088 0101 200 [email protected]

De inductie kookplaat is de veiligste en energiezuinigste type kookplaat. Tevens zijn deze kookplaten populair door hun ontwerp. Vanwege de minimalistische en moderne vormgeving is de inductie kookplaat in elke soort keuken goed op zijn plek.

In deze blogpost leest u:

  • Hoe een inductie kookplaat werkt,
  • waarom inductie kookplaten extra veilig en makkelijk in het gebruik zijn,
  • en het voordeel van verschillende temperatuurstanden en speciale inductie boosters.

Hoe Werkt een Inductie Kookplaat?

Bij deze kookplaten wordt de pan verhit door middel van magnetische spoelen, waarbij de kookplaat zelf niet direct wordt verhit. Dankzij de magnetische werking geleid de warmte direct door naar de panbodem, waardoor  er weinig warmte en energie verloren gaat.

Het inductie proces heeft daardoor een zeer hoog rendement. Een gemiddelde pan kan al binnen 20 seconden warm zijn, waardoor u ook nog eens flink aan tijd wint.

Inductie is Veilig en Makkelijk

Inductie kookplaten worden enkel warm worden door de warmteterugkoppeling van de pan. Hierdoor zijn deze kookplaten één van de koelste en daardoor veiligste kooksystemen. De kookzone van de inductie kookplaat werkt namelijk enkel indien er contact gemaakt wordt met het juiste ferromagnetische materiaal.

Veiligheid

Dit betekent dat het kooksysteem niet reageert op andere materialen die (per ongeluk) op de kookplaat komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan bestek, glas, porselein, een natte theedoek, maar ook uw eigen hand of die van uw kinderen. Let wel, op de plek waar een hete pan net op de kookplaat heeft gestaan zal nog restwarmte achterblijven, waardoor het belangrijk blijft om altijd goed op te letten.

Dankzij de platte vormgeving van de kookplaat is het risico op het omstoten van een pan ook een stuk lager. Een kleine tik tegen een pan zal deze enkel doen verschuiven. Dit in tegenstelling tot een gaskookplaat, waarbij de pan van de gaspit af kan glijden.

Gemak

Naast de extra veiligheid, zorgt de platte vormgeving ook nog eens voor gemak. Door de volledig vlakke vorm, zonder enige naden of pitten, is het schoonmaken van deze kookplaten simpel en snel. Doekje erover, en klaar!

Inductie Standen en Boosters

De meeste inductie kookplaten hebben 9 of 12 standen. Bij normaal gebruik zijn 9 standen voldoende. Bent u echter een echte hobbykok, of laat u eten graag sudderen terwijl u even iets anders doet? Dan zijn 12 standen prettiger in het gebruik. Hierdoor zijn de lage standen namelijk makkelijker en op meerdere niveaus te regelen.

Een inductie kookplaat met boosters is extra professioneel. Zo kunt u sneller water koken, of vlot een sappig biefstukje dichtschroeien. Ook zorgen boosters ervoor dat de inductieplaat gemiddeld zo’n 25% tot 30% sneller werkt dan een normale inductieplaat.

Bij luxere modellen zijn de boosters vaak als aparte toetsen aan te sturen. Standaard modellen hebben de booster meestal als hoogste kookstand bij de normale bedieningstoetsen. Let wel, de hoogste standen van de meest geavanceerde kookplaten kunnen ook als booster fungeren, daar deze heel snel zeer hoge temperaturen kunnen behalen.

Conclusie

Een inductiekookplaat is makkelijk in het gebruik en tevens erg veilig. Dankzij de magnetische spoelen is de werking van deze kookplaten zeer energiezuinig.

Inductie Kookplaat Kopen?

Wilt u graag het breedste assortiment met de juiste prijzen bekijken? U bent te allen tijde welkom in onze showroom of webshop! Klik hier voor onze filialen en openingstijden, of surf hier direct naar onze online winkel.

Keukenapparatuur

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest