088 0101 200 [email protected]

De downdraft afzuigkap wordt, net achter de kookplaat, in het keukenblad verwerkt. Bij gebruik komt het systeem omhoog vanuit het aanrechtblad. In andere woorden, wanneer de afzuigkap niet wordt gebruikt en uit staat, is deze zo goed als onzichtbaar.

Het downdraft afzuigsysteem is dankzij deze innovatie één van de meest stijlvolle en mooie afzuigsystemen voor in de keuken. In de blogpost lees je:

 • Hoe de downdraft afzuigkap werkt,
 • Op welke manieren een downdraft de lucht kan afzuigen en filteren (afvoer naar buiten of recirculatie),
 • Welke onderhoudsvereisten u het beste kunt aanhouden,
 • Wat de voor- of nadelen van dit systeem zijn.

Hoe Werkt De Downdraft Afzuigkap?

Met een simpele druk op de knop wordt het downdraft afzuigsysteem ingeschakeld, waardoor de afzuigkap omhoog komt vanuit het keukenblad. Het apparaat zorgt zelf voor deze beweging, dus je hoeft er zelf geen inspanning voor te leveren.

Door de plaatsing net achter de kookplaat worden alle kookluchtjes en dergelijke direct vanuit de pannen in de afzuigkap gezogen.

Ben je klaar? Dan zet je de afzuigkap uit, waarna deze automatisch weer in het aanrechtblad verdwijnt.

Welke Afzuiging Heeft een Downdraft?

Het downdraft afzuigsysteem kan op twee manieren de lucht afzuigen: via een afvoer naar buiten of via een recirculatie systeem.

Afvoer naar Buiten

Bij een afvoer naar buiten zuigt het systeem de kookluchtjes op, waarna deze naar buiten worden afgevoerd. Hiervoor heb je dus wel een speciale afvoer nodig die de lucht naar buiten kan brengen.

Deze afvoer zit meestal bij een buitenmuur, maar kan je natuurlijk ook laten aanbrengen.

Recirculatie

Bij een recirculatie systeem zuigt de afzuigkap de vervuilde lucht op via speciale filters. Deze reinigen de lucht, waarna deze weer het huis in wordt geblazen.

Het voordeel van recirculatie is dat de plaatsing van de afzuigkap niet afhankelijk is van een afvoer naar buiten. Handig indien je, bijvoorbeeld, een kookeiland midden in de (woon)keuken wilt.

Benieuwd naar hoe deze systemen precies werken? Of wil je weten welke afzuigcapaciteit je nodig hebt voor jouw keuken? In dit artikel lees je daar meer over.

Welke Onderhoudsvereisten Heeft een Downdraft?

De onderhoudsvereisten van een downdraft afzuigkap zijn grotendeels afhankelijk van het afzuigsysteem.

Vooral bij een recirculatie systeem is het belangrijk om regelmatig de filters te verschonen en/of te vervangen, zodat de lucht die weer de woning wordt ingeblazen met zekerheid gereinigd wordt.

Vind je het vervangen van de filters een vervelend klusje? Lees dan hier snel meer over de nieuwe plasmafilters. Deze gaan namelijk, in tegenstelling tot normale filters, wel 10 tot 15 jaar mee.

Verder raden wij aan om goed naar de instructies van de fabrikant te kijken. Elk systeem is namelijk weer anders.

Voordelen van een Downdraft Afzuigkap

 • De downdraft is zo goed als onzichtbaar.

Daar het systeem enkel tevoorschijn komt tijdens het koken, is de afzuigkap buiten gebruik volledig in het aanrechtblad weggewerkt.

 • Een downdraft is mooi en heeft een luxe uitstraling.

Smaken verschillen, uiteraard. Toch is onze ervaring dat het ontwerp van een downdraft door velen als zeer mooi wordt ondervonden, dankzij het moderne en functionele design.

 • U muren blijven dankzij de downdraft schoon.

Spetters tijdens het koken komen nou eenmaal veel voor. De downdraft zal deze echter tegenhouden, en voorkomen dat de tomatensoep per ongeluk op uw net gewitte achterwand komt.

 • Een downdraft is makkelijk schoon te maken.

Wanneer de afzuigkap volledig in het blad zit, kan je net als gewoonlijk het aanrechtblad afnemen. Wil je het apparaat zelf schoonmaken? Dankzij het gladde oppervlakte is ook dit zeer makkelijk.

Nadelen van een Downdraft Afzuigkap

 • Een downdraft is relatief prijzig.

Vergeleken met een klassieke afzuigkap aan de wand is een downdraft een stukje duurder. Innovatie en een luxe ontwerp kosten nou eenmaal wat extra.

 • Een downdraft is moeilijker te plaatsen in een bestaande keuken.

Daar het systeem in het aanrechtblad moet worden geplaatst, is het nodig om een uitsparing in het keukenblad te maken. Dit gaat moeilijk in een aanrechtblad dat al geplaatst is.

 • De downdraft afzuigkap neemt kastruimte in.

Zowel het afzzuigsysteem als de bijbehorende motor moeten onder het keukenblad passen. Hierdoor verdwijnt een deel van de kastruimte onder de kookplaat.

Conclusie

Een downdraft is een prachtige en innovatieve afzuigkap dat zowel voor een afvoer naar buiten als een recirculatiesysteem geschikt is.

Met een downdraft haal je een luxe uitstraling en ultiem kookgenot in huis. Wel zal je hiervoor iets dieper in de buidel  moeten tasten en is het moeilijk om het systeem in een bestaande keuken te plaatsen.

Downdraft Afzuigkap

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest