer inspiratie? Bij Keukenwarenhuis.nl hebben wij een giga assortiment aan fornuizen in alle soorten, kleuren, maten, en met allerlei diverse functies. Bekijk hier onze openingstijden en filialen, of maak direct een afspraak!
VOLG ONS