088 0101 200 [email protected]

De juiste verlichting kan een keuken perfectioneren tot een sfeervol en knus plekje. Maar wist je dat de verkeerde verlichting de mooiste (woon)keukens kan omtoveren tot een flets en ongezellig geheel? De juiste keukenverlichting kiezen is dus zeer belangrijk!

In de keuken kunnen we over het algemeen spreken van drie verschillende soorten verlichting, namelijk de algemene verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. Hieronder lees je de beste tips en tricks voor het optimaliseren van jouw keukenverlichting op die verschillende niveaus.

Algemene Keukenverlichting

Dit is de basisverlichting die met één druk op de knop de gehele keuken verlicht. Meestal is het een centraal geplaatste bron, zoals bijvoorbeeld een plafonière of inbouwspotjes in het plafond.

Het voordeel van meerdere spotjes is dat ze de verlichting regelmatig door de keuken verdelen. Indien je maar één aansluiting heeft, je kunt ook kiezen voor een lamp met meerdere spotjes die in verschillende richtingen kunnen worden gedraaid.

Installeert je nieuwe lampen? Overweeg dan het nemen van een dimmer. Zo kan je zelf de felheid van het licht verlagen indien nodig. Heerlijk als je ’s ochtends nog niet helemaal wakker bent of ’s nachts nog even de keuken in moet.

Geschikte algemene keukenverlichting:
 • Plafonière.
 • Inbouwspotjes.
 • Grote centrale armatuur met een enkele of meerdere (draaibare) lampen.
 • Overweeg een dimmer.

keukenverlichting

Werkverlichting in de Keuken

De taak- of werkverlichting wordt boven het aanrechtblad geplaatst, bijvoorbeeld in de bovenkasten of het plafond. Dit soort verlichting zit vaak ook in bijvoorbeeld de afzuigkap. Een goede werkverlichting voorkomt vermoeide ogen, waardoor je langer met veel plezier in de keuken staat.

Indien je geen inbouw spotjes wilt hebben, of je jouw eigen keuken graag wilt verbeteren, is een LED strip een goede mogelijkheid. Deze wordt langs de rand van een muur of keukenkast geplakt en vergt weinig werk. Handig, als u bijvoorbeeld snel uw huidige keuken een boost wilt geven. Vaak zijn de kleuren ook te reguleren, voor een extra spectaculair effect.

Geschikte werkverlichting in de keuken:
 • LED inbouw spotjes in de bovenkasten.
 • LED strip langs de muur of onder de bovenkasten.
 • Inbouw spotjes in het plafond.

keukenverlichting

Sfeerverlichting in de (Woon)Keuken

Vooral bij woonkeukens, waarbij het eet- en woonkamergedeelte één zijn met de keuken, is een gezellige en warme sfeerverlichting van belang. Het genot van een heerlijk diner wordt namelijk aardig verminderd wanneer er een fluoriserende TL-buis recht in je gezicht schijnt.

Vooral bij de sfeerverlichting is een dimmer een pré. Indien de algemene verlichting ook een dimmer heeft, kan de algemene verlichting voor zowel normaal als sfeerlicht zorgen.

Ook is het bij sfeerverlichting belangrijk om over de plaatsing van de lampen te denken. Zorg dat de lichtbron indirect de keuken verlicht, bijvoorbeeld door een lage intensiteit of door de lichtbron richting de muur te draaien.

Geschikte sfeerverlichting:

 • (Dimbare) hanglampen boven de eettafel.
 • Wandverlichting.
 • Muurschappen met interne verlichting.
 • Dimbare inbouw spotjes.
 • LED strips onder het keukenblad of de tafel.

keukenverlichting

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest