088 0101 200 [email protected]

De juiste afzuigkap kopen gaat verder dan alleen een besluit nemen over het model. De technische aspecten zijn namelijk ook van belang. Misschien bent u nog niet bekend met deze termen, of misschien wilt u zeker weten dat u niks vergeet. Hoe dan ook, met deze tips bent u in ieder geval beter voorbereid.

In deze blogpost leest u:

  • welke afvoersystemen er bestaan, en welke afzuigsystemen bij deze gebruikt kunnen worden,
  • welke afzuigcapaciteit geschikt is voor uw woning,
  • en waar u aan moet denken bij het plaatsen van uw afzuigkap.

Heeft u nog geen type afzuigkap op het oog? Lees dan ook onze Afzuigkappen Keuzegids.

Afvoersystemen en Afzuigsystemen

Het afvoersysteem is de manier waarop uw woning lucht naar buiten kan vervoeren. Echter hebben niet alle woningen een afvoersysteem. Het afzuigsysteem is de manier waarop uw afzuigkap de lucht reinigt en, waar mogelijk, naar het afvoersysteem vervoert.

Het afzuigsysteem dat u kiest is daarom deels afhankelijk het afvoersysteem van uw woning. Elke woning is namelijk verschillend qua afzuiging. Heeft u bijvoorbeeld geen luchtafvoer naar buiten, en geen plannen om te verbouwen? Dan is de keuze voor een recirculatie systeem al snel gemaakt.

Afhankelijk van uw wensen en de gekozen soort is het dus belangrijk om goed te controleren over welk soort afzuigsysteem de woning beschikt.

Uw Woning Heeft een Centraal Afvoersysteem
– Kies voor een Afzuigkap Zonder Motor of met een Recirculatiesysteem

Soms is een woning aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Dit lijkt misschien in eerste instantie op een luchtafvoer naar buiten, maar er zit een belangrijk verschil tussen. Bij een woning met een centraal afvoersysteem is het namelijk belangrijk om een afzuigkap zonder motor te nemen.  Indien er namelijk een afzuigkap met een motor wordt aangesloten, kan de kooklucht in aangrenzende kamers of woningen terecht komen.

Wilt u de afzuigkap plaatsen op een andere plek dan de afvoer? Bijvoorbeeld op een kookeiland? Dan kunt u kiezen voor een afzuigkap die met recirculatie werkt.

Uw Woning Heeft Geen Luchtafvoer Naar Buiten
– Kies voor een Afzuigkap met een Recirculatiesysteem

Wanneer uw woning geen luchtafvoer naar buiten heeft, en u bent niet van plan te gaan verbouwen, dan is een afzuigkap met een recirculatiesysteem de enige optie.

Bij dit systeem wordt de kooklucht gefilterd door middel van speciale filters, die zowel vuil als kookgeuren absorberen. Vervolgens wordt de lucht weer de ruimte in wordt geblazen.

Het voordeel van het recirculatiesysteem is dat het in elke woning gebruikt kan worden. Een nadeel is dat de koolstoffilters van deze afzuigkappen regelmatig vervangen moeten worden, en dat deze afzuigkappen meestal een wat lagere zuigkracht hebben.

Uw Woning Heeft Een Luchtafvoer Naar Buiten
– Kies een Afzuigkap met een Motor of met een Recirculatiesysteem

Wanneer de woning een luchtafvoer naar buiten heeft is de beste keuze een afzuigkap met een luchtafvoersysteem. Deze zal de bevuilde en geurende kooklucht namelijk direct naar buiten afvoeren. Deze afzuigkappen hebben een speciale motor, waardoor ze over het algemeen een sterkere zuigkracht hebben.

Wilt u de afzuigkap echter op een andere plek zetten dan waar de luchtafvoer zit? Dan is een recirculatiesysteem ook een mogelijkheid.

afzuigkap recirculatie

Afzuigkap met Recirculatiesysteem

afzuigkap kopen

Afzuigkap met Centraal- of Luchtafvoersysteem

Afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit is enkel van toepassing op afzuigkappen met een motor.

De kracht van een afzuigkap, oftewel de afzuigcapaciteit, refereert naar de hoeveelheid lucht en de snelheid waarmee een afzuigkap die kan verwerken.

Het wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3) per uur. Hoe groter de ruimte, bijvoorbeeld in een woonkeuken of grote keuken, hoe groter deze kracht moet zijn.

Welke Afzuigcapaciteit Heeft U Nodig?

U kunt door middel van de volgende berekening een indicatie krijgen van welke afzuigcapaciteit uw afzuigkap nodig zal hebben. Hiervoor gebruikt u de inhoud van uw keuken, namelijk: de lengte x de breedte x de hoogte van uw keuken, in meters.

  • Voor een woonkeuken: inhoud van de keuken x 20.
  • Voor een keuken in een enkele ruimte: inhoud van de keuken x 10.

Plaatsing van de Afzuigkap

Afhankelijk van de plek en de nodige ruimte zult u moeten kiezen voor een bepaalde afmeting. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van uw situatie.

Wel is het bij het kiezen van een afzuigkap belangrijk om na te denken over de nodige aansluitingen en het ontwerp van de keuken. Bijvoorbeeld, een kookeiland heeft een eiland of plafond afzuigkap nodig. Hier zal niet altijd een luchtafvoer zitten, waardoor het misschien nodig is om een afzuigkap met een recirculatiesysteem te kiezen.

Wilt u per se een afzuigkap met luchtafvoer, en bent u nog bezig met het ontwerp van een nieuwe keuken? Dan is het slim om de kookplaat bij de afvoer te plaatsen.

Conclusie

Woningen hebben of een luchtafvoer naar buiten, of een luchtafvoer naar een centraal afvoersysteem, of geen luchtafvoer naar buiten.

Bij de luchtafvoer naar buiten kiest u voor een afzuigkap met motor, terwijl u bij een afvoer naar een centraal afvoersysteem kiest voor een afzuigkap zonder motor. Een recirculatiesysteem is voor alle drie de woningen geschikt, en de enige optie bij een woning zonder luchtafvoer. Voor de afzuigcapaciteit dient u te kijken naar de grootte van uw woning.

Meer Advies Nodig?

Hopelijk hebben wij u zo een eind op weg geholpen. Let wel, om definitief een keuze te maken, vooral bij het ontwerpen van een geheel nieuwe keuken,  is het verstandig om met een vakkundig adviseur om de tafel te gaan zitten.

Elke keuken en situatie zijn namelijk weer anders. Mocht u nog vragen hebben of meer advies willen, onze keukenadviseurs staan altijd voor u klaar. Bekijk hier de openingstijden en filialen, of maak hier een afspraak als u graag direct geholpen wilt worden.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest