088 0101 200 [email protected]

Zonder water is er in de keuken weinig te beginnen. Daarom is iedere spoelbak uitgerust met een keukenkraan. Keukenkranen zijn echter verkrijgbaar met allerlei functies, in allerlei kleuren en vormen.

Bent u op zoek naar een nieuwe keukenkraan, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? In deze blogpost vindt u 5 belangrijke zaken om aan te denken en zo uw zoektocht te vergemakkelijken. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk!

1 – Lage of Hoge Uitloop

Kranen met een lage uitloop zijn een stuk kleiner dan een hoge kraan, waardoor ze in vrijwel iedere keuken geplaatst kunnen worden. Een nadeel is echter dat deze kranen relatief weinig weinig ruimte bieden, bijvoorbeeld bij het afwassen of het vullen van grote pannen.

Een hoge kraan biedt daarentegen meer ruimte. Ook valt een keukenkraan met een hoger design vaak in de smaak door de luxe en stijlvolle uitstraling. Daarom zijn de meeste keukenkranen uitgevoerd met een hoge uitloop.

Keukenkraan lage uitloop

Keukenkraan met lage uitloop en enkele greep.

2 – Kleur

Op het gebied van keukenkranen is er de laatste jaren een enorme groei aan kleuropties geweest. Waar normaliter enkel de grijze RVS kranen bekend waren, zijn er steeds meer andere afwerkingen en kleuren op de markt gekomen.

Steeds meer modellen worden ook in mat zwart of wit worden verkocht. Dit kan een prachtig effect geven, bijvoorbeeld als uw spoelbak of aanrechtblad ook die kleur heeft. Andere opties zijn metallic finishes, zoals koper of goud. Wel is het belangrijk om bij deze kranen goed op de kwaliteit te letten in verband met kleurbehoud.

Desalniettemin blijven de klassiekers in RVS of chroom een populaire en vooral goede keuze. Deze kleuren zijn namelijk tijdloos en klassiek, waardoor de kranen in elke keukenstijl perfect op hun plek zijn.

Keukenkraan hoge uitloop

Zwarte keukenkraan met hoge uitloop en enkele greep.

3 – Draaiknoppen of Enkele Greep

Moderne kranen worden over het algemeen uitgevoerd met een enkele, multifunctionele greep. Sommige keukenkranen worden uitgevoerd met twee draaiknoppen, waar één voor koud en de andere voor warm water zorgt. Dit geeft een hele klassieke en vintage uitstraling. In een landelijke keuken met ‘de sfeer van weleer’ kunnen deze keukenkranen goed tot hun recht komen.

Het nadeel van draaiknoppen is dat ze niet de mogelijkheid geven tot kokend water. Een oplossing is dan om een aparte kokend water kraan te installeren. Een ander nadeel is dat de kraan moeilijker te bedienen is, bijvoorbeeld met ingezeepte handen. Een kleine tik aan de hendel om uw handen te spoelen zit er dan helaas niet in.

keukenkraan draaiknoppen

Keukenkraan met hoge uitloop en draaiknoppen.

4 – Uittrekbare Loop of met Handdouche

Een uittrekbare keukenkraan of een keukenkraan met handdouche kunnen erg handig zijn, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de spoelbak.

De uittrekbare kranen zijn te herkennen aan het feit dat het einde van de loop, waar het water dus uit de kraan komt, losgetrokken kan worden. Dan komt er een slang tevoorschijn die meestal onzichtbaar is. Het voordeel van deze kranen is dat, indien de functie niet gebruikt wordt, de kraan oogt als een normale kraan. Ook zijn ze kleiner dan een kraan met een handdouche. Het nadeel is dat, doordat de slang steeds in en uit de loop wordt getrokken, dit eventueel tot problemen kan leiden. Bijvoorbeeld door verkalking, overmatig trekken of algemene slijtage.

Kranen met een handdouche zijn vaak hele grote en hoge kranen waarvan een deel van de loop flexibel is. Deze kranen bieden het voordeel van een uittrekbare kraan, maar zijn vaak wat robuuster en flexibeler. Een nadeel van dit model kan het formaat zijn, daar ze vrij groot zijn. De keus is dan geheel afhankelijk van de beschikbare ruimte, en natuurlijk persoonlijke smaak.

Keukenkraan met hand douche

Keukenkraan met flexibele handdouche van Franke.

5 – Enkele, 2-, 3- of zelfs 4-in-1 Keukenkraan?

Een enkele kraan komt in de keuken haast niet meer voor, aangezien deze enkel koud water afgeeft. De 2-in-1 kraan geeft zowel warm als koud water en is een zeer populair model.

Tegenwoordig zijn er echter steeds luxere keukenkranen verkrijgbaar. De meest bekende is de 3-in-1 kraan. Deze geeft zowel koud, warm en kokend water. Vooral met de komst van de Quooker zijn deze kranen erg populair geworden.

Innovatie is echter nog een stap verder gegaan! Sinds kort bestaat zelfs de 4-in-1 kraan. Deze heeft dezelfde opties als de 3-in-1 kraan, maar ook nog eens extra functie voor gefilterd water. Een goed voorbeeld is het 4-in-1 watersysteem van Franke.

kokend water kraan

4-in-1 kraan met koud, warm, kokend en gefilterd water.

Conclusie

Gaat u een nieuwe kraan aanschaffen? Let dan goed op de uitloop, de kleur, de bediening, en andere functies, zoals een mogelijke handdouche of de mogelijkheid voor kokend water.

Twijfelt u nog? Of wilt u toch wat extra advies? Onze ervaren adviseurs staan altijd voor u klaar – en de koffie natuurlijk ook. Bekijk hier onze openingstijden en filialen, of maak hier een afspraak als u graag direct geholpen wilt worden.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest